Asa cum spunea Noam Chomsky in decalogul manipularii, amanarea este o tehnica de manipulare care a luat amploare si care este intalnita tot mai des si in tot mai multe domenii. Spuneam in articolul citat ca, pentru a evita revoltele si revolutiile din cauza unor situatii economice dificile in care s-a ajuns tot din cauza clasei conducatoare, politicienii adopta o strategie de manipulare folosita des la nivel mondial – orice masura economica dificila pentru populatie va fi adoptata treptat, gradual, astfel incat oamenii sa se obisnuiasca cu greul si sa nu se revolte impotriva guvernarii.

Aruncand o privire pe scena politica si la “piesele” care s-au jucat in ultimele zile de dupa alegerile parlamentare, atentia ne-a fost captata, din nou, de presedintele iubitei noastre tari care se duce, usor usor, pe apa sambetei. Herr Klaus Johannis si-a readus aminte de vremea cand era profesor in Sibiu (de fizica, nu de altceva). Veneau sarbatorile de iarna, copiii nu prea mai aveau chef de lectii, lucrarile si tezele curgeau in ritmul lor normal, dar profilor li se facea mila de bietii amarati care ii priveau absenti si, ca sa nu le strice vacanta, le spuneau ca vor primi rezultatele muncii lor…dupa Craciun.

Sa recapitulam putin cum au decurs lucrurile:

11 decembrie – au loc algerile, iar PDS castiga detasat fata de alte partide

Herr Klaus Johannis, fostul inspector scolar, imediat dupa anuntarea rezultatului votului, cheama partidele la consultari. Ca o persoana care a lucrat mult timp in domeniul invatamantului, care stie cum sa aplice diverse tehnici conversationale, Herr Klaus Johannis da cateva declaratii de presa in care subliniaza faptul ca el nu se teme de niciun demers politic legitim si ca responsbilitatea lui acum, dupa alegeri, este de a gasi cea mai buna solutie pentru un guvern. Da, cea mai buna solutie pentru un guvern – ca la o problema de fizica pe care, spera el, avea sa o rezolve cu brio.

22 decembrie – Liviu Dragnea o nominalizeaza pe Sevil Shhaideh la postul de Premier

Cine este Sevil Shhaideh? Pai este:

  1. Sotia sirianul Akram Shhaideh, sustinator al lui Bashar al-Assad, acuzat de Comunitatea Internaționala de crime de razboi in conflictul civil izbucnit la Damasc in anul 2011.
  2. Sotia sirianului Akram Shhaideh, cel care, conform unor surse, la cateva luni de la izbucnirea razboiului civil din 2011 din Damasc scria articole in care mentiona: „Frăția Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii și împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară și științifică”
  3. Reprezentant al populatiei de confesiune musulmana in Romania; cate persoane musulmane avem in tara? Doar vreo 0.3% (!)
  4. Fina, da, fina lui Liviu Dragnea. Adica, Liviu Dragnea este un fel de parinte spiritual al doamnei Sevil Shhaideh….sau martor la nunta acesteia asa cum se numeste el insusi deoarece in cultura musulmana nu exista nasi.

Daca punctele 1-3 ii fac pana si pe jurnalisti straini sa se intrebe daca este o propunere buna si daca aceasta propunere nu va revolta cumva masele, punctul 4 il face pe Liviu Dragnea sa afirme „Eu nu voi mai veni cu o altă propunere. Dacă va fi refuzată, ne vedem în altă parte. Sevil Shhaideh este cetățean român și are toate drepturile”. Si toate punctele, de la 1 la 4, l-au facut pe Herr Klaus Johannis sa declare „Între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, între PSD, ALDE și UDMR. În consecință, voi avea discuții, iar desemnarea va avea loc după Crăciun. În acest context, vă spun tuturor: Sărbători fericite! La mulți ani”

Alles Gute zum Geburtstag!

Prin aceste urari de sarbatori, Herr Klaus Johannis amana anuntul oficial. Fie ca el va accepta aceasta propunere, fie ca o va respinge (in ambele situatii asumandu-si consecintele), Herr Klaus Johannis nu face decat sa arate ca este puternic cand, de fapt, este foarte slab, asa cum a citit el una din invataturile scrise de Sun Tzu in Arta Razboiului. In aceste momente, cand Dragnea il ameninta cu suspendarea daca nu ia deciziile pe care le vrea liderul PSD, Johannis s-a vazut nevoit sa aleaga intre doua variante – ori sa pozeze in executantul servil (daca ar fi acceptat propunerea PSD-ului), insa atunci ar fi aratat lumii cat de slab este in realitate, ori sa…traga de timp prin tehnica amanarii „dificilei decizii”, astfel incat sa para ca este puternic si ca el are initiativa.

Presedintele are mingea in terenul propriu si tocmai a luat-o in mana (la figurat, deh) pentru a propune reluarea jocului dupa o „minge de arbitru”.

Amanarea, ca si tehnica de manipulare, are rolul de a distrage atentia de la cursul real al faptelor. De fapt, apelam la amanare ca tehnica de manipulare atunci cand suntem fortati sa dam un anumit raspuns dar nu stim care va fi acesta. Amanarea in astfel de cazuri inseamna un timp pretios in favoarea celui care recurge la tehnica amanarii. Daca tehnica amanarii se suprapune si cu Craciunul la romani, Herr Klaus Johannis va avea un atu: isi va pregati raspunsul mult mai bine, nemaifiind presat de timp. Ne grabim cumva sa inghitim la o masa toata oala cu sarmale? Herr Klaus Johannis a blocat astfel creierul romanilor: “dupa Craciun”. Nimeni nu se mai gandeste la raspunsul lui, toata lumea realizeaza ca este…Craciunul. A inceput goana dupa ultimele cadouri, au inceput petrecerile cu prietenii, colindatul si lenevitul in canapea. Am uitat cu totii ca tara arde… “dupa Craciun”…speram sa nu fie dupa Anul Nou. Si nici nu ar mai conta prea mult, deja ne-am obisnuit cu ideea de a avea un premier musulman, nu?

Schöne Grüße!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three × five =