A avut loc in sfarsit o confruntare intre principalii protagonisti inscrisi in lupta pentru Primaria Capitalei. E drept, mai avusesera loc confruntari, dar acum e prima data cand a participat si „premierul” lui Johannis, Catalin Predoiu. Acesta a incercat sa foloseasca niscaiva tehnici de manipulare pe care a considerat normal sa le livreze la ora de maxima audienta lui Nicusor Dan si sustinatorilor acestora, cu bataie lunga catre electorat. Despre ce este vorba si de ce nu i-au iesit?

Tehnici de manipulare utilizate de Predoiu in dezbaterea electorala

Tehnica crearii unei amenintari false pentru a oferi o solutie artificiala

In Decalogul manipularii, Noam Chomsky enumera cele zece tehnici pe care le utilizeaza de regula politicienii atunci cand vor sa prosteasca masele – una dintre aceste reguli este cea a crearii unor amenintari false pentru a oferi solutii. In principal regula este aplicata de catre cei aflati la guvernare atunci cand vor sa arate poporului ca sunt atat de competenti incat rezolva niste situatii potential periculoase pentru ei – in acel moment inventeaza o problema, lasa poporul sa fiarba si sa isi faca ganduri negre, dupa care se vine cu o solutie care de fapt nu schimba cu nimic situatia dinainte dar creeaza falsa impresie ca cei de la putere au facut ceva.

Tehnica distragerii atentiei

O alta regula a Decalogului este „distragerea atentiei” – poporului ii este distrasa atentia de la ceea ce conteaza cu adevarat in tara si este inundat cu fel de fel de probleme marunte sau fara miza intr-o anumita situatie. Astfel, poporul este mai usor de manipulat, ii este luat gandul de la problemele serioase si i se ofera mai mult circ decat paine.

Tehnica Dromichaites

Identificata de unii autori ca fiind situatia in care una din taberele aflate in conflict face apel la pace aducand in discutie un inamic exterior, potential periculos pentru amandoi. Tabara adversa incheie lupta si se aliaza cu prima intr-o incercare de a lupta impotriva inamicului extern, de cele mai multe ori inexistent sau neavand gradul de pericol invocat initial.

Cum s-au materializat tehnicile de mai sus in cadrul dezbaterii?

Predoiu a incercat sa ii livreze un cal troian lui Nicusor Dan si se astepta ca acesta sa isi deschida larg portile si sa chiuie de bucurie, eventual sa se apuce si de chefuit pana dimineata asa cum au facut soldatii troieni conform legendei: candidatul PNL, aflat in vadita dificultate de a ingaima ceva concret privind administratia publica, a distras atentia telespectatorilor printr-un tertip – a creat o amenintare falsa, numind  un inamic comun ambelor tabere, a lui si a lui Nicusor Dan, inamic identificat ca fiind tabara PSD si i-a propus o pace si o alianta pentru a o invinge pe Firea.

De ce nu au functionat tertipurile lui Predoiu

Atat Predoiu cat si Nicusor Dan stiu ca pentru electoratul bucurestean care a iesit in strada dupa evenimentele din #Colectiv pericolul nu sunt pesedistii ci intreaga clasa politica – strada a solicitat schimbarea intregii clase politice, motiv pentru care nici macar Blaga si Gorghiu nu au indraznit ca dupa debarcarea guvernului Ponta sa se aseze la butoane. Totusi, PNL si candidatul lor la Primaria Capitalei se fac ca uita si incearca sa distraga atentia publicului indicand catre PSD ca fiind destinatarul exclusiv al acelor proteste prin faptul ca „nu s-au reformat”. Paiul din ochiul celuilalt…

Predoiu mai stie si ca Firea reprezinta o amenintare falsa pentru Nicusor Dan sau pentru bucuresteni – asa cum spuneam mai sus, amenintarea nu vine de la o persoana anume ci de la o intreaga clasa politica luata in ansamblul ei. Din acest punct de vedere, Nicusor Dan, care inca mai este perceput ca un reprezentant al societatii civile desi face politica de foarte multi ani, are un mare avantaj si nu va renunta la el pentru a sustine candidatura unui politician care a fost o perioada foarte lunga la butoane.

Nicusor Dan stie la randul lui ca Predoiu nu reprezinta o solutie de unificare a dreptei, intrucat procentele la care se afla ca nivel al intentiei de vot nu ii permit nici sa faca o oferta electorala (in sensul ca Nicusor Dan sa renunte la candidatura in favoarea sa) nici sa se erijeze in lider sau un salvator al Bucurestiului.

Calul troian

Predoiu a dorit sa livreze un cal troian lui Nicusor Dan. Din nefericire pentru liberali, Nicusor Dan nu numai ca nu si-a deschis portile, dar s-a si aratat deranjat de oferta facuta.

O dovada ca uneori, livrate cand nu trebuie si de cine nu trebuie, manipularile electorale de campanie nu functioneaza.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

two + one =