Cine altcineva decat…americanii? Stim, ar fi al treilea articol pe saptamana aceasta despre cum folosesc americanii metode de manipulare sociala pentru a influenta opinia publica in favoarea intereselor si prezentei lor in Romania – nu suntem noi de vina, probabil ca in S.U.A. tehnicile de manipulare sociala se folosesc la ordinea zilei, dar noi, romanii, incepem sa ne prindem mai des (mai ales de cand cu Politic Scam N.R.). Am vazut astfel cum incearca americanii sa isi imbunatateasca nivelul soft power folosindu-se de mass-media romanesti, am vazut apoi cum ambasadorul S.U.A. la Bucuresti ne manipuleaza prin tehnica „inventarii aliatului – poporul” dar am vazut acum o saptamana si cum protagonistul articolului de azi, Robert Kaplan, a incercat in prima parte a interviului sau sa manipuleze opinia publica prin tehnici de NLP spunand romanilor ca economia duduie si ca suntem mult mai bine decat nemtii, polonezii sau cehii. Asa ca, daca va e foame, bagati in stomac niste NLP de la americani, s-ar putea sa va prinda bine.

Astazi am citit pe realitatea.net preluarea unui alt interviu cu reputatul analist american, in care acesta nu se poate abtine si foloseste o alta tehnica de manipulare – DROMICHAITES. Tehnica, identificata si denumita de reputati analisti ai manipularii politice din spatiul public romanesc, presupune denumirea de catre agentul manipulator a unui pericol extern societatii sau grupului caruia i se adreseaza, pericol care va genera o solidaritate de grup si va limita conflictele interne pentru a face fata pericolului; mai mult, fortele interne se vor alia intre ele dar si cu agentul manipulator daca acesta isi ofera ajutorul.

Daca vreti, tehnica Dromichaites, despre care am mai scris, se adreseaza fricilor colective ale unei populatii, exploatandu-le in favoarea manipulatorului.

Redam declaratia analistului Robert Kaplan pentru a intelege concret:

Cred că Ungaria, în adâncul său, își dorește să recupereze teritoriile pierdute. Nimeni nu spune acest lucru deschis, în public, dar cred acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare. Se știe că nu e posibilă o Ungarie Mare, ceea ce nu înseamnă că acest lucru nu-i deranjează pe unguri: acela că nu e posibilă revenirea la Ungaria Mare. Cred că Rusia și Ungaria ar putea colabora în legătură cu acest lucru până la un punct, dar în același timp, nu uitați, că Statele Unite sunt un factor descurajant în această ecuație. Statele Unite trimite mai multe trupe americane în Europa, mai mult echipament militar și după cum vedem există o mare rezistență împotriva agresiunii lui Vladimir Putin.”

Romanii au avut intodeauna un dinte impotriva ungurilor de cand acestia din urma isi revendica Ardealul si isi doresc Ungaria Mare, un proiect politic revizionist ce vizeaza revenirea la granitele dinainte de 1918, atunci cand ungurii faceau parte din Imperiul Austro-Ungar. Pentru asta nu trebuia sa ne manipuleze Kaplan. Totusi, atunci cand Kaplan ii introduce in ecuatie si pe rusi, deja avem de-a face cu o problema mult mai ampla iar frica devine cu atat mai mare – rusii deja au experienta cu recuperarea unor teritorii care le apartinusera la un moment dat, de ce nu ar putea sa faca acelasi lucru si pentru prietenii lor unguri?

Un coleg de breasla de-a lui Kaplan, analistul politic Noam Chomsky, autorul celebrului decalog al manipularii, enumera intre cele zece mari reguli ale manipularii politice si una care se bazeaza pe crearea unor false probleme pentru a oferi apoi solutii (sau false solutii, daca de la inceput problemele erau false). Asadar, prin tehnica Dromichaites, Kaplan face apel la fricile noastre colective (iar Ardealul reprezinta o astfel de frica) in timp ce folosind a doua regula a manipularii lui Chomsky, Kaplan ne ofera si solutia – cine altcineva decat S.U.A. care „constituie un factor descurajant” pentru rusi in zona. Si care, vrem-nu vrem, si-au trimis deja si isi vor mai trimite trupe pe teritoriul Romaniei.

Ne place sau nu, americanii, iata, devin din ce in ce mai prezenti in spatiul public romanesc, in mass-media autohtone si incearca, chiar daca prin tertipuri manipulative, sa ne convinga de justetea debarcarii lor aici.

Share.

Despre Autor

3 comentarii

 1. Nu ar fi rau sa ia Ungurii ,,transilvania,, eu chiar imi doresc asta cu toate ca nu sunt de etnie maghiara!
  M-am nascut si traiesc in Timisoara, pentru mine ura pentru celelalte etnii, nu exista, pentru ca asa am fost educati si pentru ca am crescut, convietuit impreuna cu Unguri, Sarbi, Germani, Cehi, s.a.m.d. si NU am avut niciodata nici un fel de problema din punct de vedere etnic…
  Dar dupa 1989, toti ,,ciocoflengarii,, din Oltenia si Moldova, au invadat Banatul si de atunci incoace exista astfel de discutii!!!
  Pe vremea lui Ceausescu, ii tineau la respect pe ratatii astia si nu primeau domiciliu stabil, doar in anumite conditii, nu ca acum…
  Ne-ar face un mare bine Ungaria daca ne-ar ,,lua,, …din pacate asta nu se poate…

   • El e dintre postacii profesionisti. Posibil un simplu soft de chating ( actuale instrumente de manipulare in masa), gen cleverboot, cu directia setata pe anumite considerente si anumite siteuri – ”… ar fi bine … ne-ar face un mare bine … din pacate nu se poate …” concluzia ar fi (incercam mai tirziu) !!!

Lasa un raspuns

20 − 18 =