Faptul ca BNR, prin vocea lui Mugur Isarescu, (vesnic) guvernatorul BNR manipuleaza opinia publica nu mai e un secret pentru nimeni – am scris si noi, aici, pe Politic Scam, de atatea ori, au mai iesit si altii public sa traga semnale de alarma in legatura cu ceea ce se intampla la Banca Nationala. Ce ne consterneaza este insa modalitatea in care guvernatorul, de la inaltimea functiei sale si cu un aer mereu superior, vorbeste prostimii de parca aceasta, in opinia sa, inca nu stie sa deschida o carte, sa caute articole, sa se informeze, nemaivorbind de cei care intr-adevar au o anumita expertiza in domeniul financiar-bancar. Mugur Isarescu are acum tupeul sa ne dezinformeze si in legatura cu motivul pentru care aurul Romaniei este depozitat in afara tarii…

Rezerva de aur a Romaniei – v-ati fi inchipuit ca se afla in buncarele BNR, asa e?

Nici pe departe! Situatia aurului romanesc a ajuns in atentia publicului larg imediat dupa #Brexit, cand oficialii BNR si-au amintit ca au jumatate din aurul tarii depozitat la Londra. Nu mult, vreo 50 de tone – un fleac! Dupa aceea si-au amintit ca de fapt aproape toata rezerva de aur a Romaniei se afla in afara tarii, in SUA, Elvetia si, cum spuneam, Marea Britanie. Cum de s-a ajuns aici? Pentru ca…Isarescu! Un guvernator pe care experienta cu tezaurul romanesc aflat inca la rusi (sau la nemti dupa alte surse) nu l-a facut mai intelept, ba dimpotriva…

Romania este cotata cu o rezerva de aur de 103 tone, dintre care 60% se afla in afara granitelor tarii, majoritatea in Regatul (inca) Unit. „Moda” depozitarii aurului in alte tari decat cele care poseda metalul pretios nu este insa o inventie romaneasca; o practica si alte tari, majoritatea depozitandu-si aurul in SUA, la Federal Reserve Bank of New York. Aici se afla undeva in jur de 6300 de tone de aur dintre care 98% apartinand altor tari. 98%! Chiar asa de incredere sa fie americanii?

Nu prea!

Aurul a inceput sa soseasca in America in timpul celui de-al doilea razboi mondial, natiunile dorind sa pastreze la loc sigur ceea ce atunci parea un reper de neclintit pe piata financiara internationala. Ulterior, dupa razboi, multe dintre tari au decis sa lase la loc sigur rezervele de aur iar alte tari le-au urmat exemplul. De aceea americanii au ajuns sa pastreze atat de mult aur apartinand altor state, beneficiind de increderea guvernelor lor. Recent insa situatia s-a schimbat…

De ce si-au repatriat aurul o serie de tari europene si nu numai?

Imediat dupa criza financiara mondiala din 2008-2009, continuata pana in prezent, o serie de tari au realizat ca SUA nu mai pot constitui un garant pentru aurul lor atata vreme cat SUA fusese la originea crizei globale. Mai mult, a aparut un zvon cum ca americanii au inceput sa vanda din aurul pe care il au depozitat, in speranta ca vor completa pe parcurs si ca tarile nu isi ovr retrage toate deodata aurul (!).

Prezenta aurului in tara permite oricarei tari sa utilizeze imediat si cum doreste rezerva de metal pretios si nu sa astepte pana cand ar indeplini toate formalitatile pentru repatrierea lui din te miri ce tara a lumii. Astfel, pe rand, Venezuela (211 tone in afara tarii), Olanda (122 de tone), Germania (300 de tone in SUA si 374 in Franta) si multe alte tari au decis repatrierea aurului. Moda „diversificarii” riscului prin depozitarea aurului in alte tari s-a incheiat – acum e „moda” pastrarii aurului in siguranta acasa, intr-o lume in care nu mai stii cine ti-e inamic si cine ti-e prieten.

Minciuna lui Mugur Isarescu

Intrebat fiind de ce a depozitat aurul Romaniei in alta tara, Mugur Isarescu a oferit o explicatie pe care nu ar crede-o nici macar elevii de liceu:

Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de aia se numeşte rezervă internaţională. (…) Noi nu suntem crezuţi pentru că în fiecare lună spunem rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde plus 103 tone de aur şi care valorează patru miliarde de dolari. Nu, nu ne-ar crede nimeni dacă am avea banii în ţară. Ei pot să fie verificaţi în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi. Aşa funcţionează economia mondială.

Mugurele, ori s-au copt viile mai devreme pe la matale si ai inceput sa faci tulburelul, ori mata nu ai habar de cele mai elementare notiuni ce tin de mediul financiar international. Rezerva de aur este internationala si nu nationala? Si daca ii spui internationala, atunci esti obligat sa o tii in afara tarii? Vrei sa spui ca tu tii aurul si valuta tarii in afara ca sa se uite strainii in contul tau? Bai, Mugurele, du-te frate si te intinde ca poate ai obosit de la atata truda in fruntea BNR, zau asa!

Manipularea lui Mugurel „Tulburel”

Isarescu minte, din mai multe puncte de vedere, si spera ca prostimea sa il creada. Pai chiar ca suntem prosti sa il credem daca nu realizam ca:

  • motivul pentru care tarile isi tin rezerva valutara sau de aur in alte state este pentru siguranta si nu pentru ca ar trebui sa se uite din cand in cand strainii la aurul romanesc de parca s-ar plimba turistii prin Fort Knnox ca la muzeu sa vada cat aur mai are Romania si daca nu cumva s-a oxidat, Doamne fereste (semn diavolesc!)
  • daca cineva ar avea vreo indoiala ca rezerva de aur a Romaniei exista, poate sa trimita un audit si sa o verifice, cu respectarea legilor tarii si a normelor secretului bancar. Nu e o problema pentru creditorii internationali sa ia avionul si sa se lafaie prin curtea BNR, asa cum am vazut de atatea ori…
  • rezerva de aur a Romaniei este si va fi o rezerva nationala; ea apartine acestei tari, insa daca tu, Isarescule, o vezi altfel, ca apartinand lumii intregi, cred ca ar fi momentul sa pleci de la BNR.
Intrebari de final

Nu i-o mai punem pe aia cu „Isarescule, tu cand ai de gand sa pleci de la BNR?” dar il vom intreba totusi pe bonomul guvernator:

Isarescule, cati romani au vazut aurul Romaniei? Este ca ii numeri pe degete? Da’ ce-ar fi, daca tot se uita strainii cand vor la aurul nostru, ca doar de aia chipurile l-ai depozitat tu in strainatate, sa ne aranjezi si noua niste excursii sa vedem si noi aurul lor? Sau macar aurul nostru de pe la Londra sau Zurich…ce zici? Si daca nu s-o gasi pe-acolo, macar sa ne apucam sa li-l cerem de pe acum inapoi!

Nu de alta, da’ ne-au mai depozitat odata unii Tezaurul…

Sursa foto: goldprincipal.com 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

14 + thirteen =