Am mai dezvaluit pe Politic Scam aceasta metoda de manipulare – stiri pe surse. Este o tehnica ce iti permite tie, ca si reprezentant mass-media, sa lansezi un zvon sau o stire falsa care va produce un anumit efect pe care il urmaresti, fara sa dai prea mult socoteala pentru veridicitatea stirii dar in acelasi timp atingandu-ti scopul. Tehnica „stiri pe surse” este atat de perversa incat da cititorilor sau telespectatorilor impresia ca acea stire este credibila, desi nu de multe ori nu se ridica nici macar la nivel de zvon!

Cum se pune in practica tehnica de manipulare „stiri pe surse”

Tehnica de manipulare „stiri pe surse” se foloseste cel mai des in mass-media; insa, asa cum vom vedea, poate fi folosita si in politica. Trebuie explicat ca nu toate stirile catalogate drept „stiri pe surse” sunt manipulari, aici discutam doar de situatiile specifice care s-au inmultit in ultima perioada, din pacate. Asadar, o intentie de manipulare a audientei sau a electoratului, dupa caz, se poate pune in practica prin utilizarea tehnicii „stiri pe surse”.

Cum?

Foarte simplu – se identifica tinta „stirii pe surse”, de regula un om politic sau un personaj indezirabil structurii din care face parte trustul mass-media. Apoi se inventeaza o „stire” care pune intr-o lumina negativa personajul, sub orice aspect, dupa caz. Indiferent despre ce anume este vorba, o „stire pe surse” se poate fabrica extrem de repede. Nu trebuie nici macar o suspiciune sau un zvon – o astfel de „stire” se poate fabrica de la zero, fara niciun adevar sau jumatate de adevar in ea. Tot ceea ce conteaza pentru cei care o fabrica si o transmit este ca ea sa isi atinga scopul – discreditarea sub orice forma a adversarului.

Ce efect au aceste stiri pe surse?

Aici avem de-a face cu un paradox care este in avantajul celor care manipuleaza prin tehnica folosirii unor „stiri pe surse”: desi o astfel de stire nu este aproape niciodata probata ca adevarata, intrucat jurnalistul care o prezinta face apel sa ii fie respectata „anonimitatea sursei” si inviolabilitatea secretului jurnalistic, telespectatorii sau citititorii tind sa dea mai mare greutate si o mai mare probabilitate de adevar acestei inventii decat unei stiri clasice, probate ca la carte. De ce? Pentru ca tindem sa creditam stirea ca provenind din interior, de la o persoana care are acces la astfel de informatii. Din pacate nu punem la indoiala existenta persoanei respective care ar fi furnizat o astfel de informatie jurnalistului ci dimpotriva, faptul ca jurnalistul pronunta expresia „pe surse” ne determina automat sa ne imaginam deja posibila sursa, sa ne intrebam cine ar putea fi, cine a tradat, cine a furnizat informatia. Intr-un fel ne auto-manipulam in a da crezare celor spuse de jurnalist sau de agentul care ne dezinformeaza.

Cazul real  – cum a folosit astazi Liviu Dragnea tehnica „stiri pe surse” fara sa fie intrebat cine e sursa

Astazi, Liviu Dragnea a declarat ca un senator (al carui nume bineinteles nu il dezvaluie pentru ca este…”sursa”) i-ar fi spus ca Johannis negociaza cu Oprea (generalul cu girofarul, deh) fuziunea dintre PNL si UNPR. Care este efectul unei asemenea stiri pe surse propagate in mass-media?

Unul pervers, asa cum spuneam, dar deosebit de benefic pentru partidul pe care il pastoreste Dragnea – alegatorii au si perceput negativ aceasta fuziune care, chiar daca se va realiza, va scadea mult increderea romanilor in PNL si in presedintele Johannis.

Contextul?

Intr-o incercare de imbunatatire a imaginii UNPR dupa incidentul cu moartea motociclistului din coloana semi-legala a lui Oprea, fostul ministru de interne si presedinte al UNPR demisionase si lasase la carma partidului sau de suflet un interpus, deputatul Valeriu Steriu. UNPR, o formatiune aflata in picaj masiv dupa problemele lui Oprea, incearca acum sa se agate de orice partid mare pentru a fuziona astfel incat senatorii si deputatii sa isi poata pastra scaunele si de la toamna. Acum au gasit de cuviinta sa negocieze cu PNL (lucru real, confirmat si de catre penelisti) insa modalitatea in care prezinta Dragnea aceasta negociere (ca fiind purtata nu intre presedintele de jure al UNPR si co-presedintii PNL ci intre presedintele Johannis, o musca in lapte in aceasta chestiune, si fostul presedinte al UNPR, in prezent anchetat intr-o serie de dosare penale) face ca indiferent de rezultatul acesteia PNL sa aiba de suferit ca imagine, la fel si presedintele Johannis. Aceasta pentru ca nu poti, pe de o parte, ca partid, sa predici lupta anti-coruptie pe toate drumurile si sa te prezinti alegatorilor ca fiind un partid reformat si pe de alta parte sa negociezi cu partidul „penalului” Oprea.

Desi atat reprezentantii presedintiei cat si presedintele UNPR au negat vehement aceasta „stire pe surse” conform careia negocierea fuziunii ar avea loc intre Johannis si Gabriel Oprea, efectul pervers dorit de catre cel care a intentionat realizarea electoratului prin aceasta manipulare s-a produs. Oamenii au perceput atat faptul ca Johannis si-a incalcat atributiile de presedinte si a negociat in numele PNL, ba mai mult, ca PNL si Johannis se asociaza cu Gabriel Oprea, un politician cazut in dizgratia electoratului. Nu se mai intreaba nimeni cine e senatorul care i-ar fi spus aceasta informatie lui Dragnea, daca informatia este reala, etc. Mai mult, asa cum ne invata scoala jurnalismului, o informatie care apare in mass-media dar este ulterior negata de catre protagonisti ramane in constiinta publicului drept reala iar negarea ei este perceputa de catre public ca fiind o incercare de a se justifica si a ascunde adevarul. Si cu cat presedintele Johannis va incerca mai mult sa se disculpe, cu atat mai mult va fi perceput ca fiind vinovat.

Concluzie

Indiferent cine va prezinta o stire pe surse (fie ea chiar si preluata de pe cititul stiripesure.ro) intrebati-va mai intai asupra veridicitatii stirii si a existentei sursei in sine. E drept, informatia isi va fi produs efectul asupra celei mai mari parti a telespectatorilor sau cititorilor, dar macar voi, cititorii Politic Scam, sa fiti in masura sa deosebiti manipularea de adevar.

Acum stiti…

Sursa foto: 921news.com

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

8 − one =