…sau o fi mai usor de prostit milioane de americani decat sute de mii de romani? E drept, acolo unde prostimea e multa si prostia de asemenea si daca e sa viralizezi o stire falsa in randul prostilor intr-o tara cu 22 milioane de locuitori, o faci cu mai putina eficienta decat daca ai face-o in randul prostilor intr-o tara cu 318 milioane, nu?

Cine este Ovidiu Drobota?

Un geniu al antreprenoriatului in mediul online si un geniu al viralizarii unor anumite subiecte in mediul online.

Ca antreprenor in mediul online, Ovidiu Drobota a creat anumite pagini de Facebook si pagini web care s-au dovedit a avea un succes extrem de mare, avand un trafic mai mult decat profitabil. Drobota s-a aflat in spatele EndingTheFed.com, un site care a generat trafic masiv (peste 3 milioane de vizualizari lunar) din viralizarea unor stiri favorabile lui Trump in timpul campaniei electorale prezidentiale americane; tot Drobota s-ar afla si in spatele Expunere.com, un site care genera pe putin cateva sute de mii de vizitatori unici lunar, din Romania si din exteriorul granitelor (diaspora romaneasca) dar si in spatele altor pagini care aduc bani frumosi din AdSense in fiecare luna.

Cum a devenit celebru Ovidiu Drobota?

Un articol scris de In.com dezvaluie faptul ca Drobota este cel care s-a aflat in spatele EndingTheFed.com. Site-ul, necunoscut la noi, a fost extrem de accesat si distribuit in SUA in perioada campaniei electorale; conform Inc.com, EndingTheFed.com, ar fi avut 4 din cele 10 cele mai virale stiri false care s-au raspandit pe Facebook si care i-au fost defavorabile lui Clinton si favorabile lui Trump; doar pagina de Facebook a proiectului avea 350.000 like-uri, iar rata de engagement pentru cele 4 stiri (like-uri, comentarii, share-uri) a fost de aproape 3 milioane, adica aproape 800.000 pe fiecare din cele 4 stiri. Nu aveti asemenea performante, nu? Bine, nici nu va adresati unei potentiale audiente formate din sute de milioane de utilizatori…

Cum aratau stirile? A! Virale…dar si vizibil false…

  • „Directorul FBI a primit milioane de dolari prin fundatia familiei Clinton”
  • „Trump este sprijinit de Papa Francisc in cursa pentru Casa Alba”
  • „Hillary Clinton a vandut arme ISIS”
  • „Lui Hillary Clinton i s-a interzis sa mai detina vreo functie publica in SUA”

De ce a facut Drobota acest proiect?

Intervievat fiind de Inc.com, Drobota a spus ca a facut proiectul pentru ca a dorit sa il sprijine pe Trump. Motivele din spatele acestei decizii sunt unele pe care le vedem cu totii dar pe care mass-media conventionale (mainstream media) le ascund – efectele dezastruoase ale invaziei musulmane in Europa si obligarea statelor de a accepta asa zisii „refugiati” care nu se mai opresc din crime, violuri si jafuri in randul cetatenilor europeni; efectele ocuparii militare a unor state asa numite „aliate” (incluzand Romania) de catre armata americana pentru a-si amplasa avanposturile in viitorul conflict mondial care se prefigureaza; efectele devastatoare ale globalizarii economiei si multe altele care ar fi continuat in epoca „Hillary” daca aceasta ar fi castigat alegerile.

Daca a obtinut venituri din aceasta activitate?

Desigur, insa doar din AdSense, serviciul de la Google care rasplateste proprietarii de pagini web in urma clickurilor sau cumparaturilor generate de afisarea unor reclame pe site-urile lor (noi nu avem asa ceva, de exemplu si nu ne-am propus sa afisam reclame pe site-ul nostru). Drobota a declarat ca nu a fost membru in vreo echipa de campanie a lui Trump, desi acesta a profitat din plin de efectele propagarii stirilor publicate de catre site-ul sau.

Frumusetea profitului in urma viralizarii unor stiri in America este ca acolo un click este rasplatit cu pana la de patru ori mai mult decat daca ar fi clickuit pe reclama cineva din Romania, de exemplu, iar veniturile din AdSense erau, fara doar si poate, substantiale pentru Drobota.

Inger pentru planeta sau demon?

Asa cum au avertizat specialistii militari, daca ar fi iesit Hillary ar fi izbucnit cel de-al treilea razboi mondial, cu siguranta, intrucat aceasta ar fi continuat politica de expansiune militara promovata de afro-americanul care a ocupat timp de 8 ani fotoliul de la Casa Alba, amandoi provenind din acelasi partid, Partidul Democrat.

Republicanii, desi traditional mai razboinici (sa nu uitam ca republicanii au pornit cateva fronturi de lupta in intreaga lume in anii ’90 dar si ca sunt sustinatori ai unei politici de inarmare accelerata), prin Trump, un tip mult mai practic si focusat pe economia americana decat pe petro-dolarii sau pe dolarii proveniti in urma conflictelor armate, genereaza o speranta pentru intreaga lume in ceea ce priveste incetarea de catre americani in a mai juca rolul de „jandarm mondial”.

O America focusata pe problemele interne ar face ca tari precum Romania sa isi poata vedea de drumul lor, neinstigate in a porni razboaie cu vecinii si nedeterminate sa isi puna grumazul sub bocancul militar al oricaror puteri straine.

Pentru noi Ovidiu Drobota reprezinta un exemplu in care stirile false se pot viraliza si influenta alegerile nu doar in Romania ci si in cea mai renumita democratie a lumii, cea americana. Una care, apropos, se gandeste sa isi schimbe sistemul de votare a presedintelui in urma esecului pe care l-a inregistrat tanti Clinton la urne.

Pentru mass-media alternative Ovidiu Drobota, asa cum a spus-o si el de altfel, reprezinta o razbunare impotriva mass-media conventionale care raspandesc stiri false de atatia ani si influenteaza atatea campanii electorale. Ceva de genul „vedeti, ba, ca si noi putem”?

Oricum l-ati privi, faptul ca un roman are o asemenea inteligenta la doar 24 de ani ne face sa fim increzatori ca aceasta tara inca mai are resurse pentru a uimi planeta. Nu doar in sens negativ, sa ne intelegem…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

14 − 8 =