Mare vanzoleala printre mass-media degraba iubitoare de homosexuali si imigranti din Statele Unite – care mai de care s-au aruncat in invective si acuzatii la adresa lui Trump si a sustinatorilor lui. Dintr-odata poporul american a aflat cum e sa ti se spuna ca tie, ca votant al celui de-al 45-lea presedinte american, iti cam lipsesc dintii din gura si pe deasupra, babaciune ce esti, nici nu stii de unde sa iti iei informatiile in legatura cu clasa politica – in loc sa te uiti la CNN (aia care falsificau sondajele de opinie inainte de alegeri pentru a o scoate pe Hillary invingatoare cu 70 %), te uiti ca tot neghiobul pe Feisbuc (unde oricum gradul de exactitate al informatiilor lasa mult de dorit!).

Va aminteste de acuzatiile care li se aduc telespectatorilor Antenei 3?

Facebook ca sursa de manipulare

Constatam cu totii ca Facebook a devenit din ce in ce mai mult un spatiu public in care, aproape ca atunci cand esti la volan si te simti protejat de carcasa de metal a autoturismului, iti permiti sa ridici degetul mijlociu oricui te supara sau are alte opinii decat cele pe care le ai tu.

„M…e PSD” sau „M…e, ba, comunistilor” a devenit un stil de viata pentru cei care sustin ca sunt reprezentantii dreptei (desi au vederi profund socialiste) la fel cum „m…e, ba, sorosistilor” a devenit lozinca preferata a celor care se impotrivesc guvernului Cioros.

Incet-incet, oamenii de bun simt se retrag din astfel de discutii, deranjati de vocabularul unor asa zisi „zmei” de pe Facebook. Se mai intampla insa ceva – apare acel fenomen de „spirala tacerii„, despre care scriam pe larg intr-un articol anterior – oamenii tind sa nu isi mai expuna public opiniile, nici macar in sondajele de opinie, de teama de a nu fi etichetati, injurati sau jigniti de catre armata de postaci angajata de cealalta tabara politica.

Facebook-ul a devenit, nu numai in Romania ci peste tot in lume, o sursa bogata pentru portia zilnica de injuraturi pe care ai dori-o sa ti-o iei intr-o buna dimineata, din motiv de prea putina carne in frigider sau pur si simplu dintr-un sentiment de masochism. Facebook-ul a mai devenit un loc unde, la fel ca si pe stadioanele de fotbal, oamenii isi exprima in injuraturi necazurile si nemultumirile la adresa mai marilor tarii sau impotriva te miri cui – am ajuns sa injuram Samsungul pentru bateriile sale la fel de mult precum injuram pe Iliescu sau Ponta si asta ne place la Facebook mai mult decat partea de socializare!

Sursa de informare? Nici gand! Mai degraba de manipulare! Pai cand vezi pe toate gardurile Puie Monta, nu-i asa ca iti vine sa faci si tu jocuri de cuvinte la adresa „comunistilor”?

Facebook si influentarea alegerilor din SUA

Pe scurt, Zuckerberg a fost acuzat de catre unii „deontologi” mult prea democrati ca reteaua lui de socializare a influentat alegerile din SUA, in sensul favorizarii lui Trump! Acuzatiile spuneau ca Facebook a afisat cu predilectie mesajele pro-Trump in partea superioara a feed-ului fiecarui utilizator iar asta ar fi adus procente importante in dreptul candidatului republican.

Zuckerberg s-a aparat, intr-un speech adresat participantilor la Techonomy, o importanta conferinta din domeniul tehnologiei, in Florida. Acesta a spus ceva de genul „bai, prostilor, care ma acuzati de tampenia asta, inseamna ca ati perceput gresit votul pro-Trump exprimat de cetatenii americani!”.

Si totusi, Facebook a influentat alegerile… Cum?

Treaba a stat in modul urmator: prin aprilie, anul acesta, Facebook a fost acuzata de catre sustinatorii lui Trump ca echipa de cenzura (specialistii care analizeaza manual postarile) favorizeaza tabara pro-liberala, stergand sau trimitand la coada feed-ului postarile in care isi transmitea Trump mesajele catre public. Motivatia cenzorilor era ca acesta folosea un limbaj injurios, jignitor la adresa persoanelor de culoare pe care le numea (vai de mine!) „negri” sau la adresa imigrantilor pe care ii trimitea metaforic, peste zidul pe care intentiona sa il construiasca la granita, in p…a mamelor lor!

Ce masura a luat Zuckerberg?

Una care avea sa schimbe balanta in favoarea republicanilor: a demis intreaga echipa de cenzori care abordau manual postarile si s-a rezumat la a folosi un algoritm automat de filtrare (celebrul algoritm Facebook), care avea setarile pentru a trimite in partea de sus a feed-ului postarile interesante. Cenzura era pe plan secundar, intrucat Facebook se baza in principal pe ochiul atent al cenzorilor, si astfel postarile lui Trump au devenit cele mai vizibile pentru ca generau cea mai mare interactiune pe paginile utilizatorilor.

Intre o postare de-a activistilor lui Hillary in care acestia prezentau intr-o maniera civilizata intentiile madamei pentru o economie americana mai puternica si o postare a activistilor lui Trump in care acestia indemnau la ura si rasism, care credeti ca parea mai interesanta pentru motoarele si algoritmii Facebook? Si intr-un cor de injuraturi la adresa democratilor, cum credeti ca se mai distingeau postarile pro-Hillary?

In aceeasi masura e la fel de adevarat ca…

…situatia aceasta a fost puternic contracarata de mass-media conventionale si de la CNN pana la ultimul post local american din statele pro-democrate toti s-au intrecut in osanale ridicate lui Hillary.

Ceea ce a facut Zuckerberg a fost sa procedeze la fel ca un arbitru care acorda in minutul 3 un penalty incorect, fara intentie, oaspetilor – e clar ca pana la finalul meciului nu va scapa de corul de fluieraturi al suporterilor gazdelor si ca va incerca sa compenseze cumva pentru a arata ca „este corect”. Acest gen de abordare si de „politically correctness” a facut ca Zuckerberg, un miliardar care isi exprimase mereu convingerile anti-Trump din cauza abordarilor rasiste a republicanului, a ajuns sa favorizeze pe Trump.

Ce invatam din aceasta istorie despre Feisbuc?

Exact ce am spus mereu – manipularea politica este mai eficienta atunci cand o tabara ataca cealalta tabara. Din pacate, si in viata reala si in mediul virtual, tindem sa tinem minte si sa dam dreptate mai mult celui care are gura mare decat celui care vine cu argumente obiective.

Va mai mira ca partidele au inceput sa tureze motoarele echipelor de postaci si in Romania? Acum nu va mai mira, nu?

Ca de obicei, va recomandam sa nu mergeti la vot. Tara asta nu se face bine cu stampila de vot in mana, asa cum ati vazut de 27 de ani incoace…

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

11 − nine =