Bine, daca e sa fim corecti pana la capat, in Romania reusesc „anumite” lovituri de stat, in timp ce in Turcia ultima lovitura a esuat, in timp ce celelalte au reusit mai mereu. Dar intrebarea ramane: de ce in Turcia, chiar daca la lovitura de stat au complotat mai marii armatei si au participat mii de militari, nu a reusit iar la noi ultima lovitura de stat, inlaturarea guvernului Ponta la presiunea strazii, a avut succes?

Ce este lovitura de stat?

Conform unei definitii, lovitura de stat este o acțiune rapidă urmărind răsturnarea regimului politic existent și preluarea, prin forță, a puterii politice de către grupuri de persoane. 

Conform unei alte definitii, mai cuprinzatoare, lovitura de stat este o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei formată din ofițeri militari sau comandanți paramilitari aparținând aceluiași stat, folosind forța. Se deosebește de revoluție prin aceea că la revoluție există o participare masivă a populației la procesul de schimbare.

Retinem trei repere: rasturnarea regimului politic existent de catre o minoritate, folosind forta (sau presiunea) si preluarea puterii politice de catre aceasta.

Lovitura de stat din noiembrie 2015, Romania – inlaturarea guvernului Ponta

Guvernul Ponta reprezenta un anumit regim politic, stabilit constitutional, asa cum spune definitia surselor sus-mentionate. Sondajele de opinie aratau ca Victor Ponta si PSD se pozitionau foarte sus in increderea romanilor, la 39%, socialistii fiind urmati de PNL care se aflau la 35%. Am mentionat acest aspect ca sa intelegeti ca in noiembrie 2015 a fost rasturnat un guvern politic care avea ca motor un partid politic aflat pe primul loc in preferintele electoratului. Adaugam, pentru acuratete, ca Ponta se afla in trend crescator in sondajele de opinie…

Luand ca pretext evenimentul din #Colectiv, o anumita parte a politicii care pretind ca reprezinta dreapta a pus la cale organizarea unor demonstratii de strada, la care a participat o minoritate de oameni (maxim 30.000 dupa cele mai optimiste surse) care a dus la rasturnarea regimului politic si inlocuirea lui cu „guvernul meu” cum avea sa il denumeasca, cu voia dumneavoastra, „dacul” Klaus Werner Johannis. Cateva luni mai tarziu tara e in haos iar tehnocratii, Johannis si cu „guvernul lui” format din lupi penelisti imbracati in blanuri de oaie tehnocrata au coborat vertiginos in sondaje, in urma dezastrului modelului de guvernare adoptat si rezultatelor „zero” obtinute. Mai mult, Capitala a fost castigata integral de catre primari PSD, pentru prima data in istorie – aveti nevoie de vreo dovada in plus ca acea lovitura de stat nu a apartinut vointei majoritatii?

De ce in Romania reusesc loviturile de stat organizate (aparent) de civili iar in Turcia nu reusesc cele organizate de militari?

Mai intai, pentru acuratetea informatiei, trebuie sa spunem ca in Romania s-a mai incercat o lovitura de stat, in 2012, numai ca atunci „sistemul ticalosit” al lui Traian Basescu a luat decizia de a interveni, innabusind miscarile de strada care riscau sa duca la rasturnarea guvernului Boc. Atunci manifestantii pro-USL au iesit in plina iarna si au incercat sa incropeasca de un puci pe genunchi, insa sistemul (securitate, jandarmi, politie) a fost la datorie (va mai amintiti de secventele cu „baga site-ul de cultura in duba” sau cu jandarmul urlator? Poate ar fi cazul sa le revedeti…).

Care a fost diferenta intre lovitura de stat din 2015 si tentativa de lovitura de stat din 2012? Pozitia „sistemului” – in 2012 sistemul se afla de partea regimului Basescu si nu a permis lovitura de stat, care i-ar fi fost fatala „marinarului” si guvernului sau. In 2015 sistemul se afla de partea lui Johannis, considerat de catre „aliati” (am numit aici pe americani si pe germani) drept un presedinte convenabil – de aceea, sistemul nu a intervenit in niciun fel pentru innabusirea protestelor, asa cum o facuse cu 3 ani inainte, ba dimpotriva, a avut grija ca demonstrantii sa fie manipulati prin mars si dusi la punctele cheie unde sa strige anumite lozinci prestabilite. In urma presiunilor strazii guvernul Ponta a demisionat iar „dacul” Werner a putut sa isi puna guvernul sau.

