Suntem cu totii familiarizati cu drama familiei Bodnariu, doi soti carora autoritatile norvegiene le-au luat cei cinci copii, in baza unor „denunturi” ale copiilor, cum le numesc norvegienii. Situatia a nascut un interes extrem de ridicat in mass-media iar romanii de pretutindeni au protestat in diferite colturi ale Europei pentru ca familia Bodnariu sa se reuneasca. Emotiile pe care le genereaza acest caz pentru toti romanii sunt de inteles, in tara noastra ne-existand conceptul separarii familiei decat in cazuri extreme; mai mult, la noi avem si proverbe care justifica „atingerea” copiilor mai neastamparati – bataia e rupta din Rai. Poate totusi, cu acest prilej, se va pune mai serios problema si la noi in legatura cu metodele de corectie pe care le folosesc unii parinti asupra copiilor, dar aceasta este alta discutie.

Asa cum alaltaieri Cristian Busoi incerca sa se urce pe valul emotiei publice care a inceput dupa tragedia de la clubul Colectiv, acum a venit randul lui Dacian Ciolos sa profite emotional de cazul Bodnariu. Singura diferenta intre cei doi este ca ultimul ocupa o functie care ii permite intr-adevar sa faca anumite demersuri pentru a rezolva situatia, in timp ce Busoi e doar un asa zis candidat.

Acum, faptul ca avem un guvern tehnocrat nu inseamna ca domnii de la palatul Victoria nu folosesc tehnici de manipulare care sa ascunda pe alocuri incompetenta – ieri, Dacian Ciolos a publicat pe Facebook o postare care respecta ca la carte tehnica aflata cea mai la indemana clasei politice – limba de lemn.

In postare Ciolos ne spune: „Sunt foarte preocupat de situația familiei ‪#‎Bodnariu‬. Guvernul a prezentat astăzi demersurile făcute de autoritățile române. Mâine Ministerul Afacerilor Externe va veni cu informații suplimentare. Situația este foarte delicată și în același timp complexă, de aceea ținem constant legătură cu autoritățile norvegiene având ca prioritate interesul copiilor.”

Bun, deci avem un premier care se arata foarte preocupat, cel putin pe Facebook, sa faca ceva. De altfel, pentru Ciolos, cuvantul „foarte” rupe gura targului pe contul sau de social-media, dar va las pe voi sa il descoperiti.

Revenim la postarea in cauza – ai crede ca Ciolos a facut cine stie ce in acest caz. Aflam ca NU. Ciolos ne spune doar ca situatia este delicata si in acelasi timp complexa si ca singurele lucruri pe Guvernul pe care il conduce le-a facut este sa fi prezentat situatia si tinerea constanta a legaturii cu autoritatile norvegiene.

Ca sa nu uitam, amintim lui Ciolos ca la fel tine legatura domnia sa si cu autoritatile din Malaezia unde romanul Ionut Gologan asteapta sa fie executat din zi in zi. Si in acel caz ca si in acesta este aceeasi poveste – un roman a comis o fapta pedepsita mai aspru in tara respectiva decat in tara noastra. Asa cum in acel caz Romania nu face altceva decat „sa tina legatura cu autoritatile” intrucat cauza este „delicata si in acelasi timp complexa„, la fel face si aici.

Premierul in functie ne trimite totusi, in cadrul postarii, la un link despre care ne spune ca ne va lamuri cu privire la actiunile pe care le-a pus in practica Guvernul in cazul Bodnariu. In loc sa avem o surpriza placuta de un demers realizat ca la carte de un fost comisar european, facem cunostinta cu cea mai apriga limba de lemn cu care ne putea vreodata Dan Suciu lovi peste urechi si aflam ca: „Dacian Cioloş a avut o discuţie cu ambasadorul României la Oslo„, ca „a fost contactat reprezentantul Ambasadei sau ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, pentru a obţine cât mai multe informaţii” si ca „va avea loc o întâlnire, la Ambasada României din Oslo, cu familia Bodnariu, cu ambasadorul nostru la Oslo şi cu noul avocat desemnat din oficiu„. Bun asa. Discuta ei intre ei si apoi spun ca e un caz sensibil si complex in acelasi timp. Apropos, nici macar nu au putut angaja un aparator ales familiei Bodnariu, realizati cam ce durere in cot are Guvernul de drama unei familii de romani de peste hotare.

Va las „placerea” de a citi intregul comunicat de presa al Guvernului aici. Nu riscati decat o durere de timpane, de la limba de lemn cu care o sa va altoiasca mereu purtatorul de cuvant al Guvernului peste urechi dar si o mica durere de cap atunci cand o sa realizati ca ceea ce fac acum tehnocratii este sa nu faca nimic dar sa dea impresia ca fac totul prin emiterea unor comunicate de presa.

Johannis, trezeste-te, pentru ca daca dormea diaspora la alegeri asa cum dormi tu acum, erai inca primar pe la Sibiu!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

thirteen − two =