Da, stim – Simona Halep este…Simona noastra, copilul de aur al tenisului romanesc, speranta noastra pentru a ridica un pic Romania ca imagine in lume, etc… Si cine poate face mai bine acest lucru decat sportul? Cine a ridicat drapelul tarii pe cele mai inalte culmi, fizic dar si emotional? Da, sportul, unul dintre elementele care ridica o tara in clasamentul soft-power, asa cum scriam intr-un articol precedent – daca inca nu l-ati citit, vi-l recomandam: veti intelege de ce conteaza fiecare joc castigat de echipa nationala, fiecare pianist care incanta spectatorii pe scenele internationale, fiecare regizor care castiga cate un urs de aur sau fiecare tenismena care urca un loc in clasamentul WTA.

Si totusi, diferenta dintre Simona Halep sportivul si Simona Halep omul este imensa…

Simona Halep – sportivul

Simona Halep este un sportiv care isi face datoria fata de sportul alb – incearca sa faca tot posibilul pentru a-si infrange adversarele, trudeste pe teren, alearga, rupe des ritmul, se pregateste intens; si cum nu ar face-o cand o face de la cativa anisori? Lasam deoparte premiile pe care le poate castiga la fiecare turneu…

Simona Halep, sportivul, este un exemplu pentru toate practicantele acestui sport. Modul in care intr-un singur an a ajuns din afara top ten in top ten, chiar pe locul doi mondial, au determinat specialistii sa o vada ca pe viitoarea regina a tenisului, succesoarea Serenei Williams, o sportiva care nu a mai parasit locul I mondial din 18 februarie 2013! Doi ani mai tarziu o vedem pe Simona osciland ca forma sportiva, fiind invinsa de sportive din afara top 50, producand „surprize” nedorite de nimeni. In plus, atitudinea ei a inceput sa se schimbe mult, in rau, atat pe terenul de joc cat si in afara acestuia.

Simona Halep – omul

Simona Halep, omul, asa cum spuneam, este foarte diferita de Simona Halep, sportivul. Si in opinia noastra, asta conteaza enorm in teren – atunci cand te schimba pozitia in clasamentul general sau numarul dolarilor castigati, nu ai cum sa nu ai de suferit la stilul de joc, performanta si atitudine fata de adversare sau fata de tenis in general. Simona Halep, omul, o va face uitata usor-usor pe Simona Halep, sportivul.

Simona Halep, omul, isi concediaza antrenorul prin sms desi se afla la doua camere de el; si nu orice antrenor, ci chiar Wim Fissette, cel care o adusese pe locul trei mondial…

Simona Halep, omul, isi dezamageste sutele de fani de varste foarte mici, asa cum a facut-o la Galati, cand Simona a plecat fara sa le mai dea autografe desi acestia au asteptat-o peste doua ore…

Simona Halep, omul, isi parcheaza masina pe doua locuri, ceea ce i-a asigurat o nedorita prezenta pe pagina de Facebook „Parchez ca un bou”…

Simona Halep – sportivul vs. omul

Simona are fite. Nu pentru ca isi schimba antrenorii de 3-4 ori pe an, ci pentru ca atunci cand e vorba de participarea la turneele romanesti sau cele care implica purtarea echipamentului tricolor, Simona isi arata figurile de primadona. Simona ne anunta de prin Singapore ca nu vine la Cupa Davis pentru ca ba o doare glezna, ba ca nu s-a refacut la spate, ba ca isi face o operatie estetica, pardon, medicala la nas, ba ca…o supara o unghie, asa cum ne-a anuntat acum!

Pe Simona o dor unghiile la picioare!!! O asa durere probabil ca nu mai suportase de cand o duruse ultima data parul din cap!

Serios vorbind, comparati si voi determinarea acestei schioare slovene care la Jocurile Olimpice de iarna din Vancouver, in 2010, dupa ce cazuse si isi rupsese 5 coaste, a ramas in concurs si a trecut prin calificari, semin-finale si chiar finala, dupa ce, in ultimul act, o coasta ii strapunsese un plaman. Rezultatul? Locul trei la Olimpiada.

Pe Simona noastra o dor unghiile…

Logica manipularii

Simona Halep si-a gasit un tap ispasitor pentru rezultatele proaste din ultima vreme – problemele reale sau inchipuite de sanatate. Uneori o dor gleznele, uneori o doare spatele, alteori nu mai poate respira pentru ca are nu stim ce deviatie de sept (fa-ti odata operatia aia estetica, nu ne mai aburi!!!), acum o cam dor unghiile… In orice caz, toate aceste scuze vin dupa cate un esec sau cate o prestatie lamentabila. Te poti supara pe unghiile Simonei? Nu. Asa cum nu te poti supara nici pe nasul ei. Daca ar fi fost politician, Simona ar fi dat vina mersului prost al economiei pe nu stiu ce inundatii, vina rezultatelor proaste de la BAC pe caldura insuportabila care ar fi batut elevii in cap iar vina insuccesului deszapezirii autostrazii pe faptul ca iarna nu-i ca vara.

Concluzie

O sportiva slovena castiga bronzul olimpic cu 5 coaste rupte si una performandu-i plamanii, „Simonica” noastra are o mare durere in cot de noi, de imaginea pe care o reprezinta, de tara noastra si ne anunta ca nu poate sa vina sa joace pentru prostime in Romania.

Atunci cand toti acesti sportivi vor intelege ca nu se mai reprezinta doar pe sine ci o tara intreaga atunci cand ajung acolo, in mod cert vor castiga mai multe competitii si isi vor da seama de ce responsabilitate poarta…

Sursa foto: wikimedia commons

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 × five =