Intre metodele de manipulare politica exista si una pe care autorii de specialitate o numesc „tehnica jumatate de adevar”; aceasta presupune sprijinirea unui mesaj care se doreste a fi transmis publicului dar care nu are un suport real pe un adevar pe care autorul manipularii il insereaza tocmai pentru a da credibilitate mesajului in intregul sau. Cu alte cuvinte, se valideaza un mesaj care este doar pe jumatate adevarat, astfel manipulandu-se opinia publica tocmai prin cealalta jumatate a mesajului, care este falsa.

Pentru a intelege mai bine, luam o situatie concreta si analizam mesajul transmis recent de catre europarlamentarul Monica Macovei guvernului Ciolos:

„Guvernul Cioloș există pentru că au ieșit oamenii în stradă după tragedia de la Colectiv. Dacă nu ieșeau oamenii în stradă, nu exista Guvernul Cioloș. Ca atare, obligațiile sale sunt să satisfacă cerințele străzii. Să asculte strada și să facă ce a cerut strada. (…) A cerut continuarea luptei anticorupție când a spus „Corupția ucide!”, a cerut confiscarea averilor și a cerut reforma electorală. (…) Practic oamenii din stradă au expediat PSD și PNL, cele două mari partide — USL. Le-au expediat acasă, au spus ‘nu vă mai vrem’.(…) Guvernul Cioloș trebuie să asculte strada, pentru că datorită oamenilor din stradă există. El trebuie să stea cu fața spre stradă, spre ce a cerut strada. Strada nu i-a cerut să se înțeleagă bine cu PSD și PNL.”

Ce face de fapt Monica Macovei prin acest mesaj si cum doreste sa manipuleze opinia publica? Europarlamentarul, presedinte in acelasi timp al partidului M10, un partid autointitulat „anti-sistem”, insereaza mai intai jumatatea de adevar: urmare a emotiei generate dupa incidentul din Colectiv, oamenii au iesit in strada si ulterior acestui moment Cabinetul Ponta si-a prezentat demisia iar Dacian Ciolos a fost desemnat premier. La fel de adevarat este ca strada nu i-a cerut lui Ciolos sa se inteleaga bine cu PSD si PNL; totusi, aici e vorba de un adevar trunchiat intrucat nici nu avea strada cum sa strige asa ceva cuiva despre care inca nu stia ca va deveni prim-ministru.

Pe langa aceste afirmatii Monica Macovei lanseaza adevaratul mesaj pe care il dorea a fi transmis: ca strada ar fi cerut lui Ciolos confiscarea averilor si reforma electorala si ca tot strada ar fi transmis partidelor PSD si PNL ca nu le mai doresc in viata politica.

Mesajul neadevarat ii convine Monicai Macovei intrucat ea reprezinta unul dintre partidele de nisa din Romania, mai putin cunoscutul M10. M10 este un partid care incearca, alaturi de Miscarea Populara si ALDE sa acapareze cat mai mult din procentele ramase dupa ce celelalte doua partide, PSD si PNL, sunt creditate impreuna cu 80% intentie de vot.

Asadar, tehnica presupune transmiterea unui mesaj pe care ni-l dorim a parea valid si pe care il inseram langa un adevar, astfel incat intreaga constructie sa para solida la prima vedere dar sa fie de fapt formata dintr-o parte adevar si o parte…mai putin adevar, ca sa nu spunem minciuna. E drept, in Piata Universitatii or fi existat oameni care isi doreau foarte multe de la clasa politica, poate ca unii respingeau intr-adevar prezenta ambelor partide mari, PSD si PNL, in viata publica, dar nu poti acorda caracter de reprezentativitate unor cereri individuale.

Tehnica jumatate de adevar folosita de Monica Macovei in acest caz o ajuta atat sa lanseze guvernului mesaje care, chipurile, vin de la reprezentantii strazii, o ajuta totodata sa empatizeze cu cei care au fost in acele zile in Piata Universitatii si sa obtina atentia lor dar o ajuta in acelasi timp si sa loveasca in partidele mari, ea fiind reprezentanta unei formatiuni mici care va lupta extrem de mult sa smulga procente de la alegatorii liberali si social-democrati in alegerile care urmeaza.

Precum in proverb, jumatate de adevar inseamna o minciuna intreaga…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

4 + 9 =