Desigur, intrucat suntem pe Politic Scam, vom discuta despre tehnicile de manipulare folosite in cazul Robert Turcescu – de la jurnalist, la ofiter acoperit si acum candidat din partea PMP la Primaria Capitalei. Colonelul Turcescu este si victima a manipularii dar stie (normal ca stie, cum sa nu stie) si sa aplice tehnici de manipulare la randul lui. Cine pe cine manipuleaza si cum incearca Turcescu sau adversarii lui politici sa se infrunte pentru un vot in plus, in articolul de azi.

Tehnici de manipulare folosite de catre Robert Turcescu pentru a-si atrage voturile voastre 

  • tehnica recunoasterii – pe considerentul ca greseala recunoscuta e pe jumatate iertata, Turcescu recunoaste ca a fost lt-colonel sub acoperire in cadrul Directiei Generale de Informatii a Armatei. Prin aceasta el incearca sa obtina de la electorat nu numai iertare pentru fapta de a-i fi indus in eroare in emisiunile pe care le modera (doar nu va inchipuiti ca DGIA il angajase pe ochi frumosi sau pentru refrenul de pe buza de sus) ci si un capital de imagine; aseara Basescu, unul dintre maestrii manipularii politice din Romania il prezenta pe Turcescu ca pe un erou care a avut curajul de a recunoaste ca e ofiter acoperit. Ambii, atat protagonistul cat si idolul sau politic uita insa sa precizeze ca nu ei au recunoscut, ci faptul ca Turcescu este ofiter acoperit a fost mai intai deconspirat, cu doi ani inainte (!!!) in emisiunea lui Gadea de la Antena 3, pe 20 iunie 2012 Un mic amanunt care face ca „recunoasterea” faptei sa vina un pic mai tarziu, cam in faza procesului de judecata si nu inainte de descoperirea faptei: 21 septembrie 2014 (!!!)
  • tehnica generalizarii – „nu am fost numai eu, au mai fost si altii!”. Robert Turcescu recunoaste fapta dar incearca sa se disculpe si sa isi dilueze vina spunand ca de doi ani de zile, din cele 2000 de nume de pe „lista rusinii” doar el a constituit subiectul stirilor. Mesajul pe care vi-l transmite: cine e nevinovat sa arunce cu piatra! Uita insa ca electoratul bucurestean nu are grade…
  • tehnica distragerii atentiei – Turcescu incearca sa distraga atentia opiniei publice de la persoana lui in ceea ce priveste scandalul ofiterilor acoperiti si sa o tarasca cumva pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, in acest scandal, pomenindu-i numele de cate ori are ocazia. Tehnica nu da roade, din pacate pentru proaspatul „politician”, intrucat trusturile de presa nu au nici disponibilitatea nici tupeul sa sape in trecutul procuroarei de dragul lui Turcescu.
  • tehnica transferului pozitiv de imagine – PMP incearca sa transfere lui Turcescu din imaginea omului politic Traian Basescu, un fost primar apreciat de o parte din bucuresteni; capitalul de imagine de care inca se bucura „marinarul” in Bucuresti este unul destul de subtire dar poate contribui la „saltarea” in sondaje a candidatului PMP. De aceea, daca ati vazut emisiunea de aseara, „marinarul” il insoteste pe Turcescu la emisiuni – mesajul care se doreste a fi transmis electoratului propriu de catre Traian Basescu este: daca votati Turcescu ma votati pe mine.

Tehnicile de manipulare folosite de catre candidatul PMP se doresc a influenta electoratul bucurestean pentru ca fostul jurnalist si ofiter acoperit sa obtina un scor cat mai mare la alegerile din 5 iunie. Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna bucurestenii este: daca Turcescu s-a vandut pentru un grad pe umar atunci cand nu era vorba de vreo recompensa materiala insemnata, atunci cand va avea atatea sute de milioane intr-o semnatura de-a sa (bugetul Capitalei ajungand lejer la 1 miliard anual) va reusi sa isi infraneze pornirile?

