Azi noapte, la slujba de Inviere de la Patriarhie, un barbat anonim a strigat tare „demisia!” de cateva ori, exact cand Daniel rostea celebra formula „Veniti de luati lumina!”. Daca este sa citesti stirile vei intelege cumva ca barbatul se adresa lui Johannis, care participa ca spectator la slujba, el celebrand Pastele pe credinta lui acum vreo luna de zile. Daca este sa citesti comentariile cititorilor la aceasta stire, intelegi ca nemultumirea i se adresa patriarhului Daniel. In orice caz, asa cum anuntam acum cateva zile, miscarea anti-sistem a inceput iar poporul incepe sa isi strige opinia.

Acest incident ne-a adus aminte de un eveniment petrecut la inscaunarea lui Daniel si privea exact…spirala tacerii.

Spirala tacerii 

Pe scurt, teoria spirala tacerii, dezvoltata de catre socioloaga germana Elisabeth Noelle-Neumann spune ca cei care au alte opinii decat cele care sunt prezentate ca majoritare de catre mass-media tind sa se autocenzureze si sa nu si le exprime. Asadar, nu o tehnica de manipulare (desi mass-media manipuleaza initial publicul si iti formeaza opinia pe care sistemul doreste sa o ai) ci o auto-manipulare prin care tu, cititorule, daca ai o opinie care contravine opiniei majoritatii sau opiniei pe care tu crezi ca o are majoritatea, te auto-cenzurezi si contribui prin asta, fara sa ai aceasta intentie, la consolidarea opiniei majoritare. Orice voce a opozitiei care nu este exprimata, contribuie la impresia generala ca opozitia nu exista. Fie ca iti e frica, fie ca nu vrei sa intri in conflict cu detinatorii opiniei majoritare, daca taci, legitimezi prin tacerea ta opinia indusa celorlalti.

Ieri, barbatul anonim a strigat „demisia” unui sistem politic corupt, a strigat „demisia” unei intregi clase politice care nu mai are ce cauta in functii de conducere, a strigat „demisia” unui cler care a refuzat sa acorde asistenta religioasa copiilor din #Colectiv pentru motivul ca ascultau „muzica satanista” in clubul mortii. Barbatul si-a exprimat opinia, a iesit din spirala tacerii – tu esti in stare?

Nu trebuie sa tulburi evenimente publice pentru a-ti exprima opinia, insa trebuie sa ai curajul sa iti spui pasurile. Guvernele se bazeaza pe spirala tacerii atunci cand iau masuri impotriva populatiei, stiind ca nu indraznesti sa te opui – ulterior, tu, ne-exprimandu-ti aceasta opinie, contribui la legitimitatea acelor masuri. Faci parte din…spirala tacerii.

Tacerea si cenzura se impun si cu forta de catre organele represive?

Sigur ca da. Vocile contrare opiniei generale (opinie formata la randul ei de catre mass-media favorabile puterii) sunt blocate, reduse la tacere, cenzurate. Apare o manipulare a opiniei publice prin cenzurarea oricarei voci a opozitiei. Intamplarea de ieri noapte ne-a adus aminte de o alta intamplare, mai veche dar atat de actuala, din 2007, de la inscaunarea lui Daniel si care priveste modul in care a fost redusa la tacere opozitia care se conturase inscaunarii actualului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Masurile de ordine de la acel eveniment din septembrie 2007 au fost unele exceptionale. Motivul? Simplu – trebuiau reduse la tacere orice voci care s-ar fi impotrivit inscaunarii lui Daniel Ilie Ciobotea in functia de patriarh. Pentru cei neavizati, inscaunarea patriarhului ales mai intai de catre Colegiul Electoral Bisericesc are un moment cheie – scoaterea din cladirea patriarhiei a preotului propus pentru inscaunare si punerea unei intrebari publicului adunat la ceremonie (preoti dar si enoriasi): VREDNIC ESTE? La aceasta intrebare preotii si publicul ar trebui sa raspunda cu „Vrednic!„, in caz contrar procesul alegerii ar trebui reluat.

