Cam asa isi incepe un troll electoral articolul scris sub pseudonimul „Alexa Vulpe” pe portalul de stiri stiripesurse.ro. Daca nu stiti inca ce este un troll, va amintim noi, prin preluarea definitiei dintr-un articol de-al nostru mai vechi in care semnalam aparitia unor astfel de personaje in mediul online:

Troll-ul este un agitator care provoaca doar ca sa se afle in treaba. De regula nu crede in ceea ce scrie sau spune. Unul care ia, de exemplu, un subiect sensibil comunitatii din care face parte si incepe sa il bage prin gardul mediului online precum isi baga un copil prost crescut batul, pentru a intarata cainii. Si apoi, profitand de faptul ca subiectul este unul care inflameaza mediul online, se bucura de zazania pe care a creat-o, numarandu-si accesarile pe Analytics sau like-urile pe Facebook. Dupa el potopul!

Tot in acel articol explicam cititorilor si cum manipuleaza un troll in mediul online:

Manipuleaza simplu: ia orice subiect controversat si agita spiritele. Profitand de audienta pe care o are sau de audienta grupurilor din social media unde este membru, troll-ul reuseste sa genereze un curent de opinie favorabil ideii proprii sau unei anumite idei pentru care primeste comanda, in cazul nostru politica.

„Va place Nicusor Dan? Atunci NU il votati” – cine ar fi putut sa comande acest articol

Intreg articolul este tendentios, scris la comanda impotriva unuia dintre candidatii cotati cu sanse la Bucuresti, dupa Gabriela Firea dar inaintea lui Catalin Predoiu. Nu putem spune a cui comanda politica a fost, dar presupunem ca aceasta a venit fie de la PSD, din partea Gabrielei Firea, posibil ingrijorata de ascensiunea in sondaje a urmaritorului ei, fie din partea PNL, o tabara ingrijorata de prestatia lamentabila a candidatului lor, Catalin Predoiu, aflat acum, conform sondajelor de opinie, pe locul trei in preferintele electoratului bucurestean. Un loc trei in Bucuresti, pentru candidatul PNL, este echivalent cu un dezastru intrucat Alina Gorghiu&Vasile Blaga ar fi invinsi de un „independent”, in ciuda masinariei politice uriase de care dispun „galbenii”.

Esenta articolului

Ideea de baza a articolului este ca daca va place Nicusor Dan atunci va place de el nu ca politician, pentru ca nu a demonstrat nimic in rastimpul cat a activat in cadrul USB, formatiunea politica pe care o conduce, ci va place de el ca activist al unui ONG si atunci ar trebui sa il ajutati sa isi continue treaba in cadrul ONG-ului pe care il infiintase acum cativa ani buni.

In opinia autorului articolului, Nicusor Dan nu e bun de primar pentru ca nu si-a dezvoltat nici propria organizatie de partid:

 De ce nu poate dezvolta Nicușor Dan Bucureștiul? Haideți să ne uităm în propriul lui partid. Dan nu a reușit să-și dezvolte propria organizație pentru a fi mai mult decât un simplu vehicul al său.

Fractura logica intervine abia acum: Nicusor Dan nu e bun de primar pentru ca nu e bun de politician. Inducerea in eroare a cititorilor are loc profitand si de ignoranta publicului larg in materie de administratie publica locala – cine a spus ca un primar trebuie sa fie neaparat un politician? Si de ce nu ar fi un manager de companie privata bun sa administreze si banul public? De ce mereu trebuie sa recurgem la o solutie care si-a demonstrat an de an ineficienta – clasa politica?

Cum manipuleaza autorul articolului electoratul?

In primul rand, foloseste tehnica distragerii atentiei – una e una, alta-i alta, insa Alexa Vulpe introduce a priori o afirmatie a carei argumentatie nu subzista nici celei mai mici critici (un bun primar trebuie sa fie bun politician) iar apoi, plecand de la aceasta premiza, incepe sa il atace (tehnica atacului la persoana) pe Nicusor Dan, criticandu-l cum ca nu ar fi bun politician, prin urmare nu ar fi nici bun primar. Mai ramanea sa il critice ca nu are decat o Dacie veche si sta intr-un apartament de bloc si atunci, daca nu a reusit sa fie un „bun gospodar” asa cum au reusit alti politicieni, unii dintre ei aflati acum in puscarii, atunci cum va reusi Nicusor Dan sa „gospodareasca Bucurestiul”?

