10 Mai era pe vremuri o sarbatoare. Una mare, Ziua Nationala a Romaniei.

Istoria simbolisticii zilei de 10 Mai incepe in 1866 cand Carol I a intrat in Bucuresti, apoi, 11 ani mai tarziu, la 10 Mai 1877, Romania isi proclama independenta de Imperiul Otoman si iesirea de sub suzeranitate.

Poate la momentul respectiv, pentru unii, parea independenta. Pentru cei ca noi, care privim in urma trecutul si istoria, nu pare deloc asa…

Ziua Independentei Romaniei

Nu, nu este un titlul din seria americana Ziua Independentei si nici nu il vom vedea pe Will Smith tragand vreun extraterestru dupa el pe la Baza Militara Kogalniceanu. Este insa suficient sa ne uitam atenti la ziua de 10 Mai pentru a intelege un lucru….

Vedeti voi, mai marii boierimii acelor vremuri, Ghica, Sturza, Stirbei si Cantacuzino, au decis ei ca cel mai bun lucru pentru tara este sa nu se mai certe pe ciolanul tronului domnesc, dupa abdicarea lui Cuza, si sa aduca deasupra lor un dulau mai mare care sa ii pazeasca sa nu se infrupte din ciolan. Cearta lor pornea de la faptul ca toate familiile se considerau, dintr-un motiv sau altul sa ocupe tronul si atunci, intr-un gest pe care istoria il consemna ca fiind unul intelept (dupa noi un gest la fel de intelept precum noaptea), boierii au gandit sa aduca un stapan strain de tara.

Dupa ce s-au rugat ei de Marile Puteri sa le trimita un stapan iar acestea au refuzat si s-au inchinat vazand cat de proaste sunt tarile romanesti („ia uite, ba, la astia, cat de dobitoci sunt, cer singuri sa le punem bocancul pe grumaz…”), intr-un final, emisarul familiilor boieresti, Ion Bratianu, l-a gasit pe Carol I de Hohenzollern- Sigmaringen care, neavand tron, s-a bucurat sa il ocupe pe cel al tarilor romanesti.

Flacaul asta prusac a intrat in Bucuresti si a depus juramantul ca rege pe 10 Mai 1866. De aici si simbolistica acestei zile, care avea sa continuie, 11 ani mai tarziu, cu 10 Mai 1877.

Daca aducerea unui rege strain vi se pare voua sau istoricilor un motiv pentru a celebra „Ziua Independentei”…

…atunci poate ca ar trebui sa mai cautati la dictionar ce inseamna „independenta”. Si, din cate am verificat ultima data, independenta nu inseamna nicidecum „acceptarea unui domnitor strain la conducerea unei tari”.

Pai…cum vine asta – aduci pe un strain care sa te conduca si tu celebrezi…independenta?

Daca ai nostri oameni politici ar aduce acum in Romania un rege strain (presupunand ca ne-am transforma in regat, prin Constitutie) s-ar chema ca avem motiv sa ne celebram…independenta?

Independenta Romaniei

Trecand peste „insemnatatea” zilei de 10 Mai, nu putem sa nu ne gandim la capitolele la care Romania ar mai putea bifa o „zi a independentei” contemporana…

Independenta militara

Vax. Suntem parte a NATO, nu ne mai decidem noi soarta. Ai nostri flacai mor pe fronturi departe de casa, in razboaie care nu ne aduc niciun castig cu inamici care nu ne-au dorit nicicand raul. Nu se cheama ca suntem independenti militar ci dimpotriva, suntem sub suzeranitatea NATO.

In plus, prezenta in Romania a trupelor straine nu ne fac cu nimic independenti, sa ne intelegem…

Independenta economica

Suna ca un banc sec, prost si foarte scurt – independenta economica a Romaniei. Nu vrem sa rasucim cutitul in rana dar tara asta incepe sa nu ne mai apartina. Dupa ce ne-au cumparat fabricile si uzinele si le-au inchis sau le-au vandut la fier vechi, acum incep sa ne ia pe nimic hidrocarburile si metalele pretioase. Doar de aia s-au inventat povestile cu gazele de sist, hidrocarburile din Marea Neagra si Rosia Montana.

Independenta financiara

Suna si mai prost – dupa ce la asa zisa Revolutie raposatul ne-a lasat vreo 3 miliarde de dolari in cont, cu datoria externa platita, am ajuns, 27 de ani mai tarziu, una dintre cele mai indatorate tari din UE raportat la PIB si la numarul de locuitori. Ati spus „cea mai indatorata”? Nu gresiti cu nimic…doar cu Grecia, dar Grecia nu se mai cheama ca e indatorata ci ca e vanduta cu tot cu greci si cu sarea din Marea Ionica si Mediterana…

Independenta administrativa

Romania nu mai e de mult independenta administrativ. „Apartinem” Uniunii Europene si tocmai am celebrat zece ani de m(U.E.) la 1 ianuarie 2017. Nu ne mai facem noi legile ci doar le aplicam, nu ne mai facem noi bugetul ci doar respectam liniile directoare, nu mai decidem noi soarta tarii ci o decid altii pentru noi.

In concluzie

Unii au impresia ca azi, 10 Mai, Romania celebreaza Ziua Independentei. Noua nu ni se pare deloc motiv de sarbatoare aducerea, de buna voie, pentru prima data in istorie, a unui domnitor strain peste tara. De aceea am si pus fotografia generica a articolului…

Sunteti de alta parere?

Share.

Despre Autor

5 comentarii

    • Nu. Intai a capatat valoare de simbol ziua de 10 mai, pentru ca era ziua aducerii regelui. Apoi liderii politici au cautat sa lege totul de ziua de 10 mai, pentru a conferi acestei zile o si mai mare insemnatate.
      Intelegem ca la 10 mai am scapat de suzeranitatea turcilor, dar nu intelegem de ce ar fi Ziua Independentei daca aceasta coincide cu aducerea unui rege strain in tara.

  1. Am avut un grad mai mare de independenta pe vremea lui Ceusescu, daca se poate cuantifica asta.

  2. fie-mi cu iertare, dar când se fac comparaţii cu Ceauşescu, eu simt ca şi cum ar fi o blasfemie! păi, România, urâtă sau frumoasă, bogată sau săracă, comunistă sau democratică, era A ROMÂNILOR! ceea ce azi sună doar ca o glumă răsuflată, de prost gust!

Lasa un raspuns

fourteen − 8 =