David Cameron s-a gandit sa joace la cacealma cu Uniunea Europeana si sa obtina pentru tara sa ceea ce nu obtinuse nicio alta din Uniune. Scriam cu cateva zile inainte de Brexit ca premierul britanic manipulase jucand la cacealma si obtinuse cam tot ce se solicitase de la liderii de la Bruxelles si acum astepta votul concetatenilor sai, manipulati la randul lor prin mass-media guvernamentale si partenere. Din pacate pentru el, jocul la cacealma s-a intors impotriva lui.

Intamplator?

Istoria se repeta

Dincolo de orice calcule privind efectele sau repercusiunile economice si financiare asupra Marii Britanii ori cele privind forta de munca, trebuie sa facem un pas in spate si sa incercam sa vedem imaginea de ansamblu – altfel riscam sa nu vedem padurea de copaci.

1990 – URSS

In 1990 incepea sa se destrame marele imperiu sovietic, U.R.S.S. – nu singur, bineinteles, ci ajutat de (cine altcineva?), ati ghicit, prietenii de peste ocean, Statele Unite. Odata ce si-a bagat dracu’ coada si cine stie ce altceva in perestroika, s-a terminat cu Uniunea Sovietica, un mare imperiu, cladit in jumatate de veac, ce ingloba toate acele state care ulterior si-au capatat independenta – unele prin mijloace diplomatice, altele trecand mai intai pe sub senila tancurilor rusesti. Rand pe rand Uniunea s-a destramat si a ajuns sa se reduca la Rusia.

1992 – Iugoslavia

Un alt imperiu cladit in jumatate de secol, Republica Socialista Federativa Iugoslavia, a cunoscut o dezvoltare fara precedent in randul tarilor din blocul comunist, condusa de Iosip Broz Tito, un despot luminat. In 1992 acelasi drac de peste Ocean si-a bagat coada in Iugolsavia, a intrat cu avioanele si a inceput bombardamentele in spatiul iugoslav. Rand pe rand, tarile care compuneau imperiul si-au capatat independenta, Iugoslavia disparand cu totul, reducandu-se la Serbia.

2016 – Marea Britanie

Un imperiu cladit in secole si care a prosperat timp de secole, un imperiu care cunostea o dezvoltare fara precedent, permitandu-si sa negocieze separat cu Uniunea Europeana clauzele economico-financiare de apartenenta la blocul comunitar, este pe punctul sa se destrame. Imediat dupa votul din cadrul referendumului pentru iesirea din Uniunea Europeana, rand pe rand tarile ce compun imperiul britanic au inceput sa isi ceara independenta, pe motivul ca ele isi doresc in continuare sa faca parte din UE – Scotia (care a mai tinut o data referendum pentru iesirea din Marea Britanie, esuat), Irlanda de Nord (care doreste acum sa se uneasca cu Irlanda si sa formeze acelasi stat) ba chiar si Londra (casa imperiului financiar al lumii, The City of London). Asadar, fostul mare imperiu britanic va fi redus la o simpla Anglie fara Londra, intrucat nu ne indoim de faptul ca in actualul context Tara Galilor sa isi doreasca la un moment dat si ea independenta.

Coincidente?

Trei mari imperii ajung sa se destrame in nici 26 de ani. URSS, apoi Iugoslavia, acum Marea Britanie. Nu mai punem la socoteala razboaiele petro-dolarilor izbucnite in acesti ani, rand pe rand, in Irak, Libia, Siria sau „revolutiile” din tarile arabe. Nu mai punem la socoteala „misiunile de pace” din Afganistan, Sudan, Congo, etc.

Au dus toate aceste razboaie sau „revolutii” la o imbunatatire a situatiei in tarile respective? Au ajutat economia, societatea, cultura? Au protejat cetatenii?

