Nu este prima data cand scriem despre acest subiect; acum ceva timp va vorbeam despre iluzia securitatii online. Acum avem certitudinea – serviciile intercepteaza in masa comunicatiile electronice!

Probele au venit via Wikileaks, care a publicat recent documente din care rezulta ca CIA a reusit sa sparga atat servicii de mesagerie criptate considerate sigure de catre utilizatori (asa cum ar fi Whatsapp, Telegram sau chiar Signal) dar si sa decripteze softul unor dispozitive electronice si sa il faca sa transmita datele inregistrate catre hackerii guvernamentali – televizorul Samsung, de pilda, pare oprit, dar de fapt transmite video si sunet din camera unde este amplasat; laptopurile, la fel; telefoanele mobile, la fel…

Ne-am transformat, treptat, intr-o societate de tip BIG BROTHER

A fost nevoie de atacurile din 9/11 de la World Trade Center pentru ca americanii sa aiba un pretext pentru a-si justitifica toate acele incalcari ale drepturilor omului si intruziunile grosolane in viata privata (vezi prevederile din Patriot Act). Sub pretextul luptei impotriva terorismului, americanii si chiar si europenii au fost interceptati in masa – convorbirile telefonice le-au fost ascultate, e-mailurile sparte, deplasarile fizice in teritoriu monitorizate atent.

La un moment dat, pentru ca nu a fost de ajuns, americanilor le-a fost incalcata orice urma de intimitate – au fost filmati si inregistrati cu propriile device-uri: telefoane mobile, laptopuri, televizoare sau dispozitive electrocasnice inteligente. Si, daca in filmul Snowden, pe care vi l-am recomandat si noi, apar doar incalcari „banale” ale vietii intime (intr-o scena din film personajul principal afla cum CIA monitorizeaza pe oricine prin intermediul camerei video si al microfoanelor instalate in laptopuri), acum s-a ajuns la incalcari grosolane – suntem fimati si inregistrati prin intermediul televizoarelor sau frigiderelor inteligente! Mai ramane sa fim inregistrati prin intermediul colacului de la WC si ne-am dat dracului!

S-a ajuns prea departe?

Desigur. Iar americanii au exportat „know-how-ul” in toate tarile unde guvernele ii asculta orbeste (includem aici Romania).

S-a ajuns prea departe, numai ca psihologia supunerii si a manipularii in masa a fost aplicata inteligent, treptat, din aproape in aproape. Vreti sa stiti cum?

De la inceput tehnica detinuta permitea serviciilor secrete si altor hackeri etici sau ilegali sa intercepteze orice comunicatie electronica si sa intre in softul oricarei aplicatii IT. Totusi, pentru a nu genera o nemultumire pe scara larga a populatiei, care sa duca la miscari sociale si proteste extinse, au preferat sa treaca totul sub tacere, administrand „otrava” cu lingurita si nu cu polonicul.

Prima data populatia a aflat ca pot fi interceptate convorbirile pe mobil. Asta e, cei care aveau ceva de ascuns nu au mai folosit mobilul. Doar ca serviciile aveau leac si pentru asta – reusisera sa „intre” in softul telefoanelor mobile si sa actioneze microfonul chiar si atunci cand aveai telefonul inchis. Recte, cetatean cinstit sau nu, umblai cu microfonul conectat la „servicii” in permanenta.

Dupa ce populatia a aflat si aceasta isprava a serviciilor, au aparut aplicatiile de mesagerie criptata, care promiteau confidentialitatea convorbirilor. Daca Whatsapp avea un aer impenetrabil (era dezvoltata de rusi si nu de americani), acum, dupa ce a fost cumparata de Facebook, cel mai mare agregator de date personale la nivel mondial, nu mai are niciun secret pentru serviciile americane si aliatii lor, la fel cum nu mai au nici utilizatorii acestei aplicatii pentru orice serviciu de informatii aliat americanilor.

Imediat au aparut alte „oferte” – Telegram, Signal, etc, toate promitandu-ti caracterul confidential al conversatiilor. Totul a fost o inselatorie – dovezile decriptarii comunicatiilor trimise pe acest gen de aplicatii de catre CIA au fost dezvaluite de catre Wikileaks.

Credeti ca exista vreo aplicatie/device in lume 100% sigur?

Noi nu credem asta. Posibil ca anumite servicii de comunicare criptata (de tipul Signal pentru Instant Messaging sau Proton Mail pentru posta electronica) sa ofere un grad de securitate a comunicatiilor mai ridicat decat altele – aceasta ar presupune, de pilda, ca un hacker obisnuit sau un hacker etic ori un concurent al firmei pe care o conduceti sa nu poata intercepta comunicatiile purtate; perfect! Insa niciodata nu va fi lansata o aplicatie 100% sigura impotriva intruziunii guvernamentale in viata privata.

Pana acum Apple este singura companie care a replicat dezvaluirior Wikileaks spunand ca stie de vulnerabilitati si ca le-a remediat intre timp. Atat. Restul gigantilor (pentru ca vulnerabilitatile priveau si pe Android sau Windows) tac malc.

Voi va simtiti in siguranta atunci cand folositi aparatele „inteligente”?

La aceasta intrebare cele mai multe raspunsuri ar fi „NU” sau „daca nu am nimic de ascuns, nu vad de ce nu m-as simti in siguranta”.

Daca faceti parte din ultima categorie, va spunem doar ca oricine are ceva de ascuns; in caz contrar, nu ar mai exista atatea legi care sa apere viata intima si privata. De fapt, aceasta atitudine este si cea mai periculoasa pentru societate – arata, in plus, cum serviciile secrete au reusit sa administreze otrava cu lingurita iar oamenii s-au obisnuit treptat cu ea. Manipularea in masa a functionat perfect – turmele sunt supuse acum…

Sa aveti parte doar de conversatii criptate si nedescifrabile!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

four × 2 =