Tehnici de manipulare folosite impotriva lui Robert Turcescu de adversarii politici

  • tehnica omul de paie – Robert Turcescu este prezentat drept o marioneta a lui Basescu si a serviciilor, ambele generate de modul in care fostul jurnalist l-a ajutat in campania electorala la prezidentialele din 2009 pe „marinar” si de statutul sau din 2010 pana in 2014 de ofiter acoperit, conform propriilor asumari si dezvaluirilor din presa. Mesajul care este transmis electoratului este unul cat se poate de clar – daca votati Robert Turcescu, votati Basescu si serviciile secrete.
  • tehnica de contaminare negativa – Robert Turcescu este alaturat ca imagine nu lui Traian Basescu ci lui Gabriel Oprea, un personaj care a „reusit” sa coboare vertiginos la cota de incredere in randul populatiei dupa episodul cu coloanele oficiale si decesul politistului care il insotea pe motocicleta. Motivul alaturarii il constituie faptul ca Gabriel Oprea este artizanul avansarilor civililor la gradul de colonel, intre care si Robert Turcescu. Mesajul care se transmite electoratului este – daca votati Robert Turcescu, votati si Gabriel Oprea.
  • tehnica „zeflemeaua” – Robert Turcescu este luat peste picior in mediul online cu referire la…tenul acestuia care pare bronzat tot timpul anului, inclusiv in perioada iernii. Referirile rasiste, extremiste si xenofobe fac inca, din pacate, deliciul online-ului romanesc in ceea ce priveste comunicarea politica. Mesajul care este transmis alegatorilor – daca votati Robert Turcescu este ca si cum ati fi votat pe Lis sau Halaicu.
  • tehnica atacului la persoana – atacurile la adresa lui Turcescu nu se rezuma doar la aluzii la adresa etniei sale (pe care pana acum nu si-a dezvaluit-o) ci, asa cum asistam in aceste zile, fac referire si la situatia sa materiala: Robert Turcescu ar avea cateva imobile pe numele sau si este prezentat in mass-media ca milionar. Mesajul care este transmis electoratului – Robert Turcescu era un jurnalist care lovea in corupti in timpul emisiunilor sale, dar el era unul dintre ei intrucat nu avea cum, dintr-o leafa de ziarist, sa faca milioanele de Euro.

Toate aceste tehnici de manipulare folosite impotriva lui Robert Turcescu distrag atentia electoratului de la proiectele sale pentru bucuresteni. La fel cum se intampla si in cazul Laurei Chiriac, electoratul nu mai este atent la ce ar putea sa faca sau nu candidatul respectiv pentru el, ci ii este focusata atentia pe alte elemente, fara legatura cu potentialul sau intentiile acestuia (adulterul, in cazul Laurei Chiriac sau faptul de a fi fost sau nu ofiter acoperit in cazul lui Turcescu). Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna bucurestenii care vor sa ia o decizie in cunostinta de cauza in cabina de vot este: cat de mult din ceea ce s-a spus despre Turcescu influenteaza capacitatea lui de a-si exercita o functie publica si care ar fi programul lui Turcescu pentru bucuresteni?

Concluzia

Robert Turcescu este, fara indoiala un candidat controversat, ales, in opinia multor analisti politici, neinspirat de catre Traian Basescu. Cu destule „bube in cap” (etnia, averea, gradele de acoperit) incat sa dea posibilitatea adversarilor politici sa il atace pe diverse subiecte, Robert Turcescu va incerca la randul lui sa contracareze tehnicile de manipulare folosite impotriva lui, cu ce altceva decat cu alte tehnici de manipulare. Si cum noua, la Politic Scam, nu ne plac nici tehnicile de manipulare nici cei care le aplica, vom continua sa le dezvaluim pe parcursul intregii campanii din luna mai, astfel incat voi, cititorii, sa fiti si din acest punct de vedere informati, pe langa ce va informeaza/manipuleaza candidatii si partidele.

Pe loc repaus!

Sursa foto: patraru.ro

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

thirteen − two =