Turtă dulce – panorame – tricoloruri – bragă – baloane – soldaţi – mahalagioaice – lampioane – limonadă – fracuri – decoraţiuni – decoraţi – doniţe – menajerii – provinciali – fluiere – cerşetori – ciubere – cimpoaie – copii – miniştri – pungaşi de buzunare…etc, etc, etc. Va mai amintiti „Mosii (Tabla de materii)” de I.L.Caragiale? Daca nu, va invitam sa cititi textul integral. Veti constata ca nu prea s-a schimbat mare lucru, in decursul a peste 100 de ani… Aceleasi „panorame”, „tricoloruri”, „baloane”, „mahalagioaice”, aceiasi „provinciali”, „cersetori”, „ministri” sau…”pungasi de buzunare”. Vremurile s-au schimbat, naravurile Bucurestilor nu…

A inceput campania – tabla de materii…electorale

Laura Chiriac cu amantul – basisti – HEXI Pharma – sacose de la PSD – PNL arunca al patrulea candidat in lupta – Zgonea – ziua regelui – DNA – Firea primar – Johannis tace – sindicalisti – mizerie – cat costa niste sandale decente – mahalagioaico – acoperitul Turcescu – patrula lui Vlad Tepes – catedrala de la Voluntari – spionii Black Cube – SRI – ploaie – bannere – veniti de luati Lumina – demisia – scutul anti-racheta – postaci – Pandele independent – nationalisti – Bucuresti Capitala europeana – Vanghelie care este – ambasador – Tariceanu – infectii nosocomiale – stenograme – Tolontan – firme acoperite – cu mainile curate – omul tau – votati-ma – guvernul tehnocrat – ANAF – solutia serioasa – transportul in comun – Nicusor Dan omul SRI – trolli – santaj – mita – Ciolos.

Va mai trebuie?

E suficient sa ne uitam pe panoul electoral care ilustreaza articolul nostru de azi si putem continua:

Voteaza Nazare – Tu cu mine suntem 1 echipa – Decat sa fure ei mai bine votezi tu – Forta si curaj votati candidatii PRU – Desteptarea Bucuresti Turcescu primar general – Tolomac omul tau – Iulia Gorea Costin – Pentru o Romanie integra – Pentru Bucuresti – Solutia serioasa.

Haideti sa ii luam pe rand – metoda de manipulare si reactia alegatorului inteligent

Nazare – „Tu cu mine suntem 1 Echipa”

 • metoda de manipulare: incearca sa convinga alegatorul asigurandu-l de faptul ca vor forma o echipa pentru administrarea Sectorului 1; electoratul ar trebui sa cada pe spate patruns de acest slogan „inteligent” care ia cifra 1 (de la sector) si o foloseste ciudat intr-o constructie in care se imbina fortat cu ceea ce se doreste a fi cuvantul cheie (echipa). Imaginea unui Nazare care sta in pozitia fecioarei langa pat in noaptea nuntii, cu mainile incrucisate, ar trebui sa sensibilizeze si ea electoratul si sa faca apel la anumite sentimente pozitive.
 • reactia alegatorului inteligent: Nazare, nu prea ai facut nici purici nici treaba multa pe la Ministerul Transporturilor, acolo unde te pusesera „tusicile” din PDL. Acum nu numai ca nu vrei sa pui osul la munca, ba ne mai ceri si sa te ajutam noi sa iti faci treaba de primar. Nu vrem sa facem echipa cu primarul, vrem ca acesta sa isi faca naibii treaba singur…! Nu vrei sa-ti dam noi vreo 2 palme peste 1 ochi? La munca!!!

Dan – „Decat sa fure ei, mai bine votezi tu. Salveaza Bucurestiul de politicieni”

 • metoda de manipulare: Nicusor Dan incearca sa convinga electoratul mizand pe cartea „independentului” – ne arata care sunt coruptii, recte cei care fura (politicienii) si se delimiteaza de acestia, mimand independenta si inducand ideea ca daca ii acorzi lui votul Bucurestiul va fi „salvat” – inca putin si ne imaginam cainii cu covrigi in coada inotand prin laptele cu miere care va curge pe marile bulevarde. Nicusor Dan apare pe afis la maniera la care aparea Basescu pe toate gardurile in campania din 2000, cu chipul taiat pe jumatate – cum au demonstrat ulterior analistii, tipul acesta de imagine a atras atentia electoratului, fiind ceva inedit. 16 ani mai tarziu trucul nu mai e inedit ci se cheama „copy-paste”…
 • reactia alegatorului inteligent: Dane, pai tu ce esti, fratele meu? Nu esti politician? Si, cam cata independenta zace in tine? Nu vrei tu gaura de la covrigul pe care ni-l tot promiti? Decat sa fure ei, mai bine te votam pe tine ca sa furi si tu, nu?

Turcescu – „Desteptarea, Bucuresti! Turcescu Primar General!”

 • metoda de manipulare: Turcescu foloseste o metoda care a fost identificata de anumiti autori si definita drept „vagonul de muzicanti” – se apeleaza la cei care vor sa fie altfel, care vor sa nu mai faca parte din marea masa si care vor „sa se trezeasca” pentru a vota primarul care trebuie. Metoda este ceva mai complicat de pus in practica printr-un singur slogan, de aici si pozitia jalnica a lui Turcescu din sondaje. Ceasul desteptator si jocul de cuvinte (desteptarea – a te trezi si a-ti veni mintea la cap) vor sa apeleze la electorat de o maniera ce se doreste a fi inteligenta si care s-ar fi potrivit de minune la un produs dar nu la un…Turcescu.
 • reactia alegatorului inteligent: Turcescule, te-ai acoperit iar la loc? Acum cine te mai plateste sa candidezi? Si daca te votam si peste 2 ani incepi sa plangi iar prin birou la Primarie si sa ne spui ca demisionezi si ca nu mai suporti fluturasul de la solda militara de acoperit?

