America First este sloganul cu care Donald Trump a castigat alegerile din SUA. America Frist. Atat de simplu si atat de complet, atat de patriotic si atat de puternic incat te miri de ce liderilor nostri nu le-a venit ideea de a face un program de guvernare format din aceste cuvinte – Romania pe primul loc. Atat.

America First

America First este un slogan folosit se pare pentru prima data acum 100 de ani, in 1916, de catre presedintele Woodrow Wilson si preluat acum, in alegerile din 2016, de catre Trump. Sloganul se traduce prin sintagma „America pe primul loc” ce presupune ca in tot ceea ce face aceasta uniune de state, America sa fie pe primul loc.

Nu a fost pana acum America pe primul loc? E o chestiune de interpretare, dar o vom face pentru a intelege ca indiferent ce au facut pana acum liderii SUA, au facut-o in beneficiul SUA si nu al lumii.

America First – inainte de dupa Trump

Trump adopta o atitudine ceva mai nationalista, cu tendinte extremiste. E obisnuit sa conduca companii si nu institutii, diplomatia nu e punctul lui forte si are o modalitate extrem de simpla pentru a rezolva totul.

Liderii dinaintea lui de la Casa Alba erau mai diplomati; isi masura cuvintele, actionau facand anumite planuri pe termen lung, cantareau bine deciziile si repercusiunile lor.

Totusi, indiferent cu cine l-am compara pe Trump, cei dinaintea lui actionau la fel, avand America pe primul loc, doar ca o faceau dupa regulile manipularii si ale diplomatiei. Cateva exemple:

  • razboiul din Irak – nu l-au pornit pe nepusa masa. Intai americanii au trimis niste experti prin Irak, sa ii verifice pe nenea irakienii de niscaiva arme nucleare, apoi au inventat o fantasmagorie cu armele chimice de distrugere in masa si abia apoi au pornit la razboi, atunci cand lumea intreaga a fost convinsa ca Saddam Hussein trebuie inlaturat de la putere pentru ca planuia sa arunce planeta in aer!

Aici, Trump ar fi declansat razboiul fara sa mai apeleze la inventii si la mijloace de manipulare ale opiniei publice mondiale. Sau nu l-ar fi pornit deloc. Depinde cum ii suradeau sondele alea de petrol in vreo dimineata, dar in niciun caz nu ar fi aparut ca un ipocrit la tv la ora de maxima audienta pentru a minti ca un nerusinat in legatura cu arsenalul nuclear sau chimic irakian. Punct.

  • inchisorile CIA din Polonia si Romania – infiintate, asa cum spun surse sigure, pe sestache, cu acordul guvernelor imbecile ale celor doua tari si sub supravegherea stricta a serviciilor secrete din cele doua tari, inchisorile CIA au constituit locuri in care detinutii capturati de catre americani pe teatrele de lupta internationale au fost torturati pentru a marturisi si ceea ce nu aveau de gand sa comita vreodata. Tortura este una din armele eficiente ale CIA si, decat sa ii tortureze la ei acasa, acolo unde ziaristii ar pune intrebari, au preferat sa mituiasca niste amarati din Europa de Est si sa comita ilegalitati pe teritoriul nostru.

Trump ar fi spus simplu – taiati-le capul! Sau, impuscati-i! Simplu. Fara inchisori construite pe sestache, fara mituirea guvernelor straine, fara ascunzisuri, fara alte tampenii… Omului nu-i plac scarpinaturile pe dupa piersic.

  • asasinarea lui Muammar al-Gaddafi in cadrul actiunii „Primavara Araba” – americanii nu au intervenit din prima. Desigur, le trebuia petrolul din zona statelor arabe, dar nu s-au dus peste arabi in casa sa ii casapeasca direct si sa le inlocuiasca liderii cu niste sclavi de-ai lor. Au inceput mai intai sa rascoale popoarele impotriva liderilor lor, din senin (a se citi „la impulsul CIA”) ca lumea intreaga sa ramana cu impresia ca alde Muammar al-Gaddafi, de exemplu, era urat de popor si ca se dorea inlocuirea lui. Nimic mai fals si nimic mai profitabil pentru americani – America First, nu? Dar, s-a lucrat cu manusi…

In cazul primaverii arabe nu ne indoim ca Trump nu ar fi fost absolut deloc interesat de siretlicuri de prost gust, de orchestrarea iesirii milioanelor de arabi in strada, etc. Daca ii suradea cucerirea Libiei si era in folosul Americii, punea mana pe telefon si il suna pe Gaddafi sa inceapa sa impacheteze ca atunci cand ajunge el vrea sa sa instaleze in locul lui la palat. In niciun caz nu se apuca sa bombardeze o tara si sa omoare de-a valma copii, femei, batrani, pe langa zecile de mii de soldati ucisi…

Aceeasi situatie si in Siria, in prezent, un razboi declansat de americani si in care si-au pierdut deja viata sute de mii de civili.

Concluzie

America First nu e o inventie de-a lui Trump. America si interesele ei meschine au fost mereu pe primul loc, indiferent cum s-a numit liderul de la Cas Alba. Inainte insa liderii lor faceau sa para ca si restul lumii conta. Diferenta acum e ca Trump nu mai foloseste siretlicurile menite a adormi opinia publica.

Apropos, tocmai a interzis cetatenilor din Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen sa mai intre pe teritoriul american. Probabil ca maine incepe si constructia gardului la granita cu Mexicul.

Romania, se aude? Asa pune un lider tara pe primul loc…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

16 − two =