In Piata Victoriei mai sunt, la ora redactarii articolului, vreo cateva sute de protestatari; la Palatul Cotroceni de asemenea. Romania isi intra in normalul anormal al unei stari de fapt care nu multumeste nici pe unii, nici pe altii.

De ce au iesit tinerii acestia in strada? De ce au iesit pensionarii? Ce au obtinut unii sau altii?

Manipularea maselor – protestele din Piata Victoriei

Protestele din Piata Victoriei ne-au aratat ca masele de oameni pot fi in continuare manipulate, ori de catre fortele politice din interior ori de catre fortele straine – servicii secrete, multinationale, etc.

Si cum dracu’ sa nu mergi la proteste cand auzi pe holurile multinationalei ca PSD e „ciuma rosie” care vrea sa ia, nenorocitul, din banii multinationalelor sub forma de taxe mai mari la buget? Pai cum naiba sa iti mai plateasca multinationala tie acelasi salariu? Sa nu iesi la protest?

Cum dracu’ sa nu mergi la proteste cand acestea sunt incurajate de ditamai Johannis alaturi de alti reprezentanti ai strainilor in Romania, incepand cu Klem, tipul ala care inca o face pe ambasadorul SUA in tara noastra (nu l-a mai chemat Trump inapoi la Washington???), si pana la ambasadori sau sefi de companii?

Cum dracu’ sa nu mergi la proteste cand altfel nu puteai sa iti strigi supararea pentru faptul ca mult iubitul si stimatul Ciolos a iesit pe usa din dos a politicii, impingand PNL in opozitie?

Toate acestea au concurat si au scos un nucleu de oameni in strada. Restul oamenilor s-au adunat ca mustele la…nu mai spunem unde, pentru ca iar vom fi acuzati de limbaj agresiv la adresa unora.

Un lucru este cert – manipularea maselor se pune in practica fix ca in manual in Romania iar poporul roman este inca atat de usor de dirijat si de manipulat incat poti face din el orice; deocamdata poti face din el sluga americanilor si a occidentalilor – nici nu e greu cand il platesti cu niscaiva salarii bunicele, nu?

Manipulare esuata – protestele de la Cotroceni

Pus in corzi, „marele” PSD a incercat si el sa isi revina cumva din pumni si a gandit un contra-meeting, cea mai potrivita solutie. Acest meeting trebuia organizat fara doar si poate intrucat prezenta sutelor de mii de protestatari pe strazi, anti-PSD, genera o imagine falsa celor care se uitau la televizor, aceea ca poporul este reprezentat de catre acei tineri.

FALS! Poporul roman este acum divizat – o parte (inca) il sustine pe Johannis, un presedinte care se plimba de vreo doi ani prin toata lumea si nimeni nu a mai iesit sa protesteze impotriva lui, o alta parte sustine pe cei din PSD. Cei care sustin PSD nu sunt atat de vocali precum cei care urla seara de seara in Piata Victoriei, dar sunt foarte eficienti la vot.

De aceea, pentru a nu se lasa impresia falsa ca poporul inseamna tinerii din Piata Victoriei, PSD a incercat la randul sau o manipulare a maselor si a planuit un anti-meeting. Nu i-a iesit, desi a pus aproape totul la cale:

  • a gasit o locatie perfecta pentru meetingul lor – Palatul Cotroceni; nu isi permiteau sa genereze conflicte in Piata Victoriei. In plus, aratau ca in timp ce unii si-l doreau inlaturat pe Grindeanu, altii si-l doreau inlaturat pe Johannis.
  • a facut un apel pe retelele de socializare, foarte rapid si eficient viralizat;
  • a stiut sa se delimiteze in momentul in care au aparut la Cotroceni primii protestatari.

Ce nu le-a iesit? Pai…in primul rand ca nu le-a iesit lumea in strada. In al doilea rand, cand faci un apel pe retelele de socializare (da, am inteles, PSD, nu l-at facut voi!) si iti ies in strada o mie sau doua de pensionari, parca e ceva ce nu e in regula, nu? Unde sunt tinerii care rup in doua retelele de socializare de dimineata pana seara? Unde erau acei simpatizanti ai PSD care fierbeau in tara, asa cum spunea Dragnea, si abia erau tinuti in frau?

Si, inca o remarca ce tine de bunul simt – draga lider al PSD – atunci cand vezi ca apelul tau (da, stim, nu a fost al tau) a fost urmat de doar o mie sau doua de bunicei si bunicute, lasi dracului totul si mergi acolo, in mijlocul lor si mobilizezi electoratul PSD. Asta spune bunul simt si o mai spune si (eventual) curajul, daca il ai.

Rezultatul protestelor – cine a avut de profitat si cine a avut de pierdut in urma lor

Rezultatul protestelor e unul cat se poate de alambicat si complicat – toate taberele au pierdut si au castigat, cu exceptia poporului roman – el intotdeauna pierde. Le luam pe rand:

PSD – a pierdut: credibilitate in plan extern, credibilitate in plan intern, o parte din electoratul propriu si a pierdut prin mobilizarea la urmatoarele alegeri a electoratului care a stat acum acasa (multi dintre simpatizantii fortelor de dreapta). A iesit foarte sifonat, ca imagine si capital electoral si a ramas si cu o teama in a mai proceda la fel in ceea ce priveste actul de guvernare.

