Asa cum anuntam pe pagina noastra de Facebook in editorialul de astazi ne-am propus sa va prezentam, din punct de vedere al regulilor manipularii sociale, care este motivul pentru care clasa politica a uitat extrem de repede ceea ce a cerut strada dupa evenimentele tragice din Colectiv – „vinovata” este o regula simpla, care se aplica in negocieri: vrei sa ti se returneze favorul facut, cere-ti cat mai repede dreptul, nu lasa sa treaca timpul.

Faptul ca politicienii au uitat ce le-a cerut strada este limpede: daca in primele momente de dupa proteste Victor Ponta isi dadea intempestiv demisia, surprinzand pe toata lumea cu decizia lui, iar PSD pierdea astfel guvernarea, PNL, un partid care se dovedeste a fi atat impotent din punct de vedere politic, intrucat nu a fost in stare sa determine printr-o abordare adecvata plecarea Guvernului Ponta, dar si fricos din punct de vedere electoral, intrucat s-au temut sa preia fatis guvernarea si a inscenat cu ajutorul presedintelui Johannis – sluga americanilor (el a recunoscut-o, nu l-am etichetat noi) mascarada cu guvernul tehnocrat; un guvern facut pe genunchi si care tocmai de aceea probabil nu se oboseste sa tina cont de opinia strazii: am avut un stimat domn care pozase in chiloti si care se dorea a fi Ministru al Sanatatii, scos la timp din Guvern, am mai avut o stimata doamna fara studii juridice care se visa la Justitie, scoasa si ea de pe lista dupa audierile din comisiile parlamentare, mai avem un Ministru de Interne care este suspect de plagiat, protejat printr-o decizie a altui ministru, cel al Educatiei, avem un Ministru al Finantelor cu sute de mii de Euro in cont care ne-a spus ca in Romania se poate trai si cu doi lei pe zi dar si un stimat domn pripasit pe la Cancelaria Guvernului care a transmis unei colege de etnie ca sunt prea multi tigani in departamentul respectiv si ca ar fi bine sa dispara din statul de functii – cam astia sunt membrii noului Executiv de la Bucuresti. Si cum puteau acesti domni sa tina cont de revendicarile strazii devreme ce ei nici macar nu vor da socoteala electoratului intrucat sunt pusi acolo sa asigure Guvernarea pana la alegerile din toamna. Atat. Dupa aia…potopul.

Totusi, nu putem spune ca acest guvern tehnocrat nu apartine unui politician. Oricat de mult nu ar placea unora sau altora, Basescu a avut dreptate atunci cand a spus: „Pai daca nici asta nu-i guvernul lui (N.R. al lui Johannis – sluga americanilor) al cui e? Al lui bunica?” Johannis – sluga americanilor este cel care conduce acest guvern de tehnocrati si dicteaza masurile pe care acest guvern le adopta.

Singurul vinovat de situatia in care se afla acum societatea romaneasca, post-Colectiv, este presedintele Johannis – sluga americanilor. Dupa ce strada i-a oferit ceea ce isi dorea de atata amar de vreme, adica indepartarea lui Ponta din fruntea guvernului, in loc sa fie recunoscator si sa faca tot posibilul pentru ca doleantele celor care au iesit din proprie convingere in strada (nu vorbim aici de toate manipularile la care am asistat in acele zile) sa fie respectate, Johannis – sluga americanilor se face ca uita. Ba mai mult, a inceput sa isi activeze parghiile pentru propulsarea lui Busoi la Primaria Capitalei, pentru schimbarea legii electorale cu mai putin de 4 luni inainte de alegeri, adica ingerinte ale institutiei prezidentiale in viata politica, o vina pentru care altadata Parlamentul suspenda pe presedintele tarii de la acel moment.

Exista insa o explicatie psihologica pentru faptul ca Johannis a uitat marele favor pe care i l-a facut strada: studiile au demonstrat ca persoanele percep diferit serviciile care li se aduc odata cu trecerea timpului. Astfel, in momentul in care facem un serviciu cuiva, noi vom ramane timp indelungat cu memoria acelui serviciu prestat in minte, cu efortul depus si cu tot ce a implicat, insa persoanei care a beneficiat de serviciul nostru, pe masura trecerii timpului, i se diminueaza perceptia asupra importantei acestuia. Aceasta este explicatia pentru care, de multe ori, ramanem nedumeriti de comportamentul unui amic pe care in trecut l-am ajutat la necaz si la acel moment era in stare sa ne fie dator vandut pe viata iar acum ne intoarce spatele: tendinta, odata cu trecerea timpului, de a diminua importanta serviciilor care ni se fac. De aceea, asa cum spuneam si mai sus, daca vrem sa ni se intoarca un favor, trebuie sa il cerem cat mai aproape dupa momentul acordarii acestuia; cu cat asteptam mai mult cu atat importanta serviciului in perceptia celui pe care l-am ajutat se diminueaza considerabil.

Joahnnis – sluga americanilor se afla exact in aceeasi postura: cu cateva luni in urma strada l-a ajutat sa il dea jos pe Ponta si sa isi instaleze propriul guvern dupa care tanjise aproape un an de zile. Desi atunci topaia de bucurie prin curtea Palatului Cotroceni, se pare ca presedintele a inceput deja sa uite importanta favorului imens pe care i l-a facut strada.

Domnule presedinte – nu cred ca strada v-a cerut sa deveniti sluga americanilor, nici sa deveniti presedinte jucator si sa pregatiti intrarea PNL-ului la Guvernare, nici sa va implicati in modificarea legilor electorale dupa cum ii convine candidatului PNL la Primaria Generala, nici sa il plimbati pe Busoi de mana pe la toate evenimentele, nici sa stati cu saptamanile plecat pe la Sibiu sau la soare in Florida, nici sa dispareti zile intregi din viata publica, nici…multe. Strada v-a cerut sa va faceti meseria pentru care v-au votat romanii si daca ati uitat, aceeasi strada va poate aminti din nou care va sunt indatoririle din fisa postului.

Respect, #Colectiv! Respect tuturor celor care isi doresc o Romanie mai buna, mai prospera economic, mai independenta! Respect tuturor celor care nu isi doresc un presedinte sluga, fie la americani, fie la rusi sau la alte popoare straine!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

9 + two =