Asa cum scriam la un moment dat, Basescu este poate cel mai abil manipulator politic dintre toti cei care exista in politica romaneasca. Intr-o singura emisiune foloseste cel putin 5-6 tehnici de manipulare a opiniei publice, foarte bine punctate si documentate, tehnici care au darul de a-i aduce puncte electorale – nu de alta, dar se apropie alegerile din iarna si omul trebuie sa fie gospodar si sa isi faca vara sanie, nu? Pentru ca, nu-i asa, iarna nu-i ca vara…

Remember

In 2004 Traian Basescu avea sa castige alegerile electorale prezidentiale dupa ce varsa lacrimi de crocodil in pre-campania electorala, rostind acel celebru „Draga Stolo…„; ulterior insa, in timpul confruntarilor televizate cu adversarul sau politic de la acea vreme, Adrian Nastase, Basescu avea sa rosteasca o fraza ce avea sa ramana la fel de celebra. Astfel, adresandu-se lui Nastase, viitorul presedinte a spus:

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?”

Intre timp „fostul comunist” nu numai ca a castigat alegerile de atunci dar a mai castigat un rand, adunand 10 ani ca El Lider Maximo in fruntea tarii, iar acum se pregateste sa devina…premier! Da, ati auzit bine, Traian Basescu s-a autopropus in functia de premier, justificand ca el este cel mai potrivit pentru fotoliul de la Palatul Victoria.

Doi fosti comunisti

Bine, Basescu nu e prostanac sa se autopropuna si sa se aplaude singur; asa cum va spuneam, este cel mai abil politician de la noi in ceea ce priveste aplicarea tehnicilor de manipulare. De aceea, a apelat la tehnica falsei alegeri, pe care v-o detaliam intr-un articol precedent si a identificat un contracandidat despre care stie ca nu are nicio sansa nu numai sa fie nominalizat dar sa intre in gratiile poporului: tot un fost comunist, cu voia dumneavoastra, Ion „Ilici” Iliescu. Nu mai aducem in discutie varsta (prea) inaintata a fostului presedinte…

Basescu s-a gandit bine si ne-a explicat dintr-o rasuflare cum ca dintre toti politicienii de la noi doar el si cu Iliescu cunosc bine tainele statului roman si ca in iarna va trebui sa se decida intre el si fostul presedinte fesenist cine va fi desemnat premier.

Tehnica falsei alegeri

Aceasta tehnica presupune oferirea de catre cel care doreste sa ne manipuleze a doua optiuni, dintre care niciuna nu constituia alegerea noastra de la inceput; de regula, dintre aceste optiuni, care ni se prezinta ca si cum ar fi singurele optiuni care ne-au ramas, una ni se pare mai atractiva si tindem sa o alegem, fara a ne gandi la restul optiunilor posibile. Pentru echidistanta politica trebuie sa remarcam ca aceeasi tehnica a fost folosita si de Liviu Dragnea, in contextul citarii sale la DNA, cand a spus:

Romanii trebuie să se hotărască dacă în loc de o alimentare cu apă preferă un denunţ, dacă în loc de o şcoală preferă un dosar sau în loc de o pâine mai bună preferă nişte cătuşe.”

Cum ar veni, Dragnea ne punea sa alegem intre bunastare si combaterea coruptiei – noi am fi vrut sa le avem pe amandoua, dar liderul PSD incerca sa ne faca sa credem ca cele doua conditii nu pot co-exista.

Acum situatia e exact pe dos – Traian Basescu vrea sa ne faca sa credem ca doar el si cu Iliescu sunt cei mai buni propozabili pentru functia de premier. Stie ca poporul nu il inghite pe „Ilici” asa ca se si vede castigator din start, sau macar se vede adunand puncte importante in cursa electorala pentru PMP. Uita ca in afara de el si de Iliescu sunt atatia oameni care cunosc mecanismele statului roman sau care si-au indeplinit cu succes misiunea in fruntea guvernului.

Ne pregatim de alegeri?

Se pare ca mai mult politicienii au inceput sa ne pregateasca pe noi, inca de la inceputul verii. Si sa vedeti in toamna buluc de prostime care se va inghesui sa aleaga vreunul din partide pe criteriul „care m-a mintit mai convingator”. Dac-ar durea prostia, ar creste vanzarile de Nurofen forte in apropierea zilei votului, dar asa…

In orice caz, pentru ca vorbim de alegeri parlamentare, noi va indemnam inca o data sa ramaneti acasa – absenteismul este singura solutie prin care acest popor mai poate trage un semnal de alarma clasei politice corupte si indiferente la necazurile tarii.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

fifteen − two =