Sa fim bine intelesi – democratia in sine nu manipuleaza opinia publica, nici nu are cum; ea constituie doar un pretext, un mijloc prin care se realizeaza manipularea poporului. Democratia inseamna „puterea poporului” din cuvintele grecesti „demos” si „kratos”, numai ca puterea aceasta nu si-o poate manifesta poporul printr-un singur glas ci prin zecile sau sutele de mii de „glasuri” ale celor care voteaza. Si aici, pentru a obtine votul celor care cred ca isi exercita puterea prin vot intervine manipularea orchestrata de clasa politica, prin care se folosesc fel de fel de metode prin care incearca sa fure voturile cetatenilor in detrimentul adversarilor politici.

Democratia – o utopie. Poporul nu isi exercita cu adevarat puterea decat in momentul in care iese in strada, urmare a vointei proprii, si rastoarna guvernul. Dar si atunci, stim din experienta de acum 25 de ani, revolutiile nu se fac singure ceea ce din nou presupune ca nu poporul isi exercita puterea ci puterile straine sau viitoarea clica nomenclaturista.

Democratia reprezinta doar un pretext. Politicienii se joaca de-a democratia, structurile statului se joaca de-a democratia, ba chiar, asa cum am observat azi, inclusiv tehnocratii se joaca de-a democratia. De ce? Pentru ca atat politicienii, cat si structurile statului dar si tehnocratii sa dea impresia poporului ca el detine si isi exercita puterea.

De ce este important ca poporul sa aiba impresia ca el isi exercita puterea? Pentru ca in lipsa acelui sentiment indus permanent de catre actiunile structurilor statului si clasei politice poporul nu ar mai sta cuminte in banca proprie ci s-ar rascula impotriva oranduirii, si-ar cere dreptul de a-si exercita puterea. Limpede?

Astazi, asa cum spuneam, am fost cu totii martorii unui joc de-a democratia a guvernului Ciolos. Asa cum, acum nici macar o luna, Johannis se juca de-a democratia si se prefacea ca se consulta cu strada pentru numirea unui premier tehnocrat, acum ii veni randul lui Ciolos sa manipuleze opinia publica printr-un joc de-a democratia si sa cheme societatea civila la Palatul Victoria pentru consultari pe legea bugetului, asta dupa ce Bugetul pe 2016 deja fusese aprobat cu cateva ore inainte.

De ce a recurs Ciolos la aceasta manipulare a opiniei publice? Pentru a lasa impresia ca, la fel ca si Johannis, i-a vazut, i-a auzit si va tine cont de solicitarile celor care acum o luna au iesit in strada. Simplu.

Dupa alte cateva ore un ministru al aceluiasi guvern Ciolos a iesit la rampa si el printr-un mesaj perfid care mimeaza democratia: Adrian Curaj, ministrul educatiei, tine sa asigure si el ca manualele scolare vor fi concepute prin consultari publice cu elevii si profesorii. Va dati seama ca nu se va intampla nimic in urma acelor consultari, nu?

Consultarile publice nu fac altceva decat sa mimeze democratia. Nimeni, niciodata, nu va avea un cuvant de spus in timpul unor consultari publice. Consultarea publica nu este menita sa culeaga idei despre un anumit subiect, ci menita sa arate poporului ca opinia lui conteaza.

Manipularea opiniei publice in acest caz este cu atat mai periculoasa cu cat aceasta este facuta printr-un proces pur democratic.

Democracy sucks, my friends! In special cand democratia este mimata de catre tehnocrati.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seven − six =