Romania a achizitionat, la un pret exorbitant (628 milioane Euro), 12 avioane F16 de la portughezi. Si nu oricum, ci second-hand – macar, nu-i asa, sa aiba facut rodajul (sic!)…

Primele 6 au ajuns deja in tara, urmatoarele urmeaza a fi livrate pana la finele lui 2017. Urmeaza, din cate spun specialistii in domeniu, achizitia urmatoarelor aparate de zbor, Romania avand nevoie de 36 de astfel de avioane de lupta pentru a apara spatiul aerian fara ajutor strain.

Si totusi, cum sa privim aeronavele astea? Ca pe un mijloc de a ne apara sau ca pe tichia de margaritare a chelului?

Fortele armate aeriene romane…care forte?

Intr-un clasament aproape oficial la nivel international, furnizat de globalfirepower.com, Romania se afla undeva pe una din ultimele pozitii in ceea ce priveste numarul avioanelor de lupta, cu 26 de astfel de aparate. N-or fi ele multe, da’ macar batem la fund pe Bahrein, Zambia sau Ethiopia, nu?

In orice caz, cu 30 de avioane cate avem noi acum, la zi, nu ne putem compara cu „dusmanii” care au mii de avioane de lupta.

E drept, am fi avut noi acum vreo 50 de aeronave (majoritatea MIG 21 Lancer) dar multe din ele au cazut…de aceea, in loc sa ne situam in clasament undeva langa Bangladesh, ne pastram locul in coada listei din cauza acestor accidente.

Astfel, din 1990 pana in 2010 cazusera deja 24 de avioane de tip MIG si isi pierdusera viata 61 de militari in accidente aviatice cu orice tip de aeronave militare. Lipsa de fiabilitate a MIG-urilor incepuse sa ingrijoreze mai marii armatei care au decis incheierea unui contract pentru achizitionarea de F16; pentru ca nu isi permitea un numar rezonabil de F16 daca le-ar fi achizitionat la prima mana, Romania a apelat la solutia cumpararii de avioane tip second hand tocmai din Portugalia, odata cu instruirea a 9 piloti care vor avea ca prima misiune…pastrarea aeronavelor in zbor. Doar nu credeati ca exista vreo semnificativa diferenta intre un MIG second hand si un F16 second hand, nu?

Dar macar mai zboara, maica?

Exact ca-n bancurile cu babele si MIG-urile, ne intrebam si noi cam care mai e resursa de zbor a unor avioane de lupta second hand, fie ele si americane?

In cazul MIG-urilor, anual sunt trimise la revizie totala un numar de 3-4 avioane; in urma reparatiilor capitale, MIG-urile sunt capabile sa mai reziste agatate de cerul patriei inca vreo 600 de ore. Pare putin, dar e suficient pentru misiuni executate in decursul a 10 ani, din cate se lauda Statul Major al Aviatiei Militare.

In cazul avioanelor de tip F16, avem de-a face cu niste second hand despre care nu aflam mare lucru decat ca…sunt in stare perfecta de functionare. De altfel, oficialii armatei au stiut sa abordeze o exprimare care ne aduce aminte de metodele de manipulare ale samsarilor auto – iata ce spuneau niste unii de prin MApN in 2013 pentru Gandul:

Portughezii le vând pentru că au o datorie publică foarte mare, forţele lor aeriene nu sunt încântate că trebuie să le vândă, însă e o problemă internă a lor. Este ultimul tren pentru România să achiziţioneze avioane F-16, pentru că piaţa este închisă.

Aduce mult de tot ca in anunturile alea din ziarele de le pui pe oala cu sarmale, gen „Vand masina, stare impecabila de functionare, intretinuta service auto, urgent, plec din tara!”.

Tichie de margaritar ne trebuia?

Romania se pregateste de razboi. La propriu, nu la figurat. Asa cum au aparut deja semnalele in presa ca MApN alearga de zor sa se echipeze cu bocanci si haine militare sau chiar sa isi mai cumpere niste sute de blindate ori de drone, toate costand sute de milioane de Euro, este limpede pentru oricine ca in acest moment Romania se pregateste de o confruntare militara.

Ramane insa o singura intrebare – la dimensiunea armatei romane si a dotarilor ei, in ciuda achizitiilor de sute de milioane, crede cineva ca ne pregatim pentru un razboi care se va purta aici, pe teritoriul national? Nu. La ce dotari avem, chiar si sprijiniti de americanii aflati in bazele din Romania sau de orice aliat european din cadrul NATO, nu vom reusi sa aparam teritoriul national daca vreodata se va pune problema. De aceea, opinam ca toate aceste pregatiri de razboi se fac pentru deplasarea tehnicii de lupta in alte zone ale globului, acolo unde, din pacate, vor avea nevoie americanii de noi. Militarii romani vor muri, la fel ca si pana acum, departe de casa,  in razboaie pe care nu ni le dorim si pentru petrodolarii altora.

Cele 6 avioane de tip F16 nu inseamna insa nimic! E ca si cum chelului i-ai pune tichie de margaritar sau cum i-ai implanta 6 fire de par pe ceafa. Romania nu este o forta, nici macar regionala, in domeniul securitatii aeriene, iar intr-o eventuala confruntare aeriana, nu faci nimic cu 6 sau chiar 60 de aeronave in fata unei super-puteri cu mii de astfel de aparate de zbor.

Totusi, in aceste zile ni se induce opinia ca incepem sa contam pe cerul patriei. FALS! Suntem insignifianti si nici nu se doreste sa contam vreodata, nici pe cerul patriei si nici pe cerul vreunei alte regiuni. Se doreste insa, asa cum am spus, ca altii sa conteze pe noi in razboaie care nu ne privesc, dar pe care vom fi obligati sa le purtam.

De aici si intrebarea din titlu – la 6 avioane F16 second-hand, macar pilotii sunt de prima mana? Nu de alta, da’ au mare nevoie americanii de ei in razboiul care se pregateste…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

4 × three =