A mirat pe toata lumea anuntul facut de Olguta Vasilescu (fosta Craiolguta), acela cu dublarea salariilor. Vreti sa aflati ce tehnica de manipulare a fost folosita aici?

Dublam salariile!!!

Olguta Vasilescu a anuntat la RTV, acolo unde fusese invitata, ca in proiectul legii salarizarii unice a bugetarilor, care urmeaza sa intre in vigoare undeva pe la 1 iulie, este prevazuta dublarea salariilor de pana in 7000 de lei. Ministrul muncii incepuse sa faca tot felul de calcule si sa inmulteasca cu doi – „cei cu 2000 lei vor avea 4000, cei cu 3000 vor avea 6000, cei cu 4000…”, tabla inmultirii fiind singura limita care i se opunea ministrului in a-si lauda proiectul de lege.

Ulterior anuntului, au inceput reactiile de uimire, inclusiv din partea colegilor de partid si chiar de alianta, multi mirati de cat de bine va merge tarii…

Singurul amanunt…

…pe care uitase sa il spuna ministrul muncii era ca proiectul prevedea dublarea salariilor in…4 ani si nu de la 1 iulie 2017. Recte, prin 2021, daca om trai si om fi noi sanatosi…

Mesajul insa a fost transmis – PSD va dubla salariile! Asa-i ca suna fain?

Cititorii care urmaresc inca de la inceput Politic Scam stiu deja ca in negocieri si in politica exista o tehnica de manipulare care se numeste „tehnica low-ball” sau „tehnica mingii joase”. O aplica majoritatea politicienilor – promit marea cu sarea ca mai apoi sa precizeze un amanunt care schimba total perceptia interlocutorului.

Tehnica este insa deosebit de eficienta – cei manipulati (in cazul nostru cei care au urmarit sau au aflat din alte surse declaratiile ministrului muncii) raman din inertie langa cel care ii manipuleaza.

Exemplu concret – magazinul X ofera 50% reduceri la imbracamintea de pe raft! Mari reduceri de pret! Discounturi! Ajungi in magazin si afli ca de fapt reducerea se aplica doar anumitor produse. Ramai in magazin si cumperi? Ramai! Ai mai fi intrat in magazin daca ai fi stiut realitatea? Nu.

Cum ar fi sunat promisiunea ministrului muncii in realitate?

Olguta ar fi trebuit sa spuna concret – „Proiectul legii salarizarii prevede ca pana in 2021 sa se mareasca salariile cu pana la 100%.”

Nu mai suna la fel de spectaculos, asa-i? Suna a promisiune politicianista, fara acoperire. Iar oamenii ar fi spus, pe sleau – sa traim noi pana atunci!

De aceea, ministrul a preferat sa arunce o minge joasa: dublam salariile! Ati prins mingea? Perfect! Votati PSD!

In loc de orice concluzie

V-am indemnat mereu sa protestati impotriva clasei politice prin absenteism. Vreo 39% dintre voi inca nu au inteles asta. Acei 39% au impresia ca de maine Olguta le va dubla salariile.
Restul de 61% ne-am trezit. Poate o faceti si voi…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

two × two =