Atentatul de la metroul din Sankt Petersburg din 3 aprilie a.c. naste cateva intrebari si lasa loc speculatiilor. Fara a avea pretentia ca punem toate intrebarile care ar putea fi puse si fara a avea pretentia ca putem raspunde tuturor intrebarilor (investigatiile fiind in derulare), incercam sa incropim o lista cu acestea.

Intrebarile in legatura cu atentatul de la metroul din Sankt Petersburg

  1. De ce atentatul a avut loc in Rusia?
  2. De ce atentatul a avut loc la Sankt Petersburg?
  3. De ce atentatul a avut loc in momentul in care presedintele Vladimir Putin se afla in Sankt Petersburg?
  4. De ce atentatul a avut loc la metrou?
  5. De ce atentatul a avut loc exact in momentul in care Moscova este cuprinsa de proteste anti-Putin, organizate de opozitia din Rusia?

Incercam sa raspundem pe cat posibil; in mod cert, zilele care vor urma vor aduce noi si noi raspunsuri.

Raspunsurile posibile in legatura cu atentatul de la Metroul din Sankt Petersburg

  1. Rusia nu este o tara ferita de atacurile teroriste, chiar daca pentru rusi teroristii nu sunt radicalii islamisti, ci luptatorii pentru independenta ceceni, de exemplu. Pe langa acest aspect, trebuie mentionat ca Vladimir Putin s-a aflat de nenumarate ori in prim-plan atunci cand afirma ca daca esti musulman si iti doresti sa traiesti in Rusia, trebuie sa te adaptezi tu la cutumele, traditiile si legile rusesti si nu invers. Acelasi discurs acid l-a avut si la adresa homosexualilor, dar acesta este un alt aspect… In plus, pe langa musulmani sau ceceni, sa nu uitam ca Rusia se afla intr-un conflict armat de ceva vreme cu ucrainienii. Desigur, nu multi se gandesc la ucranieni ca la potentiali „teroristi”, dar noi nu putem uita atrocitatile comise de fascistii ucrainieni in perioada interbelica, atunci cand cruzimea batalioanelor mortii ucrainiene o depasea pe cea a nazistilor insasi! Asadar, de ce Rusia? Pentru ca…terorismul nu are granite si atacurile teroriste le pot comite oricine, oricand si oriunde, indiferent de motivatie.
  2. Sankt Petersburg este o destinatie turistica de exceptie a Rusiei (vedeti in fotografie cum arata o statie de metrou de aici si imaginati-va cum arata orasul), prima dupa numarul de turisti interni si straini. Foarte posibil ca atentatul sa fi avut ca scop uciderea, intre altii, a unor cetateni straini, pentru a atrage atentia intregii Europe asupra cauzei pe care, mai devreme sau mai tarziu, o vor spune autorii atentatului lumii intregi. Pe de alta parte, conspirationistii motiveaza ca atentatul a avut loc la Sankt Petersburg tocmai pentru a distrage atentia mass-media si a opiniei publice rusesti si internationale de la evenimentele din capitala.
  3. Vladimir Putin se afla la Sankt Petersburg pentru a se intalni cu presedintele Belarusului, Aleksandar Lukasenko, „dictatorul” din Belarus, cum il „alinta” presa. Vizita fusese planificata din timp, asadar este foarte posibil ca atentatorii sa fi dorit sa dea o si mai mare amploare atentatului si sa atraga si mai mult atentia asupra cauzei lor prin faptul ca au comis atentatul exact cand presedintele Putin se afla in oras. Le-a reusit din plin…
  4. Metroul este unul din obiectivele preferate ale teroristilor. Scriam in urma cu ceva vreme cum sa iti cresti sansele de a supravietui unui atentat la metrou. Daca nu ati citit articolul la vremea respectiva, faceti-o acum – nu stiti cand va este de folos, in Bucuresti sau oriunde in strainatate. Metroul este preferat de teroristi pentru ca este mereu aglomerat, se afla in spatiu inchis (galerii de metrou sau statii de metrou) iar suflul exploziei, daca dispozitivul exploziv se afla in interiorul garniturii sau pe peron, provoaca mult mai multe victime si distrugeri decat daca ar fi pus in aer liber.
  5. La aceasta intrebare exista doua raspunsuri – atentatul nu are legatura cu protestele din Moscova (in cazul in care a fost organizat de catre teroristi) sau are legatura, dar aici intram deja in teoria conspiratiei care spune ca s-a dorit sa se distraga atentia de la protestele din Capitala. Nu abordam ultima varianta, ar fi prea complicat si nu vrem sa ne gandim ca serviciile rusesti au ucis conationali pentru a proteja imaginea unui presedinte sau a unui premier (Medvedev incepuse sa fie luat in vizor in ceea ce priveste proprietatile sale si miliardele din conturi).

Concluzia?

Indiferent ce organizatie l-a pus la cale si ce revendicari are, un lucru este cert – nu mai suntem feriti de atentate, indiferent unde ne-am afla. Iar daca Turcia parea o destinatie sigura acum ceva vreme, iata ca a devenit locul unde bombele explodeaza la fel ca in Irak sau Afganistat; ii calca Rusia pe urme?

Vom vedea in orele ce urmeaza ce alte amanunte va scoate la iveala ancheta aflata in plina desfasurare si vom reveni.

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

one × five =