Ceea ce se pare ca nu a ingrijorat pe nimeni zilele acestea, cu exceptia directorilor din Microsoft, este un aspect care trece acum sub tacere in contextul atacului cibernetic de vineri – originea virusului ransomware.

Primele date in legatura cu originea atacului cibernetic ransomware arata ca…

…atacul ar fi folosit vulnerabilitati depistate initial de NSA la sistemele de operare Windows si stocate ca potentiale arme cibernetice pentru atacarea inamicilor. Adicatalea, NSA, ditamai structura care ar fi trebuit sa se ocupe cu securitatea americanilor, a depistat aceste vulnerabilitati dar le-a exploatat, programand acesti tip de virusi, pentru a-i folosi impotriva inamicilor Americii.

Vorba lui Brad Smith, seful departamentului legal de la Microsoft, este ca si cum niste hoti ar fi intrat in depozitul de arme al SUA si ar fi furat niste rachete Tomahawk pe care ulterior le-ar fi folosit. Cam are dreptate – vulnerabilitatile, odata depistate, nu ar fi trebuit depozitatate si transformate in arme cibernetice de catre NSA ci ar fi trebuit semnalate catre producatorul sistemului de operare Windows, in speta, Microsoft.

De ce a procedat NSA in asemenea mod?

In prima faza, ca orice hacker institutional/guvernamental (doar nu credeti ca au angajat altceva decat hackeri, etici sau rauvoitori, in ditamai agentia lor), cei de la NSA s-au bucurat ca au gasit o portita de intrare in sistemele si device-urile din lumea intreaga. Doar nu era sa spuna celor de la Microsoft ca au gasit o cale de a intra in laptopurile oamenilor folosind sistemul de operare Windows, nu?

Si, daca tot au avut acces la orice informatie din lumea intreaga si stiau ca pana la depistarea ei de catre Microsoft erau liberi sa o foloseasca si sa afle tot felul de secrete si de intimitaturi, atunci de ce ar fi fost prosti sa isi taie singuri craca de sub picioare?

Credeti ca guvernelor lumii le pasa de cetatenii lor?

Nu! Episodul cu NSA ne demonstreaza ca nu. Iar americanii nu sunt singurii care ar fi procedat astfel…iar acea vulnerabilitate nu este singura pe care au depistat-o la sistemul de operare Windows…stati sa vedeti cate vor fi depistat si inca nu stim la Android sau iOS…

Ia imaginati-va un SRI in Romania care ar fi depistat la randul lui vulnerabilitatile mentionate – credeti ca ar fi pus Helvig mana pe telefon sa il sune pe Bill Gates si sa ii spuna „Mosule! Vezi ca ai o vulnerabilitate pe Windows 7 si oamenii mei au gasit ca se poate intra in intimitatea prostilor astora de romani!” sau ar fi tacut malc si ar fi continuat sa culeaga informatii din calculatoarele „prostilor”?

Noi pariem vreo cateva sute de dolari pe ultima varianta – are cota sigura de castig!

Credeti ca SRI, DGIPI sau DGIA au colectat informatii de pe calculatoarele cetatenilor romani folosind diferite vulnerabilitati ale sistemului de operare?

Aici sa ne raspundeti voi. Facem pariurile dupa…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

16 + 12 =