Ce factori influenteaza cursul de schimb valutar?

Pentru cititorii nostri nefamiliarizati cu piata de capital, spunem doar ca evolutia cursului monedei unei tari in raport cu alte monede internationale are legatura cu o serie de factori – factori economici, factori financiari nationali sau regionali, etc, factori pe care ii putem aborda intr-o analiza tehnica, dar si factori emotionali, care influenteaza enorm, desi pe termen scurt, piata valutara, factori pe care ii putem incadra intr-o analiza fundamentala (termenii sunt consacrati in limbajul Forex, de aceea i-am folosit). Oscilatiile cursului valutar aduc castiguri serioase jucatorilor mari, care cunosc atat modul in care va evolua piata de schimb cat si alte informatii, din interior.

Intre factorii emotionali putem sa includem catastrofele naturale, accidentele grave, declaratiile politice sau declaratiile unor persoane extrem de influente pentru sistemul economic sau financiar (presedinte, premier, ministru de finante, etc.). Toti cei care pot influenta cursul valutar sunt extrem de constienti de puterea lor si de aceea isi si controleaza declaratiile sau isi auto-cenzureaza opiniile, astfel incat sa protejeze moneda nationala in comparatie cu alte valute. Cum ar fi sa iasa maine Ciolos la televizor si sa ne spuna ca Romania este in pericol de a intra in incapacitate de plata? Asa e ca s-ar duce la vale leul? De aceea astfel de declaratii influenteaza cursul de schimb.

Cateva exemple concrete

Atunci cand, in 2010, la Smolensk, a cazut aeronava prezidentiala cu delegatia oficiala a Poloniei, in accident pierzandu-si viata presedintele tarii, ministri si alti oficiali, zlotul, moneda nationala poloneza, s-a prabusit, desi Polonia, ca tara, o ducea economic foarte bine, reusind sa evite criza financiara mondiala. In doua saptamani zlotul si-a revenit la cotatia de dinainte de tragicul eveniment, insa cine a stiut sa profite, a profitat: la momentul accidentului, atunci cand zlotul a atins un minim istoric, a cumparat ieftin, iar cand si-a revenit a vandut scump. Simplu. Castigurile au fost fabuloase. Totusi, nimeni nu putea sa prevada un asemenea accident.

Atunci cand se intampla catastrofe naturale de amploare intr-o anumita tara, moneda tarii respective se prabuseste o perioada de timp – vezi accidentul nuclear de la Fukushima, Japonia, care a prabusit pentru o perioada relativ lunga yenul japonez. Din nou, nimeni nu putea sa prevada valul tsunami care s-a abatut asupra coastelor japoneze.

Atunci cand au loc alegeri politice intr-o tara exista o anumita instabilitate a monedei, generata de incertitudinea marilor jucatori in legatura cu rezultatul alegerilor – dupa alegeri cursul valutar revine la normal. Oscilatiile insa sunt de bun augur pentru marii jucatori. Alegerile sunt profitabile si pentru marii jucatori de pe piata valutara care stiu sa isi coordoneze cumpararea sau vanzarea de valuta in functie de modul de evolutie al sondajelor de opinie.

Cum ar fi daca ai putea sa dispui tu cate o catastrofa atunci cand doresti?

Nu poti sa comanzi un cutremur de pamant, dar poti sa comanzi un cutremur financiar… Cum? Foarte simplu.

Sa presupunem ca te cheama, alegem la intamplare un nume, Mugur Isarescu, si ca de 25 de ani stai in fruntea unei institutii care se numeste, din nou alegem rapid un nume de institutie care ne vine in cap, Banca Nationala a Romaniei. Sa mai presupunem ca esti un om cu scaun la cap si esti constient ca o declaratie de-a ta poate influenta decisiv nu numai opinia publica ci si…cursul valutar. Ce ai face sa ai toate aceste parghii in mana?

Cred ca ai iesi cu o declaratie in care ai anunta ca tu de 25 de ani nu ai vazut atatia nori care sa se abata asupra Romaniei. Esti constient ca declaratia ta va fi preluata de toate trusturile media, de toate televiziunile de stiri, site-urile de profil economic, etc. Stii ca urmeaza in secunda doi o coborare vertiginoasa a leului pe toboganul schimbului valutar si o crestere a Euro. Ai juca la pacanele cu moneda nationala un pic? Noi spunem ca da. Ai da in „aparate” pana le ia mama dracului. Iti alegi un moment propice pentru a iesi cu declaratia respectiva si gata – profitul e garantat.

Nu spunem altceva decat ca Mugur Isarescu este extrem de constient ca o declaratie negativista de-a lui la adresa stabilitatii financiare a Romaniei influenteaza extrem de mult cursul valutar. Si, daca aveti rate de platit la banci, in Euro sau monede exotice, stiti din cauza cui s-a dus dracului cursul si ramaneti fara bani in buzunar.

Acum doua zile scriam despre metoda de manipulare tip win-win pe care o foloseste Mugur Isarescu atunci cand a iesit cu acea declaratie despre norii negri care se abat asupra Romaniei. Ne-a scapat efectul de manipulare a pietei valutare si de aceea am revenit cu acest update. Astazi, la doua zile de la acea declaratie leul a atins un minim pe care nu il atinsese de mult. Cineva a jucat la pacanele cu moneda nationala. Cineva care a profitat de declaratia catastrofala a Guvernatorului, declaratie care a manipulat extrem de eficient cursul de schimb valutar. Din pacate pentru noi toti, din fericire pentru cei care profita de pe urma noastra.

Se duce dracului totul in tara asta – printr-o simpla declaratie, intentionat si foarte constient aruncata in mass-media, Guvernatorul BNR a reusit ce nu a reusit toata incompetenta tehnocratilor de pana acum – sa prabuseasca moneda nationala. Chiar ca se abat norii negri asupra Romaniei…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

thirteen − 5 =