Doar nu credeati ca cele 4 mari state arabe, Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite si Egiptul, actioneaza de capul lor atunci cand au declansat criza araba, nu?

Sa luam pas cu pas evenimentele si sa intelegem ce se petrece de fapt.

Criza araba – statele arabe vs. Qatar. Istoria crizei

Criza araba dintre Qatar si cele patru mari state arabe s-a declansat pe 5 Iunie 2017 cand, dintr-odata, statele arabe au rupt legaturile diplomatice cu Qatar, inclusiv legaturile aeriene, acuzand Qatarul de legaturi cu Iranul si de finantarea unor organizatii teroriste.

Ulterior acestei masuri (care a fost pregatita cu mult inainte, bineinteles), statele arabe au emis o serie de revendicari pe care Qatarul ar fi trebuit sa le indeplineasca pana azi, lucru care nu s-a intamplat.

Sunteti curiosi ce solicita statele arabe Qatarului?

Statele arabe au inaintat Qatarului o lista cu 13 revendicari; hazliu este ca statele care acuza Qatarul de finantare a terorismului folosesc liste cu revendicari si ultimatumuri, precum teroristii!

Intre cele mai importante revendicari din lista ultimatumului se disting trei:

  • reducerea la minim a legaturilor cu Iranul (vi se pare o coincidenta ca aceasta cerinta seamana cu cerintele SUA la adresa tuturor statelor cu care intra in dialog sau pe care le controleaza?)
  • inchiderea bazei turce din Doha (aceeasi Turcie care a sfidat pe americani si a prevenit lovitura de stat pe care o organizasera fortele militare pro-americane din Turcia)
  • inchiderea AlJazeera (postul acela de televiziune care face concurenta serioasa CNN si care indrazneste sa prezinte situatia din teatrele de operatiuni americane utilizand si punctul de vedere al celorlalte forte implicate in conflict – Irak, Afganistan, ISIS, etc.)

Vi se par coincidente?

Vi se pare o coincidenta ca SUA au incheiat un contract de armament cu Arabia Saudita fix inainte de declansarea crizei arabe?

SUA au semnat cu Arabia Saudita un important contract de furnizare de armament, in valoare de 3 miliarde de dolari fix inainte de declansarea crizei arabe. Vi se pare o coincidenta ca SUA au decis sa inarmeze pe principalul lider al coalitiei anti-Qatar cu cateva zile inainte ca acesta sa declanseze criza araba?

Pozitia Qatarului in criza araba

Qatarul a afirmat clar ca nu va indeplini cererile si ca lumea nu se guverneaza prin ultimatumuri si nici prin cucerirea tarilor mici de tarile mari. De asemenea, Qatarul a afirmat, prin vocea ministrului lor de Externe, ca nu se asteapta la un raspuns militar din partea celor 4 state arabe in urma refuzului lor de a indeplini cererile respective si ca nu va plati nicio dauna din cele solicitate de statele arabe (in lista de 13 revendicari statele arabe cerusera si compensatii financiare din partea Qatarului pentru pierderile pe care le suferisera in urma aplicarii politicii micutului stat arab).

Cum se poate finaliza criza araba?

SUA se prefac ca indeamna la dialog (Trump discutand deja cu liderii statelor arabe, in special cu cel al Arabiei Saudite) in timp ce Rusia a preferat sa discute direct cu liderii Qatarului (Putin a solicitat aceasta convorbire).

Este clar insa ca aceasta criza din lumea araba este de fapt proiectarea crizei dintre SUA si aliatii vs. Rusia si aliatii ei (SUA formeaza deja o alianta cu Arabia Saudita, in timp ce Rusia formeaza o alianta cu Turcia).

Cum se poate finaliza criza araba? Doua modalitati – ori prin dialog si diplomatie, ori prin conflict militar. Se pare ca cele doua mari puteri si-au ales insa deja optiunea si ca lumea, cel putin in zona Peninsulei Arabe, se indreapta catre un conflict.

Nu ar fi prima data cand SUA si Rusia aleg sa se joace de-a razboiul prin intermediul altor conflicte, reale sau artificiale – conflictul din Afganistan, razboiul din Vietnam, razboiul din peninsula Coreeana, conflictul din Siria – sunt tot atatea exemple in care cele doua mari super-puteri militare au ales calea armelor pentru reasezarea lumii.

Concluzia

Inca un conflict in care SUA isi vor vedea interesul, inca un prilej pentru militarii romani sa isi dea viata pentru interesele Unchiului Sam.

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

nine − four =