Atunci cand ii auzi pe americani vorbind despre tari care reprezinta o amenintare nucleara pentru SUA, ti se ridica parul in cap de nervi – pai cum vine asta, hotul striga „hotii”?

Arsenalul nuclear la nivel mondial

Am mai scris intr-un articol despre arsenalul nuclear la nivel mondial, ne simtim nevoiti sa reimprospatam memoria cititorilor:

Arsenalul lumii

Conform acestei surse, Rusia detine cel mai semnificativ arsenal nuclear la nivel mondial, urmata de SUA si la mare distanta Marea Britanie si restul tarilor. Undeva pe pozitia a opta se afla si Coreea de Nord, fiind cotata cu sub 10 ogive nucleare la momentul realizarii topului.

Acum, conform unui think tank american, cea mai mare problema pentru SUA o constituie chiar Coreea de Nord care pana in 2020 va avea in jur de 100 de focoase nucleare. Sa ii banuim de prostie sau de manipulare pe cei de la RAND Corporation?

Cum sta treaba cu amenintarile nucleare

Amenintarile nucleare au fost mereu masurate doar de cei puternici (in cazul nostru SUA), care s-au referit la cei mici ca reprezentand o amenintare. Am aflat asadar, la un moment dat, ca Iraq ar fi reprezentat o amenintare nucleara si chimica, afirmatii dovedite neadevarate dar care au permis SUA si aliatilor sa atace aceasta tara si sa o cucereasca. Ulterior am aflat ca Iran reprezinta o amenintare nucleara, aceasta permitand americanilor sa isi amplaseze „scuturi anti-racheta” pe tot intinsul Europei pentru a „contracara” amenintarea iraniana (apropos, scutul din Romania este amplasat special pentru a contracara vreo lansare din Iran a unei rachete nucleare).

Acum aflam ca nord coreenii reprezinta o mare problema nucleara. Cum poti sa te simti amenintat tu, care ai 8000 de focoase, de unul care va avea vreo 100 peste vreo cativa ani conform unor estimari facute pe genunchi de un ONG? Si cum poti sa afirmi ca nord coreenii prezinta o mai mare problema pentru SUA decat rusii, de exemplu?

Relativitatea amenintarii nucleare

Amenintarea nucleara este o sintagma pe care o folosesc americanii in referire la orice stat care se gandeste sa isi dezvolte arma nucleara pentru a se apara, stat care nu este aliatul SUA. Daca si-ar fi dezvoltat, de exemplu, Coreea de Sud arma nucleara, atunci nu era nicio problema pentru americani; daca isi dezvolta Kim Jong Un capacitatile nucleare ale tarii, atunci toata planeta trebuie sa se simta amenintata pentru ca asa dicteaza interesele americanilor iar proprietarii trusturilor mass-media preiau informatiile si le transmit ca atare – SUA e Dumnezeu, Coreea de Nord e Dracul.

Sa judecam un pic – pe cine ameninta coreenii? Singurele declaratii ale liderului de la Phenian erau indreptate catre oricine i-ar ataca tara. Nu am auzit niciodata spunand ca va ataca pe cineva, nici pe americani, nici pe rusi si nici pe coreenii din sud. Tot ce a intentionat Kim Jong Un vreodata este sa isi apere tara. Se pare ca si acesta constituie un pacat pentru americani, care il pun acum la zid prin intermediul trusturilor de mass-media aservite…

O problema elementara de logica

Atunci cand tu detii mii de focoase nucleare e de la obraz sa spui ca te ameninta cineva care isi incropeste vreo suta de focoase pentru a-si apara tara. Mai de la obraz e sa pui un „think tank” sa scorneasca gogomania cu „Coreea de Nord e cea mai mare amenintare la adresa SUA” si sa o propagi in mass-media aservite pentru a-ti justifica actiunile ulterioare.

Logica ne spune ca de fiecare data cand SUA au dorit sa atace o anumita tara, pe motive numai de ei stiute, au manipulat mai intai opinia publica cu privire la acea tara care trebuia sa reprezinte de acum o problema la nivel mondial. Asa au facut mereu, cu Irakul, Afganistanul, Libia si toate statele care au constituit, pe rand, „amenintari la adresa securitatii mondiale”. Americanii au spus Mereu lumii ca liderii acelor tari ba foloseau arma chimica, ba pe cea nucleara, ba finantau terorismul la nivel mondial. Ulterior dovezile prezentate au demonstrat clar contrariul, dar cine mai statea sa ii trezeasca pe mortii din mormant sa le spuna si lor asta? Tot ce conta era ca SUA isi asigurasera viitorul pentru inca zeci de ani – o stiu foarte bine si contractorii privati, si furnizorii de arme si cei care pompeaza ulterior razboaielor miliarde de petrodolari in economia americana. Economie care, apropos, este intr-o galeata fara fund, cu deficitul SUA ajungand undeva la cateva trilioane de dolari.

Pentru exemplificare, am facut un printscreen de pe ceasul care indica deficitul SUA in real time (acesta schimbandu-se efectiv cu zeci de mii de dolari pe secunda); imaginea aceasta am preluat-o la ora redactarii acestui articol. Pana cand il veti citi voi, cronometrul va ajunge la alte valori, pe care le puteti consulta aici.

Datoria SUA

Problema de logica elementara – ghiciti, asadar, care va fi urmatoarea tara atacata de SUA in viitorul apropiat?  

Sursa foto: reinventors.net

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

sixteen − five =