Azi noapte am avut un vis…Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc era gata…iar eu…m-am dus la Catedrala de dimineata sa-L caut pe Dumnezeu…

Asa incepe cel mai controversat videoclip al ultimilor 25 de ani din Romania, videoclip semnat Taxi si prietenii. Daca inca nu ati apucat sa-l vedeti, intai vizionati-l aici si apoi cititi articolul. Altfel, riscam sa vorbim fara ca sa intelegeti nici demersul artistic al celor de la Taxi si nici participarea celor 33 de artisti sau personalitati publice alaturi de ei. Si, daca vorbim despre prietenii trupei, sa ii mentionam aici:

Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Asadar, dupa ce ati vizionat videoclipul, ce impresie v-a facut? Ce sentimente va trezeste? Va vine sa-l mai vizionati odata? Va vine sa fredonati refrenul? Va vine sa ardeti cartea cu autograf a lui Cartarescu? Va vine sa cotizati la Catedrala Mantuirii Neamului pana se ridica cu ale ei turle pana o sa acopere Casa Poporului? Va vine sa protestati alaturi de alte persoane impotriva construirii Marii Moschei la Bucuresti?

Calmati-va. Totul este o simpla manipulare. Mediatica…

Un manifest al celor de la Taxi a impartit Romania in doua. Deodata, daca esti de partea mesajului din videoclip, esti impotriva natiei pentru ca te opui, chipurile, mantuirii ei, daca esti impotriva mesajului, esti habotnic si incuiat la minte pentru ca inca mai crezi in Dumnezeu in secolul XXI.

De ce a avut atat succes manifestul mascat in videoclip?

Cateva ingrediente armonizate perfect de cei de la Taxi impreuna cu producatorul si echipa de montaj:

 • s-a ales un subiect controversat – constructia Catedralei Mantuirii Neamului; poporul roman este un popor credincios si este foarte usor sa intri in conflict cu romanii daca te legi cumva de credinta lor: peste 85% dintre romani se declara crestini-ortodocsi.
 • s-a ales o actiune de impact masiv prin ineditul ei: protest prin cantec impotriva construirii catedralei. Protestul impotriva catedralei nu este unul nou; e drept, si alti artisti sau personalitati publice au protestat impotriva acestei mega-constructii, insa fara atat de mare succes. Subiectul nu este totul, important este si cum pui protestul in scena – iar atunci cand alegi sa il pui in scena in versuri, ingredientul functioneaza mai mereu.
 • s-au ales versurile astfel incat, prin doua tehnici simple, contrastul si zeflemeaua, sa se sublinieze inutilitatea dimensiunilor Catedralei: contrastul se realizeaza intre cele 11 hectare pe care va fi amplasata mega-constructia, si biserica din lemn, de 100 mp – daca in prima artistul ne spune ca nu l-a gasit pe Dumnezeu si face referire la cele 12 lifturi, la spatiile auxiliare si la cele doua sali polivalente, il gaseste, in cantec, in biserica mica din lemn. Referirea la anexele Catedralei ia in ras (in zeflemea, asa cum este denumirea metodei de manipulare) scopul primordial al constructiei: gasirea lui Dumnezeu. Atunci cand iei in ras valorile crestine, nasti controversa ce se traduce prin vizibilitate si…vizionari cu sutele de mii ale videoclipului.
 • s-a apelat la tehnica transferului pozitiv de imagine: cei 33 de artisti, toti cu referinte pozitive, neimplicati in scandaluri de imagine sau in alte subiecte controversate, au fost alesi pentru ca, prin alaturarea lor cu initiativa trupei Taxi, sa transfere manifestului credibilitate si greutate. Au reusit: metoda transferului pozitiv de imagine este imprumutata din advertising, acolo unde vedem, fara nicio legatura cu personalitatea actorului care apare in reclama respectiva, pe unele celebritati ca beau o anumita apa, altele ca se spala cu un anumit sapun, altele ca folosesc nu stiu ce autoturism. Toti isi transfera din imaginea lor pozitiva produsului care se doreste a fi promovat.

Mintea iti joaca feste, asa cum suna si titlul unei cunoscute emisiuni tv

Nu il banuim nicio secunda pe Ronaldo ca stie el ce contine samponul ala de previne matreata, dar incercam produsul pentru ca ni l-a recomandat…Ronaldo, nu? Nici pe Messi ca are el vreo notiune despre masina aia de spalat la care ii face reclama, dar sigur spala bine rufe, doar…ne-o recomanda fotbalistul planetei, nu? La fel si aici – frate, daca ne spune Andreea Esca faptul ca ea crede ca Dumnezeu prefera lemnul, ce dracu’? Asa e!!! Sau daca ne spune Dani (ultima jumatate a cuplului Razvan si Dani de la matinalul Antenei) ca Dumnezeu prefera spatiile mici, ai naibii sa fim daca nu om crede si noi ca asa e!!! Chiar daca, din punct de vedere logic, nici Razvan, nici Dani, nici Iantu, nici Banica, nici Esca, etc., etc., etc., nu sunt macar absolventi de teologie sau ceva asemanator…

Asadar…

Un demers care manipuleaza prin mijloace media, cu tehnici preluate atat din advertising dar si din comunicare, ce a reusit sa divizeze societatea romaneasca si sa aduca aproape un milion de vizualizari in nici trei zile videoclipului postat pe youtube. Taxi a devenit cea mai cunoscuta trupa romaneasca, categorisita acum la sectiunea „satanisti”, alaturi de alte formatii; sa va amintesc doar ca „Goodbye to Gravity”, cei care au concertat in noaptea fatidica din #Colectiv au fost si ei atacati de Patriarhia Romana pentru ca erau de partea diavolului? Daca se gandeste Daniel sa ii afuriseasca si pe ei pentru demersul lor, sa te tii atunci cate zeci de mii va ajunge sa ceara Taxi pentru aparitia in concerte…

O lectie

Nu credem ca acest popor se va mantui prin constructia uneia sau a 1000 de catedrale. Nu credem ca o constructie fizica este ceea ce avem acum nevoie, ci de o constructie sufleteasca, una la nivel national. Trebuie reconstruit sufletul neamului romanesc…

Nu stim nici ce prefera Dumnezeu. Nu credem ca il pot cuprinde nici slujbele din 1000 de Catedrale ale Mantuirii tuturor Neamurilor. Nu credem ca prefera nici spatiile mici, nici spatiile mari.  Credem ca Dumnezeu prefera sufletele curate, calde, pozitive…cele care iarta, care indura, care fac ceva pentru semeni.

Atat.

Share.

Despre Autor

6 comentarii

 1. Dupa ce ai scos religia din scoala
  Sa nu te miri daca are drept efect
  Ca in ignoranta-i colosala
  S-o predea cinci lautari pe net!

 2. Felicitari pentru modul inspirat de a scrie articole pe aceste teme ce ne privesc pe toti si mai ales pentru modul in care pui punctul pe i… 🙂 prezentarea ideii si pe o parte si pe alta si solutionarea frumoasa la mijloc

  • Multumim, incercam doar sa dezvăluim tehnicile de manipulare folosite de către politicieni, partide, institutii, personalitati publice, companii, trusturi de presa, etc. Daca ne iese sau nu, doar cititorii pot sa aprecieze… 🙂
   Ne-am ales si cu injuraturi, nu-i bai. 🙂 sa stati aproape pentru articolul de maine. Este fix pe aceeasi tema si incercam sa dezvăluim o tehnica de manipulare folosita de BOR.

Lasa un raspuns

4 × 1 =