Ati observat? Din cand in cand, in presa, apar articole tip „breaking-news” cu titluri bombastice, de click-bait: „Stiati cat de bogat este politicianul X?” sau „Cititi aici sa vedeti cat de bogat este functionarul Y!”.

Chiar intereseaza pe tot poporul declaratia de avere a lui X sau Y?

La drept vorbind, da…

Romanii sunt un popor barfitor. Daca stai de vorba cu strainii, acestia nu inteleg cum de romanul are o asa de mare apetenta pentru show-urile in care trei-patru vorbareti discuta o jumatate de zi si se cearta intre ei despre cum ar trebui sa mearga treburile in Romania. Explicatia e simpla – romanului ii place sa se uite in gura omului, sa il barfeasca, sa rada la glumele altora sau sa rada pe seama altora, sa afle ca domnul X s-a combinat cu doamna Y sau cu domnul Z si, mai ales, sa stie cati bani are fiecare, cate apartamente, ce masina conduce si unde isi face vacantele.

De unde afla romanii toate astea? Pai, simplu – din declaratiile de avere ale celor care ocupa functii de demnitate publica. De ce?

Obligativitatea completarii declaratiilor de avere

In Romania Legea 176/2010 spune ca toti functionarii care ocupa o functie publica, de la presedinte si pana la membri de comisii sau sefi de institutii publice, trebuie sa isi completeze frumos o declaratie de avere si sa o posteze pe site-ul institutiei, astfel incat prostimea sa isi indestuleze curiozitatea si sa vada cati bani are fiecare, cate apartamente, ce masina conduce…

DE CE?

Teoretic, pentru ca oricine sa poata verifica daca functionarul X sau politicianul Y s-a imbogatit peste noapte in urma ocuparii unor functii publice. Cum ar veni, legea presupune ca eu, cetatean al republicii, urmaresc anual si imi fac catastife acasa cu ce averi a acumulat fiecare, scazand si adunand cele 6 sau 7 case cu cele 2 sau 3 masini si sa semnalez, eventual, unor institutii publice atunci cand observ discrepante. Nu?

Pai, nu prea – de verificarea averilor demnitarilor se ocupa o institutie pe care o cheama ANI (Agentia Nationala de Integritate) si care de-a lungul timpului s-a ocupat fix cu asta – cu verificarea discrepantelor, de la o declaratie de avere la alta, a demnitarilor; pe unii i-a prins cu ocaua prea mare (culmea!) sau cu un numar prea mare de case de la un mandat electoral la altul, pe unii cu prea multi bani nejustificati in cont si tot asa. E bine, e un lucru bun – ANI trebuie sa isi faca treaba si sa semnaleze institutiilor abilitate aceste lucruri.

De ce insa trebuie eu, cetatean al republicii, sa stiu ca politicianul X sau parlamentarul Y are nu stiu ce casa sau nu stiu ce masina? Cu ce ma ajuta? E bine daca are Dacie si e rau daca are BMW? E bine daca are doua case si e rau daca are 5?

Luam un caz concret, care tocmai face deliciul presei – averea generalului Razvan Ionescu

Citim consternati cum generalului SRI Razvan Ionescu ii iau niscaiva jurnalisti averea la puricat: aflam din Stiripesurse.ro ca generalul…

…deține un teren intravilan în comuna Nuci din județul Ilfov primit donație în 2008. De asemenea, mai deține 5000 de metri de teren forestier și 6654 de metri de teren agricol în comuna Brăhăsești, județul Galați, în calitate de moștenitor.

Generalul Răzvan Ionescu are o casă de vacanță în comuna Nuci, Ilfov, cu o suprafață de 141 mp și trei apartamente cumpărate în Capitală.

Răzvan Ionescu are un automobil Toyota din 2009.

Incercam acum sa disecam scopul publicarii de catre Stiripesurse a unui asemenea articol…

Bai, deci…cum sa spunem… O fi bine ca generalul are un teren in comuna Nuci? Dar daca avea un teren in comuna Mere, era mai rau? Sau in comuna Pere, oare cum o fi fost?

Dar daca, fiti atenti aici, generalul SRI ar fi avut 6653 de metri de teren agricol si nu 6654, era mai bine? Da’ ce-o face el cu atata teren agricol? Sau daca avea cu vreo doi metri mai mult, recte 6656, era mai rau?

Auziti? Da’ oare daca avea o Toyota din 2010, cum era? Da’ Toyota asta din 2009 cum o fi? A fost un an bun pentru Toyota anul 2009? O fi ca la vinuri? Da’ daca avea o Honda era mai ok? Sau, sa fi detinut un Chevrolet, oare n-o fi fost mai rau? Da’ de ce masina japoneza si nu americana?

Concluzia noastra – dati, dracului, declaratiile de avere si lasati oamenii sa-si faca treaba

Ne doare la basca ce vile, ce teren si ce masini are generalul X sau Y. Ne doare la basca ce vile si ce terenuri au politicienii. Important este ca ANI, o institutie care de-a lungul timpului si-a facut treaba, sa semnaleze discrepantele intre dimensiunile averilor celor verificati.

Ideea este ca publicarea unor articole cu titlul „Cat de bogat este X” nu are cum altfel decat sa ii dauneze imaginii si sa il puna intr-o lumina proasta pe respectivul. Cititorii vor intelege a-priori ca X s-a imbogatit nejustificat („altfel nu scriau astia la ziar!”) si isi vor forma o imagine incorecta. In plus, sa il cauti la avere pe seful de facto al SRI, cel care este obligat sa raspunda pentru siguranta intregii tari, este o aberatie jurnalistica izvorata dintr-o veche meteahna romaneasca – barfa.

Hai sa incepem sa barfim, ca jurnalism am facut destul si de aia ne-au scazut audientele (este, dragi redactori sefi si redactori?).

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seven − 5 =