Un articol interesant pe Digi 24: „Dumnezeu, ultima speranta a parlamentarilor” – aflam aici cum cei care se afla in fata colegilor pentru decizia de a li se ridica sau nu imunitatea obisnuiesc sa faca apel la Divinitate in timpul discursului dinaintea votului. Unii incearca sa-si impresioneze colegii prin amintirea unor pilde biblice de milostenie, altii il invoca pe Iisus si fac apel la bunatatea tuturor celor prezenti, altii impresioneaza si se lasa in voia justitiei divine spunandu-le colegilor ca aceasta va fi realizata prin votul lor si exemplele continua. Dumnezeu este invocat in fel si chip in momentele delicate pentru viitorul celor ce se regasesc in postura deloc de invidiat de a fi la un vot distanta de „beciul domnesc”; atat doar ca aceasta invocare nu este decat un truc al politicienilor.

Daca Dumnezeu ar fi facut oamenii dupa chipul si asemanarea lui cred ca ar sughita extrem de des la cat il pomenesc parlamentarii. Si asta nu se intampla doar cand acestia cersesc mila colegilor ci si atunci cand acestia cersesc voturile populatiei. Prezenta politicienilor la fel de fel de manifestari religioase, teatrul jucat in fata credinciosilor prin pupatul la comanda al icoanelor sau pozatul pe langa biserici in noaptea de Inviere, mimand credinta si piosenia, toate fac parte din repertoriul manipularii politice. Mai mult, atunci cand alaturi de renumitul kilogram de zahar si sticla de ulei pe care politicienii le strecoara in sacosa cu insemnele partidului se pune si o iconita, parca altfel primeste cel mituit pentru un vot pomana electorala…

Ceea ce fac politicienii prin apelul lor la divinitate in anumite momente alese cu grija este sa manipuleze opinia publica prin mesajul apartenentei la acelasi grup intr-o tara in care peste 86% dintre romani s-au declarat ortodocsi la ultimul recensamant.

Sentimentul apartenentei la grup este adanc inradacinat in constiinta umana inca din vechi timpuri atunci cand primii oameni vanau impreuna si se aparau de primejdii luptand impreuna impotriva altor grupuri – tindem sa favorizam pe cei care au un element in comun cu noi, element care iti da impresia ca lupti de aceeasi parte a baricadei cu celalalt. De aceea vom privi si judeca altfel pe cei care tin cu aceeasi echipa de fotbal ca si noi, care impartasesc acelasi hobby cu noi sau care au studiat la facultatea la care am studiat si noi.  E o realitate pe care politicienii o exploateaza din plin iar gesturile crestinesti si apelul la divinitate nu inseamna altceva decat manipularea celor care urmeaza sa le dea votul, sa le pastreze imunitatea sau sa ii favorizeze in actiunile lor in vreun fel.

Mesajul pe care politicianul il transmite prin invocarea divinitatii este: sunt de-al vostru, ajutati-ma!

Electoratul religios va favoriza intotdeauna un politician care isi arata credinta, care le arata ca este de-al lor. Sa nu uitam succesul pe care Gigi Becali il are in continuare la oamenii simpli tocmai datorita credintei sale pe care si-o afiseaza permanent.

Tot din acest motiv, al efectului religiei asupra poporului roman, acum un an, in timpul campaniei electorale prezidentiale, inclusiv Victor Ponta a mizat pe cartea credintei orotodoxe atunci cand s-a pozitionat drept crestin fata de protestantul Johannis. Se pare totusi ca pentru electoratul roman au contat mai mult banii rudelor din diaspora decat faptul ca Victor Ponta se inchina la aceiasi sfinti, dar aceasta este alta poveste.

Religia a fost si va fi des folosita de catre cei care incearca sa manipuleze, mai ales in situatiile in care se observa o sensibilitate in legatura cu acest subiect din partea opiniei celui pe care se doreste a-l manipula, fie ca este vorba de o singura persoana sau de intreg electoratul.

Si, ca sa lamurim si afirmatia din titlul articolului Digi24, nu Dumnezeu este ultima speranta a parlamentarilor; ultima lor speranta este reusita manipularii colegilor din Parlament, jurnalistilor sau electoratului.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

eleven + eight =