A explodat deja in presa romanesca, in urma unei noi anchete marca Tolontan, un nou scandal care priveste, dupa Hexipharma, o noua companie puternica din domeniul farmaceutic – afacerea Vitalaire.

Afacerea Vitalaire

Air Liquid Vitalaire este un gigant francez care opereaza la nivel mondial in domeniul gazelor pentru sanatate, industrie si mediu. Pe intelesul tuturor, reprezentanta Air Liquid Vitalaire din Romania, in urma contractelor pe care le avea cu casele de sanatate din toate judetele, furniza contra-cost bolnavilor care aveau mare nevoie de aparate de oxigen (concentrator de oxigen) aparatura medicala necesara, inchiriind-o contra unei sume lunare pe care bolnavul de astm, cancer, silicoza si tot felul de boli de plamani o agreea.

Smecheria care se facea de catre angajatii din cadrul companiei era urmatoarea – pacientilor li se inchiriau acele aparate, li se factura lunar suma reprezentand chiria acelui aparat, dar nu li se mai trimiteau si facturile. Astfel, bolnavul se trezea, atunci cand i se prezentau intr-un final facturile, cu penalitati la penalitati si cu sume de cateva ori mai mari decat ar fi avut in mod normal de plata.

Totusi, inselaciunea este si mai mare si nu doar bolnavii au avut de suferit ci si compania mama din Franta – angajatii din Romania emiteau doua facturi – una cu suma reala pe care bolnavul o datora lunar si alta cu suma de 0,01 lei, care era prezentata companiei mama. Factura cu suma mai mare reprezenta si factura pe care avocatii firmei o prezentau la procesele pe care le castigau cu bolnavii care beneficiasera de serviciile lor iar factura cu suma de 0,01 lei o treceau in contabilitate pentru a diminua artificial cuantumul veniturilor si pentru a se justifica in fata francezilor de ce le e foarte greu sa recupereze acei bani.

Francezii s-ar fi sesizat la un moment dat…

…pentru ca, urmare a celor aproape 3000 de procese de executare silita pe care filiala din Romania le avea cu bolnavii aflati in diferite stadii de suferinta, un director al Vitalaire s-a deplasat la sediul filialei in vederea lamuririi situatiei. Totusi, se pare ca nimic nu a trezit suspiciunea directorului societatii mama care a discutat cu directorii romani intrucat treaba a ramas asa cum era si inainte, cu mii de procese de executare silita pe banda si cu contabilitate dubla.

Si, la drept vorbind, omul nici nu ar fi avut cum sa isi dea seama devreme ce i se prezentau facturile false…

Stiti ce este insa cel mai grav in modul de operare al angajatilor Vitalaire Romania?

Faptul ca acestia nu targetau orice bolnav ci doar pe aceia foarte saraci si ale caror voci nu contau ulterior in eventualitatea unui scandal. Conform marturiei unui angajat care s-a decis sa vorbeasca despre ce se intampla in cadrul Vitalaire, sefii ii instruiau pe angajati atat sa astepte cu anumiti bolnavi pana se incarca penalitati suficiente ca abia mai apoi sa trimita facturile cat si sa identifice acei bolnavi care nu le-ar fi putut face probleme ulterior, ei sau apartinatorii acestora care de regula semnau pentru contractul respectiv si care erau la fel de saraci si neajutorati.

Numeroasele plangeri care s-au adunat pe masa ONPC nu au declasat nicio actiune iar compania franceza a castigat rand pe rand procesele cu bolnavii in instanta, aducand facturile neinregistrate in contabilitate.

Si totusi, ce faceau cu banii dupa ce ii recuperau de la bolnavi sau rudele lor? Simplu – ii impartea directorul roman al filialei si cu un prieten de-al sau, avocat, prin intermediul firmei de consultanta a acestuia din urma. Francezii stiau doar ca o firma de avocati se ocupa de procese, nu stiau si cine este in spatele firmei si nici ca onorariile pentru serviciile facturate de catre prietenul directorului nu ar fi trebuit sa fie atat de mari.

Concluzie

Din cele aproape 3000 de persoane executate silit multi au murit insa au ramas copiii si nepotii lor care sa plateasca penalitatile si dobanzile in cadrul schemei de inselatorie pe care au pus-o la cale romanii de la Vitalaire.

O singura intrebare – pana la Tolontan chiar nu s-a sesizat nimeni de practicile de la Vitalaire Romania? Chiar nu au vazut SRI si Politia o infractiune care se petrecea sub nasul lor? Chiar nu s-au sesizat nici CNAS si nici ONPC in urma sutelor de sesizari primite?

Daca treaba SRI o face Tolontan, atunci n-ar fi mai bine sa desfiintam aceasta insitutie?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

14 + ten =