ALERTA ALIMENTARA!

Suntem inundati zilele acestea de titluri precum: „Alerta alimentara! 20 de tone de rosii contaminate cu pesticide!„, sau, cum doar Digi 24 stie, cele 20 de tone devin subit „zeci”: „Zeci de tone de roşii cu pesticide peste limită, oprite de la comercializare„; in alte locuri cele 20 de tone sunt doar…”tone”: „Tone de rosii cu pesticide retrase de pe piata„.

Explicatia? Una singura: regula a doua a manipularii din decalogul lui Chomsky

Strategia crearii unor amenintari/probleme false pentru a oferi solutii

Toate guvernele fac asta. Se creeaza o problema falsa, care ingrijoreaza si capteaza atentia populatiei, dupa care este oferita o solutie providentiala. Guvernul castiga, populatiei ii este distrasa atentia de la problemele reale, dar ii este in acelasi timp inoculata si o doza de multumire vis-à-vis de activitatea guvernului care a scapat-o astfel de o amenintare.

Explicatia

Criza bebelusilor a demonstrat ca guvernul tehnocrat este nu numai incapabil sa faca fata unei crize ci si ca este un corigent in comunicare institutionala – aflam ba ca bebelusii ar fi baut suc de portocale infestat cu bacteria E-coli (la cateva luni ei se delectau cu suc de portocale!!!), ba ca de vina ar fi pesticidele, dar nici astea nu au fost gasite in fructele din supermarketuri, ba ca de vina sunt niste doctori de la Pitesti, ba ca de fapt de vina e sistemul medical, ba ca de fapt nu s-au spalat bebelusii de cateva luni pe maini, numai tampenii – aflam totul, numai ca e vina Guvernului nu.

Prima incercare de manipulare, prin deturnarea atentiei de la cauza reala a mortii bebelusilor catre nivelul de pesticide din fructe nu le-a iesit guvernantilor, asa ca acum au iesit la rampa cu runda a doua – care s-ar putea sa le iasa daca nu suntem atenti.

Cum a reusit Guvernul sa creeze o problema falsa

Daca nu ai reusit sa distragi atentia catre o alta directie, atunci creezi o problema din nimic: ANSVSA iese rapid cu un comunicat de presa in care aduna ei camioanele de rosii pe care le-au trecut pe catastif intre 1 ianuarie si 23 februarie, timp in care au controlat 1441 de transporturi. In tot acest interval au prelevat 440 de probe din transporturile de legume si fructe si din aceste probe una singura a avut nivelul de pesticide depasit, fiind vorba de un transport de 20 de tone de rosii din Iordania. Motivul potrivit pentru un adevarat circ mediatic.

Stiti cat inseamna 1 proba din 440 prelevate? Undeva pe la 0,22%. Adica 0,22% dintre toate transporturile respective au fost gasite cu un nivel de pesticide peste limita admisa. Dar stirea nu mai era o stire iar problema nu se mai putea transforma in criza.

Cum ar fi sunat: „Alerta alimentara! 0,22% dintre toate rosiile care au intrat in Romania au un nivel de pesticide peste limita admisa!”?

Atunci s-a mizat pe cantiatea de rosii din transportul respectiv, 20 de tone, care pentru perceptia unui cititor inseamna foarte mult, insa pentru un lant de supermarketuri, acolo unde ar fi ajuns legumele, inseamna extrem de putin – cel mai probabil, in 30 de minute de cumparaturi, un lant de supermarketuri nu are ce face cu cele 20 de tone.

Concluzie

Dintre toate transporturile de rosii intrate pana acum in Romania si controlate de ANSVSA a rezultat ca un singur transport avea rosii cu limita pesticidelor crescuta.

Alerta alimentara? Da’ de unde!

Manipulare? Daaa…din plin. Guvernul are nevoie sa-si acopere incompententa in gestionarea unei crize reale, in care au murit bebelusi, cu o alta criza, fabricata in urma publicarii unor statistici care, cu multa pricepere in ale manipularii si cu ajutor din partea mass-media aservite, risca sa capete proportii alarmante. Bebelusii, odihneasca-se in pace, mass-media are subiect creat artificial, iar guvernul doarme in continuare la Palatul Victoria.

Dormi si tu, romane, si citeste stiri alarmante in ziare, pentru ca maine vine Guvernul sa iti ofere o mega-solutie pentru nenorocitele alea de rosii din Iordania si uite asa, nu mai iesi in strada sa il dai jos.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three × four =