Daca analizam stirile de acum cateva zile, aflam ca vine cea mai friguroasa iarna din ultimii 100 de ani. Acum anumite site-uri de stiri (foarte putine) ne anunta ca vine o iarna blanda. Pe care sa credem?

Stirile de acum cateva zile – vine cea mai friguroasa iarna din ultimul secol!

Va amintiti cum aratau stirile acum trei zile? Va reamintim noi…

  • Romania TV

RTV anunta cea mai friguroasa iarna din ultimii 100 de ani

  • Adevarul

Adevarul anunta cea mai grea iarna din ultimii 100 de ani

  • Romania Libera

Romania Libera anunta cea mai grea iarna din ultimii 100 de ani

  • Gandul 

Gandul info anunta cea mai grea iarna din ultimii 100 de ani

Stirile de astazi (doar pe anumite site-uri) – vine o iarna mai calda ca cele obisnuite

Doar ProTV a catadicsit sa ne anunte ca de fapt vine o iarna blanda. Si nu, nu e meritul lui Busu…

Pro TV anunta prognoza meteo pentru aceasta iarna

EXPLICATIA?

Asa cum scriu jurnalistii de la BUZZ Feed News, stirea asta cu „vine cea mai friguroasa iarna” are doua elemente distincte:

  • se repeta an de an – in fiecare an, in intreaga Europa (jurnalistii nostri scriu ce vad si ei pe alte site-uri) se anunta ca vine „cea mai friguroasa iarna din ultimii 100 de ani”. In fiecare an, fara exceptie!
  • toate stirile il citeaza pe un anumit meteorolog german, Dominik Jung, care este completat de altul, Joe Bastardi, de la Accu Weather – probabil am crede ca astia sunt un fel de Hancu ce anunta cutremurul in fiecare primavara. Surpriza, Dominik Jung, care intr-adevar este un meteorolog german, neaga faptul ca vreo publicatie l-ar fi contactat pentru a-si da cu parerea asupra climei in urmatoarea perioada. Ce e drept, acesta recunoaste ca prin anul 2013 a vorbit despre posibilitatea ca in acea iarna sa se resimta temperaturi mai mici decat cele normale, insa de aici si pana la a anunta in fiecare an ca vine cea mai friguroasa iarna, e cale lunga… Despre Joe Bastardi de la Accu Weather, nu s-au aflat multe, dar e clar ca stirea e repetitiva si citeaza an de an aceleasi surse.

Cine a declansat toata nebunia cu „cea mai friguroasa iarna din ultimii 100 de ani”?

Articolul incipient a fost scris in 2013 de rusii de la Sputnik News. Intr-un articol publicat pe 26.09.2013, acestia anuntau la inceput de toamna ca iarna din 2013-2014 va fi una exceptionnellement rigoureux:

Sputnik anunta cea mai grea iarna din Europa

In textul acestui articol initial sunt pomeniti atat Dominik Jung cat si Joe Bastardi de la Accu Weather, iar textul este „identic” (copy – paste, precum „doctoratele” lui Toba, Ponta sau Kovesi) rostogolit an dupa an in alte articole europene, in fiecare toamna! Identic!

Cine profita de pe urma acestor stiri false?

De ce s-ar obosi cineva sa rostogoleasca an de an, in plina toamna, stiri despre iarna foarte grea ce va urma? E simplu – mergem pe urma banilor, cum spunea cineva, si vedem cine anume profita…

  • Exportatorii de combustibil

Cum ar fi, de pilda, Rusia, nu? Ca nu degeaba a pornit de la ei stirea. De fapt, asa cum am aflat intre timp, iarna aceasta va fi una blanda, cu cateva reprize de frig. Numai ca, daca s-ar mediatiza in mass-media europene ca iarna va fi blanda, dracu’ s-ar mai gandi sa isi faca rezerve de combustibil pentru iarna, nu? Nici europenii nu s-ar mai inghesui sa contracteze alte cantitati de gaze sau sa se asigure ca rusii le sunt prieteni, doar-doar nu le-or inchide robinetul cand incep sa scada temperaturile.

  • Industria turismului

Cand doresti sa iti cumperi un sejur de Revelion sau Craciun, daca ai bani si iti permiti, destinatia tine in mare parte de prognoza meteo. Daca stiu ca va fi o iarna geroasa, atunci e perfect pentru destinatiile turistice europene, pentru statiunile montane, pentru cele cu partii amenajate, etc. De aceea, si operatorii europeni profita la maxim si vand pachete din plin, toata toamna, turistul stiind ca va merge la schi.

Cand ajungi pe partie si constati ca afara sunt plus zece grade si te afunzi in noroi in loc de zapada, nu dai vina pe operatorul de turism si nici pe rusii de la Sputnik, iti spui ca ai avut ghinion, dar ca in iarna urmatoare…

  • Industria auto

Daca stii ca urmeaza o iarna geroasa, te ocupi si tu din timp sa iti cumperi cauciucuri noi, sa iti mai inlocuiesti o piesa la masina, poate chiar sa iti iei, dupa posibilitati, o masina noua, 4×4. Daca ai sti ca vei trece prin iarna si cu cauciucurile de vara (apropos, zic unii in Bucuresti vor fi vreo 25 de zile cu zapada pe jos), parca nu iti mai vine sa schimbi nimic, nu?

  • Industria textila si de incaltaminte

Daca stii ca treci iarna in slapi de plaja (vorba vine), parca nu iti mai vine sa cumperi ghete noi, nu? Si parca geaca aia de iarna de anul trecut iti vine numai bine atunci cand stii ca anotimpul va avea mereu temperauri de peste zero grade. La ce sa-ti mai iei alta?

Exemplele pot continua dar e logic ca o serie intreaga de industrii profita de pe urma rostogolirii an de an, in fiecare toamna, a aceleasi stiri false despre cum va veni peste Europa cea mai grea iarna din ultimii 100 de ani.

Manipularea sociala

E drept, stiri alarmiste ca cea de mai sus pun economia europeana sau nationala in miscare. E un lucru bun sa „duduie” economia in plina iarna, nu? Totusi, noi consideram ca e un lucru si mai bun sa fiti informati si sa stiti cand sunteti manipulati. E drept, iarna nu-i ca vara, dar nici iarna nu mai e ce era pe vremuri…

Gata, de maine la sanius! 🙂

Sursa foto: personal.umich.edu

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

1 × 1 =