Ati vazut despre ce a fost vorba intreaga saptamana? Despre statui si opere sculptate. Capul de afis l-a tinut fundul lui Johannis asezat pe opera brancusiana, la Targu Jiu, viralizat pana la refuz, dar pe finalul saptamanii am avut parte de aceeasi viralitate in ceea ce priveste „falusul” din Piata Revolutiei al „marelui” sculptor Marius Leonte.

Fundul lui Johannis asezat pe opera brancusiana

Nu, nu este vorba despre celebra Coloana a Infinitului, desi probabil ca lui Johannis nu i-ar fi displacut aceasta senzatie tare… Vorba cuiva, si turcii, atunci cand erau trasi in teapa, reactionau placut la primii 20 de cm, dupa care incepea problema!

Johannis s-a gandit sa isi aseze celebrul fund prezidential (celebru dupa zvonurile privind presupusul amant al lui Carmen Joahnnis si dupa zvonurile privind orientarea sexuala a presedintelui tuturor romanilor) pe opera brancusiana, mai precis pe nu mai putin celebra Masa a Tacerii.

Klaus Johannis la Masa Tacerii

Foto: Romania TV

Ironiile din mass-media nu au intarziat sa apara; dintre cele mai haioase ni s-au parut cele cu „mutul la Masa Tacerii”, „cum se spune la pleonasm in fotografa?”, „cine stie ce s-ar fi intamplat la Poarta Sarutului”, etc.

Un presedinte mut (la propriu) se asaza cu fundul pe o opera brancusiana pe care marele sculptor a intitulat-o „Masa Tacerii”. Mai exista o posibilitate (1% sanse, ce-i drept), ca mutul sa fi vrut sa transmita un mesaj mediatic subliminal aluziv la demersul lui Cioros de a imbogati niste cetateni cu suma de 11 milioane de Euro pentru „Cumintenia Pamantului” – exclus din start, nu-i asa?

Si totusi, daca in acest caz nu putem vorbi decat de nesimtirea unui presedinte de stat, in cazul urmator ne gandim serios la o anumita intentie ascunsa intr-un monument…

Falusul din Piata Revolutiei

Aparut de mai mult timp in peisajul bucurestean, falusul din Piata Revolutiei nu a atras atentia decat saptmana aceasta, poate si in contextul in care presedintele s-a cocotat cu fundul prezidential pe una din operele de arta reprezentative pentru poporul roman; cu gandul la presedintele Romaniei sau nu, jurnalistii s-au gandit sa se ocupe si de „falusul” din Piata Revolutiei:

"Neasteptatul" - monument in Piata Revolutiei

Foto: Evenimentul Zilei

Asa e ca aduce cu o p…a? Cu un falus, cum ar spune unii, dar pe romaneste, ca sa nu ne ascundem dupa monumente, cu o p…a. Una, ce e drept, artistic reprezentata si denumita…”neasteptatul”… Inseamna ca e falus si nu p…a, pentru ca se acorda la genul masculin.

Controversa

Situatia este una controversata – a dorit artistul ca „neasteptatul” sa fie un falus tocmai pentru ca sa transmita un mesaj celor care de 27 de ani ne tin in intuneric, economic si spiritual, si ne-au vandut tara strainilor? O dedicatie celor care si-au inceput carierele politice odata cu fuga lui Ceausescu de pe cladirea Comitetului Central, astazi Ministerul de Interne, aflata la o aruncatura de bat de „monumentul” cu pricina? Si ne referim aici la nenorocita de clasa politica, in integralitatea ei, clasa politica care si-ar merita cate un falus imens de la intregul popor roman in fiecare zi.

Vedeti voi, simbolistica asta a monumentelor este greu de inteles la prima vedere si doar artistul ne poate spune ce a dorit sa transmita prin opera sau „opera” sa. Aici, daca artistul a dorit sa simbolizeze o actiune care se mai transmite ca mesaj si cu degetul mijlociu ridicat, mesaj adresat clasei politice, atunci are respectul tuturor, fara doar si poate.

Daca pur si simplu s-a gandit el sa faca orice altceva legat de evenimentele din Decembrie (un glont care strapunge un trup sau orice altceva s-ar putea regasi in opera cu pricina) atunci a ratat atat mesajul cat si lucrarea care din cate am inteles va fi si demolata din cauza numarului mare de sesizari al cetatenilor in legatura cu caracterul controversat al operei artistului Marius Leonte care se prezinta simplu pe pagina Instalart:

„Sunt Marius Leonte. Sculptor. Mai nou spunem artist vizual.”

Concluzia – intre falusul lui Marius Leonte si fundul lui Johannis

Artele astea vizuale, sculptura sau pictura, nu sunt pentru oricine. Asa cum presedintele tuturor romanilor a catadicsit sa isi puna fundul prezidential pe operele brancusiene, neintelegand „Masa Tacerii” ca pe o lucrare incarcata de simbolistica ci ca pe o masa cu niste scaune din piatra pe care sa te asezi cu fundul, la fel si cetatenii care s-au aratat scandalizati de m…a pe care Marius Leonte a dat-o clasei politice, nu au inteles falusul artistului ca pe un mijloc in sine ci ca pe o blasfemie adusa celor care au inceput „revolutia” in Piata unde este amplasat monumentul.

Falus sau nu, monumentul din Piata Revolutiei va ramane pentru noi un protest, un manifest impotriva clasei politice, indiferent ce a dorit artistul sa expuna prin „opera” sa. Coincidenta fericita din aceasta saptamana a facut ca falusul in sine sa se lege, metaforic, de fundul lui Johannis asezat comod pe una din operele marelui sculptor roman, Constantin Brancusi. Restul e istoria artei…

Voi cum interpretati falusul lui Leonte?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three × 1 =