Am mai scris despre cum sunt manipulati romanii sa doneze pentru „Cumintenia Pamantului”; e drept, la acel moment nu aparuse inca clipul celor de la Papaya Advertising in care acestia incearca, la fel ca si clipul original al campaniei de colectare de fonduri, sa manipuleze opinia publica pentru a o determina sa doneze bani cauzei. Astazi au iesit si rusii cu un clip raspuns la cel postat de Papaya…la fel de manipulator ca si donatia pe care au lipit-o pe fruntea statuetei lui Brancusi – una suta Euro. Putin…foarte putin…

Clipul Papaya Advertising – Cumintenia Pamantului – ultimul tren

Daca nu l-ati vizionat inca, nici nu veti intelege reactia Ambasadei Rusiei, asa ca va rugam sa o faceti:

Clipul se doreste a atinge „coarda sensibila” a neamului romanesc in ceea ce priveste comunismul si raul provocat de acesta romanilor – aducerea la putere a unor politruci controlati de Moscova, instaurarea unui regim dictatorial, eliminarea celor care gandeau si altfel decat ruseste, controlarea populatiei prin Securitate, interzicerea accesului la informatie, infometarea, etc. Advertiserii se focuseaza in clipul lor pe aceste sentimente negative la adresa rusilor si reliefeaza, de-a lungul clipului, faptul ca istoria ne-au facut-o rusii si nu noi – accentul care cade pe chipul actorului care joaca rolul lui Stalin (de parca americanii nu ar fi avut nicio vina ca au lasat Romania in ghearele comunismului) face ca cei care au vizionat videoclipul (o jumatate de milion de oameni) sa retraiasca amintirile lasate de comunism si sa isi doreasca sa poata schimba acum ceva. Acel ceva, in acceptiunea celor de la Papaya, se traduce prin gestul de a dona pentru „Cumintenia pamantului” ca si simbol al romanitatii pe aceste meleaguri.

Concluzia? Manipulare prin clip propagandistic anti-rusesc, o treaba extrem de profesionista pentru care ne scoatem palaria in fata celor de la Papaya – le-a iesit! Nu stim si cati romani au donat efectiv in urma vizionarii clipului, dar asta e o alta discutie care nu mereu place publicitarilor – ei alearga mult dupa emotii si mai putin dupa eficienta.

Clipul Ambasadei Rusiei la Bucuresti – CUMINTENIA PAMANTULUI

Postat ieri pe Youtube, clipul de raspuns al Ambasadei Rusiei la Bucuresti a nascut vii reactii in mediul online. Sa-l urmarim, e „proaspat”:

Clipul este un raspuns care va deveni la fel de viral precum cel al Papaya si asta pentru ca incearca sa mearga pe un mesaj controversat, nu prea bine digerat in Romania manipulata de mesaje pro-americane, si anume ca intre Romania si Rusia exista o alta istorie care se bazeaza pe cooperarea intre cele doua armate in timpul celor doua razboaie mondiale dar si pe industrializarea Romaniei cu sprijin sovietic dupa instaurarea comunismului. Clipul se incheie cu mesajul care anunta ca si Ambasada Rusiei la Bucuresti doneaza pentru Cumintenia Pamantului, odata cu un apel la invatarea de catre romani a istoriei adevarate.

Clipul este la fel de manipulator, de aceasta data, bineinteles, pro-Rusia. Ni se induce faptul ca rusii ne-au fost mereu aliati (un lucru fals, mai ales avand in vedere faptul ca in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial am fost in prima faza aliatii Germaniei naziste) sau ca ar fi avut un mare merit in industrializarea Romaniei (iar aici singura „dovada” prezentata o reprezinta cosmonautul Prunariu; ca o paranteza, probabil ca multi romani s-ar fi lipsit si de Prunariu si de industrializarea rusilor…).

Totusi, ceea ce manipuleaza cu adevarat opinia publica o reprezinta acea donatie a Ambasadei Rusiei la Bucuresti – 100 de Euro. Gestul se doreste a manipula opinia publica in primul rand pentru ca nu este o donatie propriu-zisa ci un simbol si in al doilea rand pentru ca rusii stiu ca acest gest induce romanilor un sentiment de lehamite vis-a-vis de orice apel al Guvernului. Pai cum sa mai donezi acolo unde au donat si rusii, nu?

Ei bine, daca ne permiteti comparatia, este ca si cum in cursa pentru Casa Alba, care se tine acum in America, Rusia ar anunta ca sustine pe Hillary Clinton. Sau ca si cum, acum o saptamana, la alegerile din Rusia, americanii ar fi anuntat ca sustin partidul lui Putin. In ambele cazuri, gesturile ar fi fost doar ca sa se obtina efectul invers – se numeste ca suntem manipulati prin apelarea la psihologia inversa!

Manipularea prin psihologie inversa sau „fereste-te de darul rusilor”…

Psihologia inversa se aplica (si se recunoaste foarte usor) in situatiile in care apelam la emotiile celui pe care il manipulam indemandu-l sa faca ceva contrar actiunii pe care ne-o dorim noi.

Doua exemple pe intelesul tuturor: dorim ca un copil sa manance ceva? Nu ii vom spune „mananca tot din farfurie!” pentru ca deja i-a spus-o de 100 de ori si nu a facut-o. Ii vom spune – „nu manca si atunci nu vei creste mare!”. Sau, la fel, daca vedem ca nu isi face curat in camera, nu ii vom spune „fa curat!” pentru ca deja a refuzat ceea ce i-am spus, ci ii vom spune „nu fa curat si atunci vor sti toti copiii pe care ii inviti de ziua ta la tine ce fel de copil dezordonat esti!”. Ati inteles…

In acest caz, rusii spun: doneaza pentru Cumintenia Pamantului pentru ca si noi am donat! E limpede ca tot ceea ce isi doresc ei este sa obtina efectul invers in contextul aversiunii unei mari parti a populatiei pentru tot ceea ce vine de la rusi.

De azi inainte va fi perfect motivata inlocuirea grecilor din expresia „fereste-te de darul lor”…nu credeti?

Share.

Despre Autor

Un comentariu

  1. ai privit putin mai mult …in aceasta poveste insa adevarata ironie consta in altceva si am sa-ti arat in ce anume , ca sa observi adevarata ironie a ambasadorului rus si umorul fin, in acelasi timp un avertisment pentru cei care au facut campania prostelii din Romania si aici am sa incep sa-ti arat pe scurt de ce si cum:
    1. ai auzit de crowdfunding?
    2.Sti cand se incheie campania Prostelii?
    3.ai facut legatura dintre aceasta campanie a Prostelii si Campania electorala….de la noi pentru parlamantare sti cand incepe?
    4: citeste acest link:http://www.acs-rss.ro/index.php/arhiva-glasul/item/442-finantarile-revolutiilor-colorate

Lasa un raspuns

one + twenty =