Citim si noi, ca multi altii, de pe stiripesurse.ro cum ca Alina Gorghiu ingroapa partidul prezidentialDe fapt, ce strategie foloseste presedinta de jure a Partidului Liberal si de ce aceasta are legatura cu manipularea politica?

Mai intai – ce este acest „partid prezidential”? Nimic altceva decat o constructie lansata ca manipulare politica de catre anumite cercuri politice care folosesc „tehnica Dromichaites” pentru a incerca o coagulare a formatiunilor politice anti-prezidentiale in jurul lor. Ca o paranteza aici, dintre cei care lansau aceasta idee se numara atat site-ul dcsnews.ro dar si jurnalistul Radu Tudor, insa multi altii s-au grabit sa anunte acest plan politic, contribuind astfel la raspandirea in presa a unei manipulari. Si, daca la inceput, probabil ca stirea ii convenea de minune inclusiv lui Johannis pentru ca era acreditat cu o strategie (domnia sa nu are strategii politice, dar despre asta intr-un articol viitor), ulterior conducerea Partidului Liberal a sesizat ca este vorba de o manipulare menita sa coaguleze fortele anti-prezidentiale in jurul unor anumite cercuri de interese si a decis, abia acum, sa reactioneze.

Tehnica de manipulare Dromichaites, pe scurt – presupune inventarea unui dusman politic exterior dar comun mai multor forte aflate in conflict sau in opozitie politica, dusman care pentru a fi invins necesita oprirea conflictelor interne si crearea unor aliante. S-a mai intamplat in Romania, atunci cand „balaurul anti-national” Basescu nu putea fi infrant decat prin alianta intre PNL si PSD, asa luand nastere, defuncta deja, USD.

Asadar, atunci cand s-a lansat ideea ca Johannis pregateste un partid prezidential, intoxicarile de presa numindu-l pe „tehnocratul” Ciolos in fruntea acestei constructii politice, care au fost urmarile imediate? Una dintre cele mai importante a fost aceea ca inclusiv liberalii, deja nemultumiti de desemnarea de catre presedinte a unui guvern tehnocrat in locul unui guvern liberal, au inceput sa fiarba, cautand sa isi gaseasca aliati anti-prezidentiali; cel mai la indemana le era un fost coleg, dl Tariceanu, fost presedinte si membru PNL, actual presedinte al ALDE, o formatiune liberala care capteaza parlamentarii ca si alternativa politica in locul unui PNL condus de Alina Gorghiu.

Mai mult, in urma manipularii prin tehnica Dromichaites, Ciolos a inceput sa fie perceput deja pentru Johannis cum era Emil Boc pentru Traian Basescu, adica un premier si un sef de partid care asculta ordinele sefului statului si le executa fara comentarii. De aici urma un pericol politic major pentru Johannis: orice miscare gresita a lui Ciolos, orice nemultumire a populatiei vis-a-vis de situatia economica si sociala ar fi repercutat imediat si asupra presedintelui, cel care ar fi fost vazut ca fiind sforarul sef al „tehnocratului” Ciolos.

Tehnica Dromichaites a dat roade, asadar, iar presedintele si liberalii s-au decis, cumva prea tarziu, sa o contracareze. Cu ce efecte, vom vedea.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

14 + two =