Vineri, Piotr Levasov, un programator rus, a fost arestat in Spania, la Barcelona, la cererea SUA, si va fi extradat daca se va dovedi ca exista suficiente date care sa duca la concluzia ca a fost implicat in campania electorala americana, in favoarea lui Donald Trump. Acuzatia? Hackerul rus ar fi creat un virus informatic ce l-ar fi ajutat pe Trump sa castige alegerile. Asa sa fie?

Oricum, este ciudat faptul ca arestarea are loc acum, cand rusii s-au suparat pe Trump pentru atacul asupra bazei militare siriene…

Dedesubturile inca neelucidate ale campaniei electorale americane

Dupa ce campania electorala din SUA s-a incheiat, iar sondajele o aratau ca favorita pe Hillary Clinton, au fost multi aceea care o vedeau pe sotia lui Bill Clinton ca urmasa lui Obama la Casa Alba si primul presedinte femeie al Americii. Imediat dupa ce au inceput sa soseasca rezultatele iar Donald Trump s-a infiripat pe prima pozitie de unde nimeni nu se astepta pana atunci, multi dintre cei care incepusera sa il conteste inca din timpul campaniei electorale au inceput sa isi puna intrebari – cum de s-a ajuns la o atare situatie si cum de a pierdut alegerile favorita mass-media mainstream americane, in frunte cu CNN?

Una dintre explicatii a fost aceea ca in SUA nu iese presedinte cel care are cele mai multe voturi populare (exprimate de prostime/popor) ci cel care obtine cele mai multe voturi ale electorilor. Asa cum explicam si in articolul dedicat modului in care a iesit Donald Trump presedinte al SUA, acesta nu a castigat votul popular – dimpotriva, cei mai multi cetateni americani au votat cu Hillary: 65,818,412 (pro-Hillary) vs. 62,958,481 (pro-Trump), insa actualul presedinte a castigat colegiile care ii aduceau un numar maxim de voturi electorale (voturi ale electorilor desemnati la nivelul fiecarui stat in parte). Acest rationament ar fi explicat in parte infrangerea pe care a suferit-o Hillary; multi dintre sustinatorii ei au spus ca de fapt au castigat cu o diferenta de aproape 3 milioane de voturi si ca ea ar fi trebuie sa fie presedinte.

O alta explicatie insa a avut legatura cu interferentele rusilor, iar aici situatia devine mai complicata…

Modalitatea in care rusii ar fi putut interveni in favoarea lui Trump

Vreo 3 modalitati…

1. Rusii au intervenit prin spionarea tacticii adversarilor lui Donald Trump

Aceasta interventie a fost aproape probata intrucat in timpul campaniei electorale au aparut informatii clasificate sau secrete care fusesera stocate pe serverele democratilor, indiciile ducand catre hackeri rusi. Ulterior, anchetele FBI ar fi demonstrat ca de fapt si serverele republicanilor au fost sparte, tot de rusi, insa informatiile lor nu au fost publicate.

Este clar ca intre informatiile stocate pe serverul unui partid (lasam deoparte cele aflate pe conturile personale ale membrilor partidului) se afla si informatii si comunicari privind strategia de campanie adoptata, nu? Iar atunci cand cineva isi doreste ca cealalta tabara sa castige, e limpede ca beneficiarul informatiilor din interiorul taberei democrate nu puteau fi decat republicanii.

2. Rusii au intervenit prin diseminarea unor informatii false despre Hillary

Dupa ce alegerile se incheiasera iar Trump fusese desemnat castigator, au aparut si primele analize la rece ale informatiilor false care se viralizasera in spatiul public in timpul campaniei electorale. S-a dovedit de pilda ca un singur site, detinut de un roman, un geniu in manipulare politica si sociala, endingthefed.com, era responsabil pentru 4 din cele 10 stiri false care au influentat decisiv votul in favoarea lui Trump. Intre stiri se regaseau si unele de-a dreptul vizibil false, dar americanii le-au luat ca atare – „Papa Francisc sustine pe Trump in cursa pentru Casa Alba” sau „Hillary a vandut arme catre ISIS”. LOL (laughing out loud), dar se pare ca la americani a prins perfect aceasta manipulare mediatica.

Nu spunem ca Ovidiu Drobota, care a si recunoscut viralizarea acestor stiri, ar fi fost controlat de rusi, insa este clar ca astfel de proiecte au existat in timpul campaniei electorale americane si i-au folosit din plin lui Trump.

3. Rusii ar fi putut interveni in procesul electoral prin masluirea rezultatelor electronice ale votului

Cel mai putin probabil hackerii rusi ar fi putut interveni direct in procesul electoral american, care este unul ce se desfasoara electronic, prin masluirea rezultatelor votului. Spunem ca este cel mai putin probabil intrucat este foarte dificil sa intervii peste o platforma guvernamentala americana, super-secretizata si protejata, si sa nu lasi urme. Ok, de intrat intri si probabil ca si poti modifica, insa a nu lasa urme este cel mai dificil iar hackerii profesionisti pot certifica acest lucru.

Au intervenit intr-adevar rusii in procesul electoral american?

Ar fi putut sa o faca, daca nu au si facut-o, asa cum aratam mai sus, macar prin dezvaluirea strategiei democratilor si prin viralizarea unor stiri false. Ar fi avut si interesul sa o faca, fiind cunoscut faptul ca intre Hillary si Trump, administratia de la Kremlin l-ar fi ales oricand pe Trump, macar pentru simpatia reciproca intre cei doi lideri.

Probabil ca ancheta care urmeaza a se desfasura va dovedi mai multe. Pana atunci insa, ne putem astepta la orice, inclusiv la o rasturnare spectaculoasa de situatie in conditiile in care s-ar dovedi ca masinaria electronica americana de numarat voturile a adunat in favoarea lui Trump si in defavoarea lui Clinton – ar fi ceva sa asistam la declansarea unor alegeri anticipate dupa nici jumatate de an, asa e?

Un semn de intrebare tot ramane – de ce acum? De ce tocmai acum are loc deconspirarea hackerului rus, cand rusii s-au suparat pe Trump dupa atacul americanilor asupra bazei militare siriene? Sa-si fi sacrificat rusii hackerul special pentru a-l linisti pe Trump si a-i arata ca ei l-au pus in functie, ei il dau jos?

Pana atunci insa, nu uitati – alegerile se tin pentru a fi influentate, in America, in Romania sau oriunde in lume. Daca nu ar putea fi influentate iar oamenii au putea alege corect, nu ar mai exista armate de hackeri, de consultanti politici, de PR-isti si nici televiziuni care in timpul campaniei si-ar regasi brusc dragostea pentru anumiti candidati (cei cu buzunarul plin, se stie)…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seventeen + three =