Principiile manipularii spun ca atunci cand te afli intr-o pozitie inferioara adversarului tau poti totusi sa profiti de acest lucru si sa iti faci imagine pe seama acestuia. In ce conditii si cum? Exact in modul in care a procedat senatoarea ALDE, Cristiana Anghel – lansezi un atac public impotriva adversarului tau, in acest caz, presedintele Romaniei, Klaus Johannis. Atacul la persoana constituie in sine o tehnica de manipulare, dar atunci cand cel care lanseaza atacul se situeaza pe o pozitie inferioara persoanei atacate; atunci se urmareste strict crearea unei imagini in urma acestei actiuni iar metoda de manipulare se numeste tehnica asimetriei de pozitii. Asadar, Cristiana Anghel a transmis astazi presei un comunicat in care solicita public lui Johannis sa nu participe la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) intrucat are procese pe rol.

Conform Constitutiei, presedintele Romaniei prezideaza bilanturile CSM, lucru pe care senatoarea Cristiana Anghel il cunoaste foarte bine. Ceea ce urmareste ea de fapt prin acest atac public este crearea unui capital de imagine propriu profitand de capitalul de imagine al presedintelui. Fara indoiala, pozitia unui senator, fie el si unul mai vocal, asa cum este senatoarea mai sus numita, este inferioara pozitiei presedintelui statului, iar, daca este sa tinem cont de anumite reguli nescrise ale pozitiei, nu acuzi tu, in calitate de senator ci ar fi trebuit sa o faca maxim presedintele formatiunii din care faci parte, Calin Popescu Tariceanu. Numai ca in aceasta situatie senatoarea nu ar fi avut nicio sansa sa isi imbunatateasca macar cu cateva procente capitalul de imagine politic.

Trebuie sa mai precizam ca in situatiile in care se foloseste tehnica asimetriei de pozitii capitalul de imagine se consolideaza pentru cel care ataca si se afla pe o pozitie inferioara doar daca cel aflat in pozitie superioara raspunde atacului si replica acuzatiilor. In acest din urma caz imaginea celui aflat pe o pozitie superioara nu are de suferit dar acesta risca sa contribuie la imbunatatirea gratuita si nedorita a imaginii celui inferior iar Klaus Johannis nu si-ar dori niciodata sa imbunatateasca imaginea unui parlamentar ALDE, formatiunea politica a lui Tariceanu.

Asadar, in politica dar si in societate, atacul la o persoana situata pe o pozitie superioara poate constitui un bun prilej de a-ti consolida propria imagine, mai ales cand incidentul este preluat de presa, cu conditia ca persoana atacata sa iti replice acuzatiilor si sa se lase astfel antrenata in acest joc de imagine care nu ii face rau dar care poate face mult bine celui aflat pe o pozitie inferioara.

Cu tot respectul pentru jurnalistul Ovidiu Zara, nu auzisem de el pana in momentul in care, in urma unei intrebari incomode (catalogate ulterior drept „o capcana”) adresate de ziarist, presedintele de atunci, Traian Basescu l-a numit „gaozar”, raspunzand astfel atacului venit de la cineva aflat in pozitie inferioara lui. Ulterior, „gaozarul” a atras toata atentia mass-media si a castigat capital de imagine si de incredere din partea publicului larg, fiind invitat la emisiuni tv, fiindu-i preluate si citate articolele din cotidianul Curentul, ziarul unde lucra atunci.

Din acest motiv opinia noastra este ca presedintele Johannis ar face bine sa nu replice acuzatiilor senatoarei si sa aplice proverbul cu ursul si cainii…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

16 − three =