       – a castigat: ramanerea la guvernare (spre deosebire de momentul 2015) si adoptarea prevederilor acelei faimoase Ordonante, care va fi votata de Parlament ca lege. Credeati ca nu isi vor indeplini promisiunile din campanie?

Opozitia – a pierdut: nu a reusit sa inlature guvernul, asa cum isi planuiau liderii lor, in frunte cu Johannis care, in lipsa de lideri autentici la PNL, se erijeaza in prim vector de imagine a acestui partid;

               – a castigat: un pic de simpatie pe plan extern; un pic de simpatie pe plan intern; o pozitie ceva mai verticala in negocierile viitoare cu PSD – acum, la o adica, pot ameninta lejer cu scoaterea oamenilor in strada. Nu ar fi prima data…

SRI/DNA (Binomul) – a castigat un moment de respiro – atentia opiniei publice a fost deturnata de la scandalul dezvaluirilor „infractorului” Ghita la adresa „imaculatei” Kovesi si a „patriotului” Coldea. A pierdut oricum intrucat RTV, Antena 3 si B1 TV (partial) ii vor toca pana vor plati pentru abuzurile comise, mai devreme sau mai tarziu.

Poporul roman?

Nu a castigat nimic. A pierdut in schimb vreo saptamana in strada. A capatat niste raceli si niste gaze lacrimogene in ochi. A mai castigat de vreo doi lei speranta ca la nevoie se poate mobiliza.

Prevederile ordonantei de urgenta vor fi trecute in scurt timp ca lege in Parlament.

FIN.

P.S. „Alta intrebare!”

Share.

Despre Autor

5 comentarii

  1. Din nou, vad mai multe erori in punctele de vedere exprimate.
    1. Nu credeti ca exista o clasa de mijloc (anemica, e drept) care se poate mobiliza si protesteaza atunci cind guvernantii dau o palma peste fata populatiei, chiar si fara manipulare. Neimpinsa in strada de multinationale, SRI sau mai stiu eu cine.
    2. Poporul roman a castigat pina la respingerea in Parlament a OUG 13 si aprobarea OUG 14 liniste (nu cred ca le vor aproba ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat, deoarece riscurile pe partid sint mai mari decit beneficiile imediate pe persoana fizica) si faptul ca o parte din taxele platite nu sint sifonate fara spectrul nici unei pedepse.
    3. Binomul a fost creat ca sac de box (ma mir ca nu vedeti si manipularea aceasta) pentru a primi orice lovitura – cu sau fara legatura cu anticoruptia – pentru decredibilizare (atentate in Franta, binomul; manifestatie in Piata X, binomul; vehiculele media ale penalilor, binomul). In conditiile in care tot aparatul de stat ar trebui schimbat, interesul tuturor celor care se simt cu musca pe caciula este sa nu intre pe mina binomului. Bineinteles ca nu exista mecanisme eficiente pentru controlul si pedepsirea oricui are puterea pe mina (servicii, justitie, interne) si datoram asta perioadei 1990-2004, 10 ani de comunism pe stil nou.
    4. PSD pare a face tranzitia catre alt posibil lider care are ouale corect dimensionate, incit sa exprime alta opinie decit cea a El Lider Maximo & amigos.

    • 1. Exista, dar scanteia nu apare spontan; cineva tre’ sa aprinda bricheta… 😉 „conflict spontan” sau „protest spontan” sunt doar niste exprimari jenante pentru a ascunde incompetenta in primul caz sau manipularea in al doilea.
      2. Poporul roman nu a castigat nimic. Ba da, o vor aproba ca si cand…
      3. Exagerezi. :))
      4. Ar fi bine sa fie cineva cu mai mult curaj; sunt doar cei care asigura guvernarea, nu? Dragnea a dezamagit…

      • 1. Trebuie indeplinite o serie de conditii pentru aprinderea amestecului, nefiind toate robinetele sub controlul aceleiasi entitati.
        2. In momentul de fata (2017-02-10 16:46:00 EET) nu s-a dat liber la subtilizat 40kEUR fara implicatii si complicatii penale. Considerind alternativa, e un cistig. Mda, e trist sa declar cistig pastrarea unei stari firesti de fapt.
        3. Cu ce?
        4. Cu mai mult curaj pentru ce?

        • 3. Cu „binomul” vinovat pentru tot.
          4. Curaj pentru a nu se mai ploconi strainilor, curaj pentru a-si aminti ca eroii de la Oituz si Marasesti si-au dat viata in luptele impotriva germanilor. 🙂
          O vizita la mausoleu i-ar prinde bine….

          • 3. Este tot ceea ce intelege Gigel Popescu, consumator de TV. 🙂
            4. Ar trebui ca fiecare lider politic sa faca vizite in mai multe locuri: Chilia, Marasesti, Oituz, Mateias, Aiud, Gherla, Chisinau.

Lasa un raspuns

1 × 5 =