Mossad & Black Cube.  Black Cube – o firma infiintata de ofiteri de rang inalt din Mossad, temutul serviciu secret al Israelului. Mossad – „Institutul”, cum este traducerea cuvantului din ebraica, intrucat denumirea intreaga a Mossad este „Institutul pentru informatii si operatiuni speciale”. Asadar, doua competente speciale ale acestei institutii de baza a statului evreu: intelligence (culegere, prelucrare, diseminare a informatiilor catre beneficiari) si operatiuni speciale (care includ absolut orice). In cadrul acestor din urma, Israelul si-a facut din Mossad bratul foarte lung al legii sau al intereselor evreiesti, dupa caz: multi dintre nazistii celui de-al doilea razboi mondial care se credeau scapati de judecata au fost gasiti si „recuperati” chiar si din America de Sud (Argentina), unii la multi ani dupa incheierea razboiului, acolo unde se refugiasera si isi traiau o a doua viata. Tot Mossadului i se atribuie o serie intreaga de operatiuni, mai mult sau mai putin vizibile sau asumate si mai mult sau mai putin sangeroase.

Situatia geopolitica delicata, Israelul fiind inconjurat doar de popoare arabe, dar si determinarea acestei natii de a-si reveni dupa cel de-al doilea Razboi Mondial a facut ca Mossad sa fie, dupa parerea multor specialisti, cel mai performant si cel mai eficient serviciu secret din lume, desi la fel de multi ii contesta metodele „speciale” folosite.

Dilema

In conditiile in care Black Cube este o firma infiintata de ofiteri de rang inalt ai Mossad, isi inchipuie cineva ca, odata iesiti din serviciul secret activ, militarii au uitat ce au invatat? Isi inchipuie cineva ca din profesionisti au devenit deodata amatori? Crede cineva ca un angajat al Black Cube isi permitea sa nu foloseasca aceleasi metode eficiente pe care le-a invatat si practicat in Mossad pentru a-si duce la capat misiunile? Poate cineva sa ne spuna ca fostii agenti secreti au fost atat de amatori incat nu numai ca s-au lasat prinsi de „bravii procurori DIICOT”, dar mai si foloseau metode de interlopi, de genul „sunat la 12 noaptea” sau „discutii ce priveau dosare penale”? E cineva atat de naiv sa creada toate prostiile si inventiile care ni se servesc pe tava la TV sau pe mediul online? Daca Mossad sau agentiile partenere ar vrea sa sperie pe cineva, credeti-ne, stiu sa o faca.

Manipularea mediatica

Acum ni se arata pe toate mediile, tv, presa sau online, un tinerel de vreo 25 de ani care cica el e agentul secret a lu’ peste, cel care a speriat-o nu numai pe Kovesi dar si pe tata lu’ Kovesi (iar la cum a fost mediatizat acest personaj in ultima vreme, risca sa devina un soi de „tata lui Cristi Borcea” daca va mai amintiti celebra carte de vizita a domnului Stere Borcea). Ceea ce, dincolo de penibilul teoriei unei astfel de conspiratii, ne aminteste exact de tehnica de manipulare „tapul ispasitor” pe care au folosit-o serviciile secrete americane in momentul asasinarii lui J.F.K. – se prezinta opiniei publice un astfel de personaj, un „scapegoat” cum ii spun americanii, care sa isi „asume” vina, cu voie sau fara voie, e drept, in procent mai mare ultima varianta. Apoi, dupa ce personajul este sacrificat iar opinia publica a inghitit manipularea si l-a infierat in fel si chip pe „nenorocitul care si-a permis sa spioneze pe tata lu’ procuroru’ sef de la DNA”, manipularea isi va fi atins deja efectul iar personajul poate fi extradat, eliberat pe cautiune sau pur si simplu transferat in cadrul vreunei alte operatiuni secrete despre care nu vom auzi nici macar peste 50 de ani, atunci cand se vor putea desecretiza documentele respective.

Scurt istoric

„Sigur, aş avea îndoieli serioase cu privire la legitimitatea anchetelor actuale şi a celor în desfăşurare demarate de oricare dintre aceste structuri, DNA, DIICOT sau oricare alta, pentru că majoritatea ţintelor lor sînt politice. Sînt anumiţi oameni pe care ei îi au în vedere versus o investigaţie legitimă. Deci aş avea nişte rezerve în legătură cu legitimitatea investigaţiilor acestora. De obicei sînt represalii din cauza politicii. Da, e foarte interesant. Şi nu pot dezvălui niciun secret, dar voi spune că, vorbind din experienţă personală după ce am lucrat cinci ani în România, ştiu că majoritatea ţintelor lor sînt ţinte politice versus o investigaţie criminală legitimă.”

Asta spunea Darren White, fost angajat al Secret Service, intr-unul din interviurile sale date presei romanesti, atacand direct la nivelul conducerii DNA si SRI. La momentul respectiv trusturile apropiate unei anumite parti a binomului, in frunte cu Realitatea TV, s-au grabit sa il infiereze pe Darren White si sa il atace din punct de vedere al credibilitatii afirmatiilor sale. Ulterior, o alta parte a mass-media a sarit sa il atace pe generalul Coldea si sa il prezinte intr-o lumina proasta, acuzandu-l ca sufera de dementa. Acum, Black Cube acuza faptul ca angajatii sai au descoperit fapte de coruptie la nivel inalt in Romania si ca au fost angajati de agentii guvernamentale romanesti pentru aceasta operatiune speciala.

Intrebarea de 100 de puncte

Dupa ce sefa lor, Alina Bica, a fost retinuta in trafic de catre procurorii DNA iar structura anti-mafie compromisa din punct de vedere al credibilitatii, procurorii DIICOT nutresc orice sentiment mai putin cel de iubire profunda pentru Laura Codruta Kovesi. De ce s-ar fi obosit sa investigheze si sa se lege la cap cu o operatiune condusa de fosti agenti ai Mossad impotriva acesteia? Doar pentru ca erau in continuarea investigatiilor pe care le derulau impotriva unor cetateni israelieni de prim rang care prejudiciasera statul roman prin incercarile de retrocedare a unor terenuri in dosarul in care sunt acuzati ziaristul Andronic, fostul sef al cancelariei premierului, Remus Truica si Paul de Romania, cum il cheama pe cetateanul cu pricina? Ne este greu sa credem acest lucru.

Scopul manipularii mediatice

Cel mai probabil vom asista zilele urmatoare la o „scurgere pe surse” a corespondentei conturilor de e-mail hackuite de catre cei de la Black Cube dar posibil si a „agentiei guvernamentale” care a angajat Black Cube sa descopere marile fapte de coruptie de la nivel inalt la care face firma referire in comunicatul sau. Continutul mailurilor trebuia facut public intr-un fel sau altul, iar aceasta varianta a fost aleasa ca fiind cea mai de impact pentru publicul larg. Adevaratul scop al manipularii care se pune acum in practica este mediatizarea continutului mailurilor in cauza si nu faptul ca DIICOT a prins un tap ispasitor care chipurile ar fi spart niste parole de e-mail si care incerca, chipurile, sa il ameninte pe tata’ lu’ Kovesi din postura lui de fost anagajat al Mossad.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three × five =