Acum cateva zile un prieten distribuie pe facebook un articol al realitatea.net cu titlul „Liber la defrisari. Un deputat PSD vrea taierea padurilor pentru hoteluri si baze de agrement„. Il inregistrez si trec mai departe. Alte cateva postari, toate cu salvati animalele, catei cu ochi blanzi care cer adapost peste iarna, pisici care lancezesc pe caloriferul cald, selfie cu o pitzi – buze bine conturate si botoxate, concursuri la Lenor, Ariel si sampon de par la care dam share doar pentru premiu – oare il si folosim? Daca ne luam dupa ultimele studii romanii folosesc doar 1 sapun pe an (!). Bai, ce era cu legea aia?

Da, 11 parlamentari PSD, condusi de Catalin Radulescu – proprietar de paduri, au depus doua legi in Senat, legi care dau liber defrisarilor. Motivul? Avem nevoie de teren pentru construirea de baze de agrement, hoteluri, centre spa, baruri si restaurante. Serios? Romania duce lipsa de unitati de cazare in zona montana? Datele statistice furnizate de INSSE (Institutul National de Statistica) in Romania exista 55775 locuri de cazare in zona montana. Conform datelor adunate de mine, nu de camere de dormit sau de restaurante unde sa ne indestulam burtile ducem lipsa, ci de conditii de cazare decente. Anul trecut ma duc in Olimp ca tot romanul care nu are bani de Grecia si intru la Amfiteatru, celebrul hotel de pe malul marii care acum cativa ani a fost inundat in timpul unei furtuni care a maturat cam totul. In capul meu a fost ca dupa o asa catastrofa oamenii astia au investit ceva in hotel si din „bomba” acum trebuie sa fie ceva mai mult decat decent. Camere cu vedere la mare, superioare, 3*, renovate decent cu mobila de mana a doua. Pret? Exorbitant pentru Olimp si pentru conditiile de acolo. Camere normale cu vedere la strada, 2*, miros de naftalina, paturi de la 1900-toamna. Pret? Insesizabil mai mic decat vecinele de pe cealalta parte a palierului. Adica tot exorbitant!

Domnule Catalin Radulescu si domnilor parlamentari, deputati si ce alte functii mai ocupati in Stat, in loc sa defrisati de ce nu va puneti pe consolidat si renovat ce exista deja? Avem baze de agrement lasate in paragina (faceti o vizita la partia de la Cioplea; n-ati auzit de ea?); avem centre Spa, adevarate ruine in statiuni renumite pentru calitatea apei (cand ati fost ultima data la Herculane? Stiti unde va trimiteti bunicii sa-si trateze durerile batranetii?); avem hoteluri cu sute de camere in care nu te cazezi te teama sa nu iei cine stie ce boala; avem baze de tratament unice in Europa de Est dar care sunt dezafectate si care functioneaza doar la cateva procente din capacitate din lipsa de conditii (ati auzit de Moroieni?).

M-a luat valul revoltei si am uitat sa precizez ca legea defrisarii este prezentata de mult cititul site de stiri online alaturi de o modificare a legii privind programul „Schi in Romania”. Tot deputatul Catalin Radulescu este si creierul de aici. De data aceasta se face comparatie cu modelul austriac in care padurile au fost deschise publicului, acest lucru contribuind la o dezvoltare durabila a turismului, subliniind impactul pozitiv pe care aceste modificari il au asupra mediului. Dar bine, domnule Catalin Radulescu, la Ranca defrisarile si constructiile haotice tot un impact pozitiv urmareau si tot o dezvoltare durabila a turismului s-a avut in prim-plan, desi rezultatul lasa mult de dorit.

Concluzia? Hai sa facem doua proiecte de lege in antiteza si sa mizam ca poporul prost si natang va accepta mai usor ceaiul de pelin daca acesta va fi usor indulcit cu miere. Pana la urma, o mana o spala pe alta…

Nota Redactiei: Pentru cititorii nostri, familiarizati cu explicarea tehnicilor de manipulare in articolele noastre, vom preciza doar ca modalitatea in care doreste senatorul Catalin Radulescu sa manipuleze opinia publica este folosirea strategiei crearii unei false probleme si oferirea unei solutii convenabile pentru cel care manipuleaza – am mai scris despre aceasta tehnica in contextul plagiatului lui Petre Toba, aceasta fiind inclusa de reputatul politolog Naom Chomsky in decalogul manipularii.

 Practic, in cazul descris in articol se inventeaza o problema – lipsa spatiilor de cazare din mediul montan, pentru a se veni cu o solutie care convine initiatorului, la randul lui proprietar de paduri: permiterea prin lege defrisarilor. Daca legea trece de Parlament si este promulgata de presedinte inseamna ca manipularea a functionat.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

1 × 5 =