In anii ’60, o socioloaga germana, Elisabeth Noelle-Neumann, a facut un studiu electoral: observase ca, desi pe parcursul campaniei electorale procentele candidatilor in sondajele de opinie ramasesera aproape neschimbate, totusi, pe finalul acestei perioade candidatul care parea ca va castiga crestea puternic in sondaje, voturile venind atat de la cei care se declarasera nehotarati cat si de la cei care anterior simpatizasera cu alti canidati mai putin cotati. Concluzia cercetatoarei este ca acest fenomen se datoreaza unui efect pe care ea l-a denumit „spirala tacerii”. Resorturile acestuia se regasesc inradacinate adanc in psihologia umana si provin de la teama individului de izolare – atunci cand majoritatea celor din jurul nostru au o anumita opinie, instinctual prima alegere este sa ne alaturam acestei opinii; instinctul ne spune ca putem doar sa ne alaturam opiniei majoritare si sa devenim la randul nostru propagandistii ideii in cauza sau, daca avem o opinie contrara, sa tacem. Teama de izolare si teama de a ne confrunta argumentativ cu semenii nostri atunci cand numarul acestora este mare genereaza un ajutor psihologic celor care sunt pozitionati pe primul loc in orice sondaj. Candidatul de pe prima pozitie genereaza astfel un fel de magnetism care ii aduce mult mai multe procente decat cele exprimate in sondajele de opinie.

O alta explicatie a acestui fenomen este cel al imitatiei sociale – omul nu este altceva decat un animal social care tinde sa imite comportamentul majoritar. De aceea este extrem de simplu sa manipulezi opinia publica prin plasarea unuia dintre candidati in pole position in sondajele de incredere premergatoare campaniei electorale.

Astazi, la Bucuresti, conduce in topul preferintelor electoratului Gabriela Vranceanu-Firea, fosta stirista a Antenelor si actuala vicepresedinta a PSD, care s-a urcat pe un val de simpatie imediat dupa ce a avut „curajul” de a-l actiona in judecata pe fostul presedinte, Traian Basescu, aflat la final de mandat si in vizibila scadere de popularitate. Trebuie precizat ca nu numai o singura casa de sondare o plaseaza pe primul loc pe Firea, ceea ce inseamna ca nu putem vorbi de o „manipulare prin sondaj de opinie„, asa cum se mai practica pe meleagurile mioritice si ca dintre toti candidatii care se prefigureaza la acest moment, Firea este legitim cea mai bine pozitionata.

Efectul in mass-media este deja vizibil: au aparut o sumedenie de articole in presa de stiri, presa mondena sau de lifestyle, care sunt benefice potentialei candidate. Este suficient sa dam o cautare pe Google si observam ca Firea beneficiaza din plin de efectul spiralei tacerii si continua sa isi imbunatateasca procentul de popularitate, reprezentantii mass-media partenere PSD promovand-o intens in timp ce mass-media opozante tac. Deocamdata. E drept, pana acum niciun partid care conteaza in alegeri nu si-a anuntat oficial candidatul pentru Bucuresti si nici macar Firea nu este sigura de candidatura sa, in ciuda pozitiei extraordinare din sondajele de opinie; foarte posibil ca, in functie de calculele electorale, sa apara candidati care in acest moment nu sunt trecuti in intrebarile sondajelor si atunci situatia sa se schimbe radical.

Efectul de „spirala a tacerii” a dus la interzicerea in anumite tari a publicarii sondajelor de opinie in perioada de final a campaniei. La noi se practica inclusiv sondajele din ziua votului, „la iesirea de la urne” sau asa numitele exit-poll-uri, publicate online de diferite site-uri sau bloguri pe masura ce casele de sondare a opiniei publice centralizeaza la fiecare doua ore rezultatele.

Aceasta este situatia la Bucuresti. Nu este singulara si de aceea invitam pe toti cei care observa in orasele mari, acolo unde au aparut deja sondaje de opinie electorale cu potentialii candidati, sa ne trimita pe adresa noastra procentele si candidatii pentru a le putea observa si interpreta evolutia.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

16 − fifteen =