Cam asa se exprima un mandru purtator de cascheta atunci cand a fost rugat sa aproximeze cam cand ar putea autoritatile romane sa il captureze pe Sebastian Ghita: „Capturarea lui Ghita e o chestiune de ore, daca nu de ani”.

Si totusi, astazi nu ne-am propus sa vorbim despre modalitatea de exprimare a Politiei Romane, ci despre modul in care a fost inventata, de catre jurnalisti apropiati structurilor de forta si intimidare ale statului roman, pozitionarea lui Ghita in Serbia, la pachet cu o presupusa intalnire a lui Andronic cu Ghita in aceeasi Serbie.

Sebastian Ghita a fost localizat in Serbia – de ce a fost lansata aceasta stire

Chipurile, Ghita ar fi foarte bun prieten cu premierul Serbiei; aceasta ipoteza, combinata cu o recenta vizita (pe care o prezumam a fi 99% adevarata) a lui Andronic in Serbia, au facut pe cei de la Hotnews (v-am spus cui apartine de fapt acest proiect) sa emita „stirea” ca Ghita s-a ascuns in Serbia, iar Andronic a fost in Serbia ca sa se intalneasca cu Ghita, motivul intalnirii fiind acela ca recent EVZ a lansat serialul „Noi suntem statul”, pe care il puteti urmari cumparandu-va ziarul in fiecare zi de marti.

De ce lanseaza jurnalistii apropiati institutiilor de forta si intimidare acest tip de stiri? Pai pentru a parea ca fac ceva. Probabil ca presiunea pe SRI este destul de mare (doar nu credeti ca de cautarea lui Ghita se ocupa Politia Romana) si atunci oamenii trebuie sa iasa cu ceva…si daca nu cu vreo mare descoperire, macar cu niste „stiri pe surse”.

Adevarul spus de Dan Andronic in articolul de pe EVZ

Dan Andronic a rostit un mare adevar in articolul pe care l-a publicat pe EVZ, in legatura cu presupusa lui intalnire cu Sebastian Ghita: jurnalistii nu mai sunt evaluati de catre cititori pe baza veridicitatii informatiilor pe care le ofera in articolele lor ci pe baza apartenentei politice:

„Clasica verificare a știrii din trei surse a apus demult. Acum există ziariști cultivați de instituțiile de forță, tip SRI, DNA, SIE, exact pentru momente de tipul ăsta. Cei mai fraieri primesc rechizitorii pe mail sau știri scrise la DNA și publicate fără a muta o virgulă. „Prețul”este câte un seminar sau bursă, plus aprecierea „organelor”. Fără nici o legătură cu banii lui Soros. Am cunoscut câțiva ca ei.  Alții, mai apreciați, au un statut special. Sunt folosiți doar când trebuie aruncată o diversiune pe piață, cu riscul pierderii credibilității. Risc care de fapt nici nu mai există, ziariștii fiind judecați după partizanatul politic, nu după acuratețea știrii.”

 Ziaristii sunt judecati dupa partizanatul politic

Este unul dintre cele mai mari adevaruri spuse de catre un jurnalist; acest adevar sta la baza modului in care jurnalistii isi scriu stirile si dau „exclusivitatile”. Indiferent ce OZN-uri de informatii ar contine acea stire, o credem pentru ca ne place jurnalistul respectiv. Sau nu o credem pentru ca nu ne place.

Am mai discutat despre aceasta auto-manipulare pe site-ul nostru – se numeste „expunere selectiva la informatii”. Cum ar veni, daca iti place de Tapalaga (cel care a lansat ipoteza cu Ghita care se ascunde in Serbia si cu Andronic care il viziteaza), atunci tinzi sa crezi acea stire si sa cauti ulterior in mass-media doar acele articole de presa care se potrivesc si dau crezare stirii. Te auto-manipulezi expunandu-te selectiv la anumite informatii. Ca atunci cand, daca dai din intamplare peste un post de televizune care are ca motto „Johannis egal LOVE” iar tu este de parere ca „UE, Johannis”, atunci vei schimba canalul pana vei da peste postul tau preferat, UE Johannis TV.

Spuneam in articolul despre auto-manipulare prin expunerea selectiva la informatii ca…

O astfel de teorie falsa se propaga initial prin mass-media, te manipuleaza si iti alimenteaza teoria initiala, dupa care tu te auto-manipulezi si te expui selectiv la informatii care corespund teoriei initiale si apoi mass-media revine si iti serveste pe tava exact ce vrei sa citesti pentru ca daca nu o va face, in ciuda dovezilor care ar putea aparea pe parcurs si care ar combate teoria respectiva, risca sa nu te mai aiba de telespectator sau cititor. E un cerc vicios, generat atat de intentia unora de a dezinforma publicul larg si de intentia mass-media de a-si pastra audienta.

Crezi ca Ghita este in Serbia iar Andronic ii aduce de mancare pe fiecare week-end cum iti spune tie Tapalaga? Atunci asta vei crede indiferent ca autoritatile il vor depista vreodata pe Ghita prin Israel, de exemplu…

S-aveti un week-end minunat…cat a mai ramas din el!

Sursa foto: contul de Facebook – Bogdan Diaconu

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

four + 4 =