Nu. Singura mare putere castigata din toate aceste conflicte a fost SUA. Atat. Cetatenii tarilor respective se zbat acum in saracie sau incearca sa supravietuiasca dupa ororile razboiului, ale „revolutiilor” sau gusta din democratia de tip occidental, una care nu le va aduce niciodata prosperitate ci doar lideri controlabili.

Deschideti ochii

In acest moment situatia din Marea Britanie va deveni un precedent pentru orice alta situatie in care o parte din tara va vota sau va avea o opinie contrara celei a majoritatii. Daca Scotia se rupe de Anglia, la fel cum va face si Irlanda, si daca londonezii isi vor cere independenta si vor dori sa ramana cu Uniunea Europeana, atunci toti separatistii din intreaga Europa vor folosi aceasta situatie ca pe un precedent excelent in demersurile lor: catalanii vor dori sa arate lumii intregi faptul ca „Catalunia is not Spain”, maghiarii din Harcov vor solicita un referendum al lor pentru asa numitul tinut secuiesc, flamanzii vor dori separarea de valoni in Belgia si exemplele pot continua.

Adevarata pierdere pentru statele Uniunii Europene vine din consemnarea ca posibile a acestor precedente. Dreptul la autodeterminare al cetatenilor, apartinand fie unei tari parte a unei federatii, unei regiuni sau chiar unui oras, va deveni noua arma a separatistilor de orice natie de pe tot cuprinsul Europei.

Concluzia

Uneori jocul la cacealma se intoarce atat de grav impotriva ta incat iti vine sa te lasi de carti toata viata. Credeti insa ca acum britanicii s-au invatat minte? Nicidecum. Sa vedeti ce va urma…

Share.

Despre Autor

6 comentarii

 1. Catalin Nistor pe

  Eu cred ca asistam la o schimbare de paradigma. Este o schimbare care se desfasoara intr-un ritm lent dar care cred ca va accelera. Colectivismul (tradus prin stat puternic, adica stat social, stat politienesc, stat birocratic, stat spion etc. membru al unor organizatii internationale cu tendinte colectiviste) se diminueaza in favoarea individualismului, regionalizarii si a culturii.

  Tehnologia cred ca are un rol important, poate cel mai important pentru ca da sansa fiecarui individ sa iasa din starea de ignoranta astfel importanta statului se diminueaza. Eu cred ca este un lucru demn de sarbatorit. Este sansa multor oameni sa iasa din saracie, atat materiala cat si spirituala.

  In sensul asta citeam pe forumuri de bitcoin ca africanii au renuntat la metode clasice de transfe de bani (western union sau alte institutii de genul) in favoarea criptomonedei.

  Felicitari pentru Brexit, ei si-au asumat riscurile si pana la urma tot raul este spre bine. Sper ca aceasta caracatita birocratica sa fie scuturata cat de curand de pe spinarea omenirii.

  Zbigniew Brzezinski spunea: „Today, it is infinitely easier to kill a million people than to control a million people”.

  Cred ca aceasta fraza ne spune multe despre mentalitatea acestor oameni.

 2. Catalin Nistor pe

  Ei acum nu vad imaginea de ansamblu, acum se sperie de putina durere. Dar sunt multi care mai repede ar manca pietre si excremente decat sa mai faca parte din chestiunea asta numita „UE”. Idealul european a mers inca de la inceput pe ideea de federalizare si pe cedare de suverantiate. Acum au vazut efectul.

  Urmatorul citat atribuit lui Jean Monnet ne indica acest fapt:

  „Europe’s nations should be guided towards a super state without their people understanding what is happening. This can be accomplished by successive steps each disguised as having an economic purpose, but which will eventually and irreversibly lead to federation.”

  • Cehii si slovacii nu au format niciodata un imperiu, dar da, a fost o ruptura ca multe altele dupa 1990 care a faramitat statele europene.
   Iugoslavia a avut cel mai mult de suferit, alături de URSS. Acum vine vremea Marii Britanii sa se faramiteze. Ce isi face omul cu mana lui…

Lasa un raspuns

four × four =