Din pacate pentru viitorul patriarh, la acel moment existau anumite voci care se opuneau alegerii si inscaunarii sale din cauza ecumenismului sau (miscare ce urmareste unirea bisericilor crestine intr-una singura). Existau informatii primite din timp de catre fortele de ordine si organizatorii ceremoniei de investire ca un grup de maicute de la Manastirea Antim, organizate intr-o miscare ce isi are sorgintea in perioada pre-comunista, denumita „RUGUL APRINS”, vor veni in Bucuresti si vor striga „Nu este vrednic in momentul punerii intrebarii cheie, fapt care, bineinteles, ar fi anulat ceremonia.

Maicutele voiau sa iasa din spirala tacerii, sa arate poporului, preotilor si lui Ciobotea, actualul patriarh, ca nu toti il considera vrednic, nu toti il doresc inscaunat in functie, ca nu toti au ales sa se supuna si sa taca. 

Probabil ca v-ati dat deja seama – maicutele de la Rugul Aprins au fost oprite de fortele de ordine care umblau cu fotografiile lor in maini prin multime. In plus, in jurul iesirii din Patriarhie s-a format o masa de oameni favorabili actualului patriarh, inclusiv o multime de politisti, jandarmi, ofiteri ai structurilor de informatii, toti pe faza pentru a bloca orice protestatar care s-ar mai fi putut strecura prin cercurile de securitate. „Vrednic este?” „Vrednic!” s-a auzit un cor de politisti, jandarmi, securisti si preoti. Intre timp maicutele fusesera indepartate si li se blocase accesul catre locul de desfasurare a ceremoniei la baza pantei care urca dealul Mitropoliei.

Avand in vedere aceasta dezvaluire, care nu a mai fost relatata pana acum in mass-media romanesti, traditionale sau alternative, va punem intrebarea: va dati seama cat de suparati sunt acum patriarhul si presedintele pe fortele de ordine care nu au prevenit un astfel de incident?

Concluzie

Ca regim, poti aranja alegerea si inscaunarea unui anumit patriarh, dar nu mai poti bloca vocile de nemultumire. 

Ca regim, poti aranja alegerea unui anumit presedinte, dar nu mai poti bloca protestele de strada care vor veni.

Iesiti din spirala tacerii! Iesiti din manipulare! Exprimati-va opinia! Spuneti-va pasurile! Explicati guvernantilor ce anume nu va convine la ce se intampla in tara! Aratati-le ce nu va convine in cadrul masurilor pe care le iau! Aratati-le ca nu mai suntem dispusi sa tacem! Aratati-le ca exista inca opinii care nu s-au lasat manipulate!

Altfel, vor intelege ca totul e bine. Altfel, se vor urca in Mercedesurile lor luxoase, de unde viata voastra li se va parea roz oricat ar fi ea de amara. Altfel, va vor spune nonsalant ca aveti ghinion ca nu aveti si voi sase case, ca sunteti degeaba nemultumiti pentru ca in alte tari se poate trai si cu echivalentul a doi lei pe zi sau ca sunteti niste satanisti pentru ca ascultati muzica rock.

Altfel, se vor baza in continuare pe spirala tacerii…

Share.

Despre Autor

2 comentarii

    • Alex, Politic Scam are patru luni si jumătate. A vazut lumina online-ului pe 15 Decembrie 2015. In rastimpul acesta, destul de scurt pentru ce ne propunem sa facem, am dezvăluit manipularea pe care o aplica atat guvernele, institutiile publice, ambasadele străine, politicienii, partidele, trusturile media. Nu facem politica si nu ne dorim sa facem politica, ba dimpotrivă, suntem vazuti de către politicieni ca un proiect incomod pentru intreaga clasa politica.
      Voiam doar sa subliniem faptul ca in patru luni si jumătate este de inteles sa nu fi acoperit toate subiectele, nu? Pe masura ce vom aloca timp studierii unui anumit subiect si identificării tehnicilor de manipulare aplicate, cu siguranta ca si acesta isi va găsi loc in paginile noastre. Iti multumim pentru ca ne urmaresti si pentru sugestia ta.

Lasa un raspuns

14 + 10 =