#colectiv. Un hashtag care a inceput sa apara din ce in ce mai des in mediul online. Recent insa a aparut si pe strazile din Bucuresti sub forma „Inscrieti-va in Partidul #Colectiv”. Partidul #Colectiv – trebuia sa incerce cineva sa profite de emotia sociala creata in jurul evenimentului si sa ii treaca prin cap sa verifice daca nu ar putea, la fel cum s-a procedat in cazul „Uniti Salvam Rosia Montana”, sa traga foloase electorale de pe urma fenomenului. Bine, deocamdata ideea este in faza beta, de testare a emotiei publice fata de aparitia unei astfel de formatiuni politice, dar nu ma indoiesc ca s-au facut deja demersuri de rezervare a numelui formatiunii, scriere a unei platforme program, etc.

Scurt istoric: USRM, prescurtata uneori Uniti-Salvam a inmugurit cand in Romania incepeau protestele impotriva exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana. Atunci, zeci de mii de oameni au iesit pe strazi in Bucuresti si in tara, unii sa protesteze impotriva exploatarii cu cianuri, altii sa protesteze impotriva protestelor, daca imi permiteti sa ma exprim asa, intrucat isi doreau sa lucreze la Rosia Montana Gold Corporation (mai tineti minte clipurile de promovare care rulau necontenit la tv si online?).  Atunci, la fel ca si in cazul protestelor „spontane” Colectiv, s-a iesit in numar mare din case, scanteia mini-revolutiei sociale constituind-o reteaua de socializare Facebook si indignarea reala a tinerilor vis-a-vis de aprobarea de catre Guvern a exploatarii miniere la Rosia Montana.

Nimeni nu isi inchipuia insa ca protestele vor lua o amploare atat de mare, nici macar partidele politice care se aflau la acel moment in opozitie. Totusi, acele zile au prilejuit unora sa profite si sa coaguleze un nucleu de protestatari de serviciu si sa ii dirijeze ulterior dupa bunul plac. Acum, vorba lu’ Caragiale, la nevoie, pac! nucleul de protestatari este pregatit sa trezeasca Facebook la viata si sa scoata la razboi cateva sute de tineri care vor atrage la randul lor alte cateva mii. Si, daca incep televiziunile sa mediatizeze corespunzator, atunci protestului i se alatura alte mii de oameni care ies din casa manati de orice alt sentiment de revolta impotriva autoritatilor, impotriva „sistemului” (apropos, a identificat cineva cine este sistemul asta pana acum?), impotriva clasei politice ba chiar si impotriva echipelor adverse de fotbal sau a vecinilor care le ocupa locul de parcare din cand in cand.

Uniti – Salvam s-a transformat si este folosita de catre cine are interesul pentru a crea emotie sociala si nucleu de protest la nevoie. Si, daca Uniti – Salvam scoate cateva mii pe strada, e usor ca ulterior, prin mimetism social, oamenii sa iasa din case si sa poata fi transformati intr-o  masa de manevra, cel mai des folosita in scopuri politice.

Care a fost rezultatul protestelor „#Colectiv”? A cazut Guvernul Ponta. Perfect! Desi nu stiu cati dintre cei pe care i-ai fi intrebat in momentul in care au iesit din casa in acele seri ar fi avut exact acest scop – sa plece guvernul. Va dati seama de modul in care se realizeaza manipularea socio-politica? Se ia un eveniment cu impact emotional puternic, se activeaza imediat nucleul online al Uniti-Salvam, se scot tinerii in strada, dupa care se mediatizeaza puternic, apoi mimetismul social functioneaza de la sine si scoate turma zecilor de mii de oameni. E ca in acele experimente sociale cand oamenii se aseaza la coada doar pentru ca e coada, nestiind ce se vinde, ce produs si-ar dori, isi spun doar ca, daca lumea s-a asezat la coada apoi musai trebuie ca se vinde ceva strasnic de bun acolo, indiferent ce e sau ce gust are.

Abia acum incep sa devina lucrurile interesante si, cu cat multimea e mai mare, mai lunga si mai turma este mai usor de manipulat;  stiu, vor fi unii care isi vor da seama ca sunt manipulati, ca li se impun anumite trasee de deplasare, ca se striga sloganuri si lozinci care nu au legatura cu motivatia iesirii lor din casa sau a prezentei lor in strada. Totul insa va fi in zadar pentru ca inteligenta multimii, luata ca intreg, tinde spre zero – comportamentul individului in multime, gandurile lui, atitudinea, se adapteaza energiei colective, iar daca energia aceasta te trimite in marsuri fortate prin Bucuresti cativa zeci de kilometri si te face sa te opresti sa urli la statuile de la Universitate sau la cladirea goala a vreunei primarii, asta faci.

A cazut Guvernul Ponta, dar ce pui in loc? A! Un guvern de tehnocrati, facut pe genunchi, cu un manechin caruia nu ii trecuse bine acneea dar stia deja cu ce se mananca sanatatea pe paine in Romania, cu doi generali proveniti din structurile politiei (mai ramanea sa il aduca pe Tata Puiu’ de la Nationala ca ministru al orice), cu fosti politicieni care acum sunt tehnocratizati si spalati de orice pacat politic si exemplele pot continua. Intre timp doi potentiali ministri au si fost inlocuiti, dar ce mai conteaza. E de bine oricum…

Revenim: si de aceasta data se incearca de catre clasa politica sa se profite electoral de pe urma protestelor #Colectiv. Nu ei sunt de vina ci noi, daca ii lasam. Colectiv nu trebuie transformat in partid, pentru ca niciunul din tinerii care au murit in seara aceea nu au facut-o ca sa traga un partid sau altul foloase politice. Ca sa fim sinceri, daca acei tineri stiau ca daca ar fi stat acasa, nu il mai aduceau pe d-alde Blaga si Gorghiu mai aproape de guvernare, ar fi stat, saracii, acasa.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three × five =