Aflam de pe Hotnews.ro o stire cel putin interesanta: SUA nu doresc sa vanda Poloniei sisteme de aparare anti-aeriana Patriot. Stirea are anumite detalii, pe care le vom prezenta si noi in continuare, dar mai interesant este sa ne putem raspunde de ce ar refuza SUA sa inarmeze cu sisteme de aparare un „aliat strategic”?

Poloniei ii este refuzata achizitia unui sistem cu rachete Patriot pentru aparare anti-aeriana

Conform presei poloneze, preluata de presa de la noi, Poloniei ii este refuzata de catre SUA achizitionarea unui sistem cu rachete pentru aparare anti-aeriana Patriot. Frumusetea situatiei este ca Polonia negociaza inca din 2014 cu SUA achizitionarea acestui sistem, contractul urmand sa se ridice la suma de 8 miliarde de dolari americani.

Motivele refuzului americanilor ar fi urmatoarele doua (principale):

  • Polonia cere o varianta a sistemului care urmeaza sa fie produsa si care inca nu este disponibila nici pentru americani; varianta imbunatatita ar beneficia de un radar de 360 grade spre deosebire de varianta existenta. In plus, polonezii au solicitat ultimul sistem de control, unul care va intra in productie si va fi disponibil abia peste 4 ani.
  • Polonia a cerut si ca anumite componente ale acestui sistem anti-aerian, avand in vedere valoarea contractului, sa fie produse de polonezi; polonezii isi doresc fara indoiala sa aduca totusi si un plus propriei economii, la care s-ar adauga, probabil, specializarea personalului din industriile strategice.

De ce ar refuza americanii sa inarmeze in aceste conditii un partener strategic precum Polonia?

Este o intrebare legitima, in conditiile in care polonezii negociaza cu americanii de 3 ani iar romanii s-au aratat si ei dispusi anul acesta, tam-nesam, sa cheltuiasca o suma considerabila de bani pe acelasi sistem anti-racheta.

Luam rand pe rand fiecare posibilitate:

Le este teama americanilor ca polonezii vor fi prea avansati tehnologic? Putin plauzibil – americanii sunt atat de avansati tehnologic si detin cheile acestor tehnologii incat nu ne indoim ca in orice secunda stiu anti-dotul pentru orice sistem pe care il fabrica si il livreaza statelor terte. Apropos – Arabia Saudita abia a incheiat un contract de achizitie de armament cu SUA: considerati ca SUA ar inarma o tara araba, fie ea si „prietena”, fara sa detina controlul asupra tehnologiilor livrate chiar si dupa livrarea lor?

Doresc americanii sa puna mana pe un contract avantajos si usor de executat? Mai probabil – americanii au deja tehnologia pe care doresc sa o livreze si au si stocul in depozite, asa ca este foarte posibil sa isi fi facut deja calculele si sa doreasca sa puna mana pe 8 miliarde de dolari repede si fara prea mare efort.

V-ati grabit sa alegeti ultima varianta? S-ar putea sa gresim cu totii…

Mai exista varianta a treia, al carei raspuns il vom afla dupa ce raspundem la intrebarea „de ce ACUM”? De ce ar iesi acum presa poloneza cu o asemenea informatie privind contractul de 8 miliarde pe care, spun ei pana la proba contrarie, l-ar refuza americanii?

Pai…un singur motiv: intarirea pozitiei propriului guvern la negocieri. Vedeti voi, joi, 6 Iulie, are loc la Varsovia o intalnire a asa numitei „Iniţiative a celor trei Mări – Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Adriatica”, context in care invitatul de onoare este presedintele SUA, Donald Trump. Fara indoiala ca in timpul intalnirii, care are ca obiect intarirea securitatii regionale, se va discuta si aspectul inarmarii statelor din cadrul Initiativei, ceea ce va duce cu siguranta si la o negociere informala intre cei doi Donald, Trump si Tusk, asupra principalelor aspecte ale parteneriatului americano-polonez.

Nu stim care este adevarul si daca intr-adevar americanii au refuzat furnizarea de armament Poloniei. Stim insa cu siguranta ca polonezii se pricep la negocieri.

Vedeti voi…

…unele popoare stiu cum sa puna presiune, macar una mediatica, in anumite contexte favorabile lor, pe partenerii lor. A avea un parteneriat nu inseamna a pleca grumazul, in binecunoscutul stil romanesc, ci a sti sa iesi in castig, atat tu cat si partenerul de business sau de negociere, din cadrul respectivului parteneriat.

Aviz amatorilor de la Ministerul de Externe si de la Ministerul Apararii Nationale…

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

nine + 7 =