In Turcia, desi o parte a sistemului a fost de partea celor care organizasera tentativa de lovitura de stat, iesirea in strada a sustinatorilor lui Erdogan a dat calculele pucistilor peste cap. Multimea, majoritara a iesit in strada aparand nu numai ordinea constitutionala ci si vointa electoratului, majoritar in favoarea presedintelui turc. Vointa poporului, in orice tara democrata, nu poate fi infranta nici macar cu arma in mana, daramite de o minoritate care este plimbata in miez de noapte sa strige lozinci prin Bucuresti…

In loc de concluzie

Loviturile de stat reusesc doar cand sistemul este de acord iar majoritatea populatiei sta ascunsa si priveste din casa, de dupa perdea.

In 2015, in Romania, sistemul si-a dorit inlocuirea lui Ponta si aducerea „tehnocratilor” la guvernare; a reusit scotand pe strazi 30.000 de oameni in timp ce restul de milioane s-au uitat la televizor.

In 2016, in Turcia, sistemul (sau o parte a lui) si-a dorit inlocuirea lui Erdogan si aducerea unui regim pro-american; a esuat desi a scos tancurile pe strazi tocmai pentru ca majoritatea, dupa ce au vazut la televizor ce se intampla, au iesit pe strazi sa isi apere optiunea electorala.

In rest, in Romania, totul este manipulare – marsul prin oras, scandarile, protestele, lozincile. Masa de manifestanti este dusa de nas cu promisiunea rezolvarii unor probleme (sa mentionam totusi ca unii dintre participantii la lovitura de stat iesisera legitim, nemultumiti de actuala clasa politica in intregimea ei) iar 9 luni mai tarziu ne aflam in aceeasi situatie sau poate mai rau ca inainte.

Judecati voi si trageti singuri concluziile necesare…

Sursa foto: dailymail.co.uk

Share.

Despre Autor

2 comentarii

  1. ‎Este vorba de aceeași lașitate de care se da dovada și în alte ocazii…teama de a ne arata identitatea. Dacă la marșul de acum 9 luni majoritatea celor prezenți au fost scoși în strada de sistem (dispare teama de fi „deconspirat”), o alta majoritate, mult mai mare care vrea schimbare, dar se teme sa fie „deconspirata” (?), sta acasă și se uita la TV unde vede, ce sa crezi, tot ceea ce vrea sistemul sa arate. La marele protest de saptamana trecuta unde a fost sistemul? Sau de data aceasta sistemul n-a mai avut puterea de a conduce masele de el adunate spre direcția care ii convenea? A, nu, sistemul este în spatele majorității conturilor false de pe toate grupurile în care „dacii” vorbesc de schimbare. Nu trebuia sa se mai obosească sa scoată lumea în strada. Sistemul a stat întins pe un sezlong, cu un cocktail în mana și a lucrat pe facebook. Dacă și în Turcia și în toate tarile unde au loc mișcări de strada reușite oamenii s-ar aduna pe facebook, postând cu identități false care, mai mult, sunt preluate de mass media alternativa ca exemplu, iertati-ma, dar nici 9 sute de ani nu ne ajung sa ne schimbam ca popor. Suntem lași prin natura și ne este mult prea teama de consecințe. De fapt, cred ca și comoditatea ne face sa nu acționăm. Cum sa ne pierdem prietenii dacă afla cine suntem și ce facem? Cum sa ne pierdem locul de munca dacă afla șeful ca am fost la protest? Cum sa îmi ridic fundul de pe scaunul de funcționar public mai devreme de pensionare? Cum sa-mi fie familia arătată cu degetul? Vai de capul nostru de imbecili! O sa putrezim în prostie și aceeași soarta o vor avea și copiii noștri, și ai lor și tot asa. Când alții au deschis ochii acum sute de ani, noi continuam sa dormim în nesimțire.

Lasa un raspuns

eight + 7 =