Am mai discutat despre aceasta tehnica de manipulare care se aplica de regula de catre mass-media; tehnica presupune adresarea unei intrebari cititorilor sau telespectatorilor, dupa caz, intrebare care are darul de a sadi in mintea celui caruia i se adreseaza o anumita opinie.
Sunteti curiosi cum vi se poate aplica aceasta tehnica de manipulare?
Vom da cateva exemple practice. Sa spunem ca suntem o televiziune privata si vrem sa inducem in constiinta opiniei publice ideea ca presedintele tarii este homosexual. Nu ca ar conta cine cu cine si-o trage la nivel prezidential, dar o astfel de idee da foarte prost la alegatori. In acel moment punem o intrebare simpla, pe burtiera, la ora de maxima audienta – Credeti ca presedintele tarii este homosexual?
Prima data cand s-a folosit pe sleau o astfel de tehnica de manipulare a fost in perioada cand PSD se confrunta electoral cu CDR (Iliescu vs Constantinescu) si celor de la PSD le-a venit o idee nastrusnica: sa realizeze la scara nationala, cu accent pe zona Transilvania, acolo unde pierdeau mult in favoarea Conventiei Democrate, un sondaj formativ. Sondajul formativ, asa cum va precizam si intr-un articol mai vechi, este acel sondaj ale carui intrebari induc o anumita opinie celui chestionat. In acel caz, operatorii telefonici angajati de PSD puneau respondentilor urmatoarea intrebare (citam din memorie): „Daca ati sti ca in cazul castigarii alegerilor CDR va da Transilvania ungurilor i-ati mai vota?”.
Un alt exemplu, mai recent si pe care il gasiti in acelasi articol: „Ce avere credeti ca a acumulat Victor Ponta in anii cat a fost premier?”
Elementul comun al celor trei intrebari este ca acestea contin o doza mai mare sau mai mica de manipulare prin care se doreste schimbarea comportamentului maselor. In primul caz se doreste a se induce opiniei publice ideea ca un anumit politician este homosexual, fapt ce ar schimba optiunea electorala a zeci de mii de alegatori; in al doilea caz se dorea ca alegatorii din Transilvania sa isi schimbe optiunea electorala vis-a-vis de un anumit partid (nu s-a reusit pe deplin pentru ca sondajul s-a realizat telefonic si manipularea nu s-a propagat in mass-media; in al treilea caz se doreste a se inocula opiniei publice, a priori si fara nicio dovada palpabila faptul ca un anumit politician ar fi acumulat averi colosale, bineinteles, din acte si fapte de coruptie.
Metoda intrebarii folosita impotriva lui Traian Basescu
Nu putem fi acuzati ca suntem fani Traian Basescu sau ai oricarui alt politician. Totusi, astazi trebuie sa il folosim ca „material didactic” si sa semnalam incercarea unora de a-l discredita prin asocierea cu o presupusa crima care a avut loc in urma cu cativa ani buni:
Sub titlul „Traian Basescu, implicat in moartea lui Anghelescu?”, Stiripesurse.ro prezinta cititorilor o ipoteza aparuta in cartea lui Dan Radu Rusanu, fostul politician liberal, care sugereaza, fara a prezenta dovezi palpabile, ipoteza conform careia Florian Anghelescu, fostul mare afacerist si sponsor al PDL, cel care dupa alegerea marinarului in fruntea tarii aparea la toate televiziunile cocotat deasupra multimii, cu o palarie de cow-boy in cap si fluturand steagul Romaniei, ar fi fost „sinucis” si nu s-ar fi spanzurat singur, asa cum a reiesit din administrarea probelor dosarului.
Ideea este ca…
…indiferent care este adevarul (s-a sinucis sau „a fost sinucis” Florian Anghelescu), ideea ca Traian Basescu a fost implicat si a ordonat uciderea fostului sau sponsor s-a inoculat deja in mintea unor cititori, bineinteles, cu scopul de a lovi in PMP, in Traian Basescu si in general in dreapta politica.
Apropos – CREDETI CA ACEASTA CAMPANIE IMPOTRIVA LUI TRAIAN BASESCU A FOST INITIATA DE CATRE PSD?