Autoritatile romane in materie de trasee montane si ghizi turistici, si am numit aici Societatea Ghizilor si Liderilor Montani, au gasit cauza producerii avalansei din Muntii Retezat, avalansa in care au pierit acei copii alpinisti – tatal fetitei nu avea diploma de ghid montan!

Ba, voi va bateti joc?

Comunicatul Societatii Ghizilor si Liderilor Montani privind accidentul din Muntii Retezat

Dupa ce ne plimba prin teoria drumetiilor montane si a buletinelor meteo, Societatea Ghizilor si Liderilor Montani ne spune ceva foarte interesant:

„Cine poate conduce grupul pe munte?

Conducătorul unui grup organizat pe munte are un rol esențial, deciziile luate de el putându-se dovedi salvatoare sau… fatale.

În România, ca în majoritatea țărilor din Europa și nu numai, conducerea grupurilor de turiști pe munte este reglementată, lucru important pentru siguranța turiștilor.

Conform legislației românești în vigoare (HG 77/2003, art. 40 lit. a), doar persoanele calificate și recunoscute de către stat ca ghizi montani (prin intermediul Ministerului Turismului), au voie să conducă grupuri pe munte.

Este liderul grupului prins în avalanșă calificat ca ghid montan, cu competențe legale pentru a conduce grupuri pe munte? El nu apare în baza publică de date cu ghizii montani calificați, realizată și administrată de către Ministerul Turismului.”

Bai, fi-v-ar capul al dracului sa va fie!

Ne adresam acum tuturor celor care au indraznit sa mearga vreodata pe munte! Ati fost vreodata? Ei bine, o intrebare scurta: aveti calificare de ghizi montani?

Ei bine, daca nu aveti calificare, nu prea aveti cum sa escaladati muntele…in acceptiunea Societatii in cauza…

Ati fost in excursie la Dochia, la Sfinx sau in Muntii Ceahlau, fara sa aveti calificare?? Ati belit-o!!! Bine ca nu s-a urcat muntele pe voi sa va striveasca atunci cand a vazut ca nu aveti diploma de ghid!

NU PUTETI SA URCATI PE MUNTE FARA SA AVETI CALIFICARE!!! NU ORICINE POATE FACE DRUMETII MONTANE!!! Cam asta ne spune onor Societatea fara morala si fara printipuri, carevasazica…nu le are, cum ar fi spus odata nenea Iancu…

Asadar, in opinia Societatii Ghizilor si Liderilor Montani…

…daca nefericitul alpinist care si-a pierdut in avalansa copilul alpinist avea un cacat de diploma, ei bine, acea avalansa nu se producea!!!

Omul acesta a escaladat alaturi de fiicele sale cei mai periculosi versanti posibili, in tara si strainatate, iar acum o autoritate romaneasca vine si il cauta de diploma? Cum ar veni, daca omul asta avea diploma, nu se mai producea avalansa??? Daca avea diploma nu ii mai murea copilul?

Iluzia posesorilor de diploma in societatea romaneasca

La romani inca mai merge faza cu „sa ai diploma”. Multi se sterg la fund cu ele, altii le pun pe oala de sarmale din Pasti in Craciun, dar…”au o diploma”.

Autoritatile romane inca nu au scapat nici ele de obsesia cu diploma. Daca vrei sa te angajezi undeva, ti se cere diploma, nu pentru ca nu te-ar crede patronul ca nu te pricepi la ceea ce stii sa faci ci pentru ca asa ii cere legislatia. Ai carte, ai parte, nu? Da-o dracului de experienta, autoritatile te cauta la patalama…

Multi absolventi ai facultatilor aparute ca ciupercile dupa ploaie sunt pe capete someri si bat la usile patronilor de capsunarii din Spania pentru a trudi in beneficiul lor. Programatorii nostri care au studiat limbajele de programare mai al dracului decat orice absolvent de Politehnica si au practicat tot felul de intrari autorizate sau neautorizate in sisteme (hackeri etici sau non-etici) sunt angajati de straini, pentru ca la noi in tara…nu au diploma.

Opinia noastra…

Indiferent cate diplome ar fi avut alpinistul care isi plange copilul mort in avalansa din Muntii Retezat, nu s-ar fi evitat tragedia. Omul a vrut sa o ia pe un anumit traseu, pe acolo a luat-o si ar fi luat-o pe acolo indiferent ca avea sau nu diploma de ghid montan…

Cel mai probabil cunostea perfect ce fel de vreme urma sa fie pe munte pe traseul ales, ce risc infrunta si infruntase astfel de riscuri si astfel de temperaturi sau intemperii de atatea ori pe diferite trasee, mult mai periculoase.

Crede cineva ca daca ar fi absolvit Scoala de Ghizi, ar fi evitat tragedia, asa cum vor autoritatile obsedate de diplome sa credem? Noi nu…

Share.

Despre Autor

2 comentarii

  1. Trebuie sa stii cand sa te retragi. Vezi Al.Gavan , a renuntat de doua ori sub Lhotse.
    Dorinta tatalui de a face „recorduri” a omorat copii.
    Muntele nu trebuie pangarit cu recorduri. IUBESTE-L, RESPECTA-L !
    P.S. Nu au facut cei mai grei versanti posibili. Palmares , atat.

Lasa un raspuns

20 − sixteen =