Tomac – „TOMAC OMUL TAU – Viitorul primar al Sectorului 1”

 • metoda de manipulare: omul simplu, omul din popor; Tomac incearca printr-un joc de cuvinte sa se apropie de alegator, sa ii arate ca e „de-al lui”, ca e alaturi de el si ca se va preocupa de soarta locuitorilor din sectorul 1. Mai mult, o a doua tehnica de manipulare – situarea a priori pe pozitia invingatorului (viitorul primar), astfel incat electoratul sa se obisnuiasca cu ideea, sa o asimileze si eventual sa i se para, pana la data alegerilor, o idee buna, care pare familiara si de adoptat.
 • reactia alegatorului inteligent: TOMAC, OMUL lui Basescu, acelasi care a mintit electoratul ca demisioneaza in 5 minute si nu a facut-o, acelasi care a promis electoratului ca se intalneste la fiecare 3 luni cu el la Universitate si nu a facut-o, acelasi care a promis ca nu se vor taia pensiile si salariile si a facut-o ba a mai si dat vina pe FMI pentru ideea stralucita, acelasi care a anuntat ca Romania nu are nevoie de un alt imprumut de la FMI si l-a contractat o luna mai tarziu, acelasi care a dezbinat societatea romaneasca, acelasi care a alergat la Inalta Poarta pentru a-si pastra functia cand poporul il demisese prin referendum; acelasi Basescu, acelasi manipulator de serviciu al politicii romanesti.

Predoiu – „Pentru Bucuresti – Solutia serioasa”.

 • metoda de manipulare: metoda contrastului, a pozitionarii strategice fata de ceilalti competitori – subliniaza ca restul nu ar fi adecvati functiei pentru ca sunt…neseriosi sau pentru ca nu reprezinta o solutie adecvata pentru Bucuresti.  O ciudatenie remarcata la afisul candidatului PNL: sigla partidului este minuscula, in coltul din stanga, aproape invizibila, in timp ce figura lui Predoiu domina afisul; cu un protagonist cu tenul de culoarea omului aflat de doua zile in sicriu, afisul lui Predoiu reprezinta, din pacate, dovada ca la Bucuresti PNL a capitulat deja din mers sau s-au facut ceva aranjamente in culise. Altfel nu poate fi explicata fotografia mortuara pe afisul electoral al celui de-al patrulea candidat al liberalilor la Capitala.
 • reactia alegatorului inteligent: Predoiule, daca erai serios participai la confruntarea cu ceilalti candidati, organizata de Digi 24. Am inteles, aveai alte „angajamente”. Sa nu te supere ca pe 5 iunie vom avea si noi alte angajamente pentru ceilalti candidati… P.S. Liberalilor, dar pana acum, celelalte propuneri ale voastre cum erau, neserioase?

Diaconu – „Votati Bogdan Diaconu. Primarul pentru Capitala romanilor. Singura cale – singura sansa. Forta si curaj/Nationalismul, singura sansa! Votati candidatii PRU”.

 • metoda de manipulare: apelul la sentimentele nationaliste – prezenta cuvintelor de genul „nationalismul” „Capitala romanilor” dar si sigla partidului Romania Unita, construita in jurul imaginii domnitorului Vlad Tepes, evoca anumite vremuri de care, din pacate, am constatat cu totii ca ar cam fi nevoie. Unicitatea ofertei si a sansei electoratului sunt subliniate prin folosirea expresiilor „singura cale”, „singura sansa”, ultima combinatie de doua ori pe cele doua afise alaturate.
 • reactia alegatorului inteligent: bine, Bogdane, dar dupa ce ii tragi pe toti in teapa, la figurat, deh, mai si construim ceva, frate?

Precizari: Din respect pentru singura doamna de pe panou si din consideratie pentru ultimul loc pe care aceasta il va ocupa oricum la alegerile din 5 iunie, nu vom analiza si afisul ei electoral. Ceilalti candidati nu aveau afisul lipit pe panoul electoral de la Piata Charles de Gaulle, acolo unde a fost facuta fotografia.

Nu sunt turmentat dar eu… Eu pentru cine votez?

Inca mai vrei sa votezi? Inca mai crezi ca votul tau conteaza? Inca mai ai impresia ca poti schimba ceva prin vot? Inca mai crezi in democratie? Inca mai crezi ca votul tau este altceva decat legitimarea la conducerea tarii a unei clase politice corupte si nepasatoare la adresa romanilor?

Draga cititorule, nu fi naiv! Ai legitimat, alegeri dupa alegeri, aceeasi clasa politica la conducerea acestei tari. 27 de ani mai tarziu, inca nu te-ai trezit?

Absenteismul este singura solutie – stai acasa, oriunde ai fi, si in acest fel putem trage un semnal de alarma adecvat actualei clase politice.

Absenteismul este singura solutie. Pana acum suntem 60% care vom sta acasa – tu de ce ai vrea sa mergi la vot?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

five × five =