Fractura logica, in special pentru cei care sunt familiarizati cu tehnicile de manipulare pe care le prezentam zilnic pe Politic Scam, intervine astfel: am demonstrat mereu in articolele noastre ca pentru a fi un bun politician trebuie sa manipulezi eficient electoratul. Daca manipulezi suficient de bine electoratul si il induci in eroare cu privire la intentiile tale ulterioare castigarii functiei, atunci poti sa ii „furi” voturile si sa te instalezi confortabil in functie. Asta inseamna sa fii politician… Si atunci, cum poate cineva sa pretinda ca doar unul care va minti, va fura si va infunda puscariile ulterior este bun de primar?

Nicusor Dan nu e, din acest punct de vedere, un bun politician. Este unul dintre cei care au castigat simpatia electoratului tocmai prin faptul ca nu se comporta ca un politician, nu are discursurile pregatite dinainte, nu are controlul asupra comunicarii proprii asa cum il are orice bun politician, nu transmite mesaje tipice politicienilor, pe scurt, nu este un bun manipulator politic si prin urmare nu este bun politician. Dar toate astea nu inseamna ca nu ar gestiona banul public si bugetul Bucurestiului in mod eficient…

Pe logica autorului articolului, electoratul ar trebui sa voteze in functia de primar pe cel mai eficient politician in folosirea tehnicilor de manipulare. Pentru ca, nu-i asa, un bun primar, asa cum spune Alexa Vulpe, trebuie musai sa fie un bun politician. Sesizati fractura logica?

Autorul articolului uita doua chestiuni esentiale:

  • bucurestenii s-au saturat de politicieni – de aceea au si iesit in strada dupa #Colectiv si de aceea un personaj precum Nicusor Dan, un politician care pozeaza in independent, are succes la public chiar daca nu a demonstrat ca stie ceva in legatura cu modul in care se conduce adminstratia publica locala
  • nu trebuie sa fii politician ca sa administrezi un oras – trebuie doar sa fii un bun administrator; competentele sunt manageriale/antreprenoriale, care includ si mult mentionata comunicare cu institutiile deconcentrate, cu institutii partenere sau cu consilierii locali, dar si cu mediul de afaceri sau cu ONG-urile.
Ne-am saturat de politicieni

Asta a spus „strada” dupa #Colectiv. Ulterior niciun partid nu si-a asumat preluarea guvernarii dupa caderea Guvernului Ponta, astfel incat, presedintele lucrului niciodata facut a trebuit sa apeleze la un truc: numirea unui guvern chipurile „tehnocrat” pentru a nu afecta imaginea partidului sau de suflet, PNL. Acum clasa politica isi cere ciolanul inapoi – s-au saturat toti, inclusiv Johannis, de tehnocrati, vor ca la butoane sa revina tot ei…

Concluzie

Politic Scam este un proiect apolitic ce a demonstrat nu numai ca toti politicienii, fara exceptie, folosesc tehnici de manipulare politica (tehnici pe care ei le numesc emfatic marketing electoral) ci si ca pe toti politicienii, fara exceptie, ii doare la doi metri in spate de noi toti. Indiferent pe cine ati vota, ca e Nicusor Dan, ca e Firea sau chiar Predoiu sau Barbu, lucrurile nu se vor schimba. Veti inghiti acelasi praf in fiecare zi, veti da peste aceleasi gropi in asfalt, veti asista neputinciosi la ridicarea Catedralei Neamului alaturi de Marea Moschee.

Apelul nostru catre toti cititorii este urmatorul: daca tot stiti ca sunteti mintiti din patru in patru ani, de ce mai mergeti la vot? 60% dintre romani au ales deja sa stea acasa si in acest mod sa protesteze impotriva unei clase politice corupte si indiferente la problemele romanilor. Voi de ce ati proceda altfel? Pentru ca sa ii legitimati din nou in functii pe aceeasi sacali politici? Sa il aduceti din nou pe Blaga sau pe Dragnea la butoane? Sa va pacaleasca un „independent” asa cum v-a pacalit si Oprescu 8 ani la rand?

Dragi cititori,

Absenteismul este singura solutie pentru ca noi, cei multi, cei nemultumiti, cei care inca mai indraznesc sa protesteze, sa tragem un semnal de alarma actualei clase politice corupte, incompetente, dornica de imbogatire pe cai ilicite. 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 × 5 =