…ca peste 158 de ani de la momentul 24 Ianuarie 1859 Romania va fi mai mare dar mai dezbinata ca oricand, probabil ca nu ar mai fi facut deloc unirea si ar fi lasat cele doua provincii istorice asa cum erau ele. Aceleasi ganduri le-ar fi avut, nu ne indoim, si artizanii Marii Uniri de la 1918.

Cat de dezbinati suntem la 158 de ani de la Mica Unire?

Extrem de dezbinati. Dupa 158 de ani nu numai ca nu ne-am consolidat din punct de vedere statal, dar suntem mai inversunati unii impotriva altora ca niciodata.

Cu exceptia comunismului, atunci cand romanii au tras efectiv la jug in aceeasi directie si pentru aceasta tara, dupa 1989 democratia prost inteleasa a permis aparitia unor neaveniti pe scena politica a tarii. Unii, cu experienta, asa cum era Ion Iliescu, manipulator batran si invatat cu faradelegile comuniste, pe care le-a adaptat si in capitalism; altii, cu mai putina experienta dar dornici de imbogatire rapida, asa cum au fost, rand pe rand, cei care s-au perindat „pe la guverne” cum se exprima Basescu.

An dupa an, eveniment politic dupa eveniment politic, romanii au inceput sa capete convingeri; si nu oricare ci…politice. Ei bine, daca in cazul rivalitatii sportive dintre steaua si Dinamo inca se mai intalnesc prieteni din galerii diferite, in cazul rivalitatii din politica este total exclus asa ceva! Romanul cu convingeri de dreapta i-ar lua gatul, la propriu, romanului cu convingeri de stanga, cu aceeasi pasiune cu care romanul cu convingeri de stanga l-ar ucide cu pietre pe romanul cu convingeri de dreapta. Bineinteles, situatia nu este aceeasi in cazul politicienilor din partide diferite; acestia sunt dusmani la talk-showuri si prieteni de catarama la sprituri, f…t si afaceri!

De ce a aparut aceasta prapastie intre romanii cu convingeri politice diferite?

In primul rand pentru ca…lipsa de educatie politica. Totala!

Romanul este acea specie de animal social, perfect manipulabil, care si-ar sparge capul lovindu-se de zid pentru ideea ca liderul lui politic are dreptate si nu liderul politic simpatizat de vecinul lui!

Romanul este acea specie umana care astazi voteaza cu dracul care i se pare ca e mai putin negru pentru ca la doua zile de la alegeri sa doreasca sa il dea jos si sa il puna in loc pe dracul care la inceput i se parea mai negru decat dracul care i se parea mai putin negru!

Romanul este acel individ care este in stare sa urle cat il tin plamanii la demonstratii sau proteste lipsite de sens la chemarea unor elefanti politici dar cand ii cotropesc strainii tara tace ca melcul!

Dar, sa nu gresim – nu toti romanii intra in categoriile de mai sus! Nu! Majoritatea romanilor (si avem aici in vedere pe cei 61% care au ales sa protesteze la ultimele alegeri prin absenteism) au inteles ca lupta asta politica pe care o mimeaza un elefant precum Johannis impotriva actualei puteri este de ochii lumii – totusi, cateva mii de oameni au luat-o de buna si au iesit sa urle tampenii pe strazi crezand ca fac o tara mai buna!

Cei 61% dintre romanii care au ales sa protesteze impotriva clasei politice in integralitatea ei au realizat ca, indiferent cine iti promite ce si indiferent cine va veni la putere in aceasta tara romaneasca, nu se va schimba niciodata nimic – in primul rand pentru ca nu vor puslamalele astea politice sa se schimbe nimic si in al doilea rand pentru ca atat le-au supt-o liderii nostri in trecut, la propriu si la figurat, strainilor incat acestia au ajuns acum sa ne conduca tara fara ca cei care se afla in scaunele puterii sa poata face ceva.

De ce se bat intre ei cei 39% dintre cei care inca au convingeri politice?

De prosti. De manipulabili. De hazul politicienilor.

Va dati seama cum isi rad de acesti bezmetici membrii elitei politice? Si, sa nu va indoiti de asta, prin spatele usilor inchise, toti politicienii, indiferent de culoarea politica, isi vad de treaba – se imbogatesc si unii si altii in timp ce poporul saraceste!

Sunt protestele in strada o solutie?

NU, stimati concetateni, membri ai minoritatii de 39% care inca nu s-a trezit la realitate! NU! Solutia nu o reprezinta protestele ci…absenteismul de la urne, asa cum am mai spus-o!

Astazi v-a scos in strada Johannis pe cei care constituiti o parte a turmei. Maine ii va scoate Dragnea si pe ceilalti! Chiar nu observati jocurile politice care se fac pe spatele vostru incovoiat de munca pentru imbogatirea liderilor politici?

Cat de orbi puteti fi?

Astazi Romania aniverseaza 158 de ani de la Mica Unire

Cu toate acestea, suntem mai dezbinati ca oricand. Unii urla acum ca bezmeticii pe strada ca peste cateva saptamani sa vina randul celorlalti. Si unii si altii avand impresia ca au dreptate sau ca adevarul pe care il urla este calea spre o Romanie mai buna… Niste tampiti, si unii si altii.

Calea spre o Romanie mai buna, dragi concetateni, este absenteismul de la urne. Suntem 61% care ne-am trezit…voi, cei 39% ce dracu’ mai asteptati? Cat mai puteti sa urlati ca descreieratii, manipulati de clasa politica? Cat mai puteti sa va plimbati cu talanga democratiei (stampila de vot) din patru in patru ani la urne pentru a legitima in functii aceeasi clasa politica? Cat mai puteti sa va dati in cap unii altora?

Cand va trece de plimbat prin oras la minus 10 grade, urlat ca apucatii si crapat capul celorlalti, ne anuntati si pe noi, bine?

P.S. O rugaminte – dati naibii sonorul tampeniilor pe care le scandati mai incet. Unii dintre noi chiar vor sa aniverseze Mica Unire!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

